TÜGİAD: Büyümenin kaynağı KGF

Sektörlerin 2017 yılı cirolarını analiz eden TÜGİAD, 2017 yılında yaşanan rekor büyümenin ana kaynağının KGF olduğu sonucuna ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA(DÜNYA)- Sektörlerin 2017 yılı cirolarını analiz eden TÜGİAD, 2017 yılında yaşanan rekor büyümenin ana kaynağının KGF olduğu sonucuna ulaştı. KGF desteklerinin sanayi sektöründe ciroları yükselttiğinin altını çizen TÜGİAD Başkanı Dr. Ali Yücelen, KOBİ’lerin nitelikli finansmana ihtiyacı olduğunu sürekli dile getirdiklerini belirterek, KGF desteklerinin sanayiye ve Türkiye ekonomisine can verdiğini söyledi.

TÜGİAD uzmanlarının yaptığı analizi paylaşan Ali Yücelen, 2017 yılında en yüksek ciro artışının sanayi sektöründe yaşandığını bildirdi. Sanayinin, yüzde 8’lik artışla tüm sektörler ortalamasının yüzde 50 üzerinde ciro artışı yakaladığına vurgu yapan Yücelen, “2017 yılında ekonomiyi sanayi sırtladı. 2017 senesinde 200 milyara yaklaşan Kredi Garanti Fonu kefaletinin yüzde 30’unun imalat sanayi özelinde kullandırılması dahi, sanayi sektöründeki bu performansın elde edilmesinde önemli bir araç olmuştur” diye konuştu.

Bu gelişmenin nitelikli finansmanın Türkiye açısından önemini ortaya koyduğunu vurgulayan Ali Yücelen, Türk sanayisi için en önemli yapısal tedbirin finansmana erişimin kolaylaştırılması ve bunun maliyetinin azaltılması olacağını ifade etti.

TÜGİAD tarafından daha önce yayınlanan raporları hatırlatan Yücelen, “Ticaret sektöründe enflasyonist süreç ile birlikte daralan kar marjları, özellikle mikro işletmelerin kan kaybına yol açmıştır. Bu nedenle 2018 senesinde özellikle küçük ticaret erbabının desteklenmesine imkan tanıyacak enstrümanlara ihtiyaç olacaktır. “Nefes Kredisi” önemli bir adımdır ancak yeterli değildir; KGF modeline uygun nitelikli finansman kaynaklarının işletmelerimizin kullanımına açılması yerinde olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de inşaat sektörünün kolaylıkla nitelikli finansman bulabildiğini anımsatan Yücelen, bu defa nitelikli finansmana görece kolaylıkla ulaşan sanayi ve ticaret firmalarının son dönemde durgunluk yaşayan inşaat sektörünü geride bırakarak ekonominin çarklarını döndürdüğünü söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir