Tüfenkci: Kooperatiflere vergi avantajı sağlanmalı

Yeni Kooperatifler Kanunu Tasarısı Taslağı hazırlanmasına yönelik çalışmaların son aşamaya geldiğini kaydeden Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, kooperatifçiliğin gelişmesi için vergisel avantajlar sağlanması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kooperatifçiliğin gelişmesi konusunda vergisel avantajların sağlanması gerektiğini söyledi.

Tüfenkci, dünyanın en büyük 300 kooperatifinin cirosunun 2.5 trilyon doları aştığına dikkati çekerek, "Bu ekonomik büyüklük, pek çok ülkenin gayrisafi yurt içi hasıla rakamından fazladır. Günümüzde dünya genelinde 1 milyardan fazla kişinin ortak olduğu 750 binden fazla kooperatif bulunmaktadır. Bu kooperatifler aracılığıyla 250 milyondan fazla insana istihdam sağlanmaktadır. Ülkemizde bugün 53 bini aşan sayılarıyla kooperatifler, 37 farklı türde faaliyet göstermektedir. Yaklaşık 7.5 milyon insanımızın ortak olduğu bu kooperatifler arasında, yıllardır Türkiye'nin ilk 500 işletmesi arasına giren kuruluşlar var. İstanbul Sanayi Odasının listesinde yer alan kooperatiflerimizin 2016 yılındaki başarıları kayda değerdir. Pankobirlik iştiraki Konya Şeker Şirketi 31. sırada, Trakyabirlik 114. Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki GÜBRETAŞ 203. Marmarabirlik ise 347. sırada yer almaktadır" diye konuştu.

"Tarım satış kooperatifleri ihracatta öncü rol üstleniyor"

Faaliyet konusu ürünlerde ihracat şampiyonu olan, bölgesinde önemli istihdam sağlayan birçok başarılı kooperatifin bulunduğunu vurgulayan Tüfenkci, Marmarabirlik'in zeytin ihracatında yüzde 17'lik payla sektör lideri olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Tariş Üzüm Birliği yüzde 10'luk payla kuru üzüm ihracatında lider konumunu sürdürmekte, Tariş Zeytinyağı Birliği ise zeytinyağı alanında birincilik ödülleri kazanmaktadır. Esnaf ve sanatkarlarımızın finansmana erişiminde en önemli yapılardan biri, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'dir."

Tüfenkci, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin, 3 binden fazla kişiye istihdam sağladığını, bünyesindeki bin 625 kooperatif aracılığıyla 2016'da kredi kullanan ortak sayısının 422 bini geçtiğini, kredi hacminin ise 6,7 milyar liraya ulaştığını aktardı.

Yeni eylem planı hazırlanıyor

Tüfenkci, 2012 yılında yürürlüğe giren "Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı"nın 2016 sonuna kadar başarılı şekilde uygulandığını, tüm paydaşların katılımıyla yeni "Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı"nın hazırlıklarına başladıklarını bildirdi.

"Var olan teşviklerin içinde yer almak istiyorlar"

Tüfenkci, kooperatifçiliğin gelişmesi konusunda vergisel avantajların sağlanması gerektiğini belirterek, "Kooperatifçiler, ayrı bir teşvik istemiyor ama bir anonim şirkete verilen desteğin kendilerine de verilmesini istiyorlar. Var olan teşviklerin içinde yer almak istiyorlar. Örneğin, ihracatla uğraşan kooperatiflerimizin Turquality programından faydalanamadığını görüyoruz" ifadesini kullandı.

Kooperatiflerin başarısının yaygınlaşması ve toplumun bir bütün olarak kazanması amacıyla ortakların hak kaybını önleyecek yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine işaret eden Tüfenkci, "Meclis yoğunluğu içinde fırsat bulursak 180 gün içinde ya da 2018 başlarında bu yasayı çıkartabiliriz. Eğitim, sağlık, karşılıklı sigorta, yenilenebilir enerji, geri dönüşüm gibi alanlarda kooperatifçiliği ön plana çıkarabiliriz" diye konuştu.

Atık toplayıcıları da kooperatifleşmeli

Atık toplayıcılarının kooperatifleşmesi konusuna da değinen Bakan Bülent Tüfenkci şunları kaydetti:

"Sokakta çöp toplayan insanları görüyorsunuz. Bunların dezavantajlı gruplar olduğunu, korunmaya muhtaç olduğunu ve emeklerinin gerektiği kadar değerlendirilmediğini görüyoruz. Bu grupları bir kooperatif çatısı altında toplarsak, emeklerinin zayi olmaması, topladıkları ürünlerin değerinde para etmesi, daha ileri boyutta ise geri dönüşüm tesislerinin alacakları kredi ve sağlayacağımız imkanlarla bu kişiler tarafından kurulup işletilmesi onların dezavantajını ortadan kaldıracaktır. Bu yapılanma yeni yeni başlıyor. İki tane kurulmuş şimdiye kadar. Bu insanları bir araya getirmek kolay değil. Bunların yaygınlaştırılarak topluma örnek olmasını istiyoruz."