TÜİK, sektörel güven endekslerini açıkladı

Haziranda mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,4 azalırken, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,6, inşaat sektörü güven endeksi de yüzde 1,6 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı.  Buna göre, mayısta 100,41 olan hizmet sektörü güven endeksi, haziranda 99,04'e geriledi. 

Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış, son üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin azaldığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde de bu talebin gerileyeceğini öngören girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini değerlendiren girişim yöneticisi sayısı da yükseldi.  

Hizmet sektöründe geçen aya göre hizmetlere olan talep endeksi yüzde 1 ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 2,9 azalırken, iş durumu endeksi ise yüzde 0,1 arttı. 

Perakende güven endeksi 

Bu ayda mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,6 artarak 104,12 değerine çıktı. 

Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu artış, son üç aylık dönemde iş hacmi-satışların yükseldiğini değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların azalacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise fazlalaştı. 

Perakende ticaret sektöründe geçen aya göre, iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 2,7 artarken, mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi sırayla yüzde 0,5 ve yüzde 0,3 azaldı. 

İnşaat sektörü güven endeksi  

Haziran ayında, mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,6 arttı. Geçen ay 83,42 olan inşaat sektörü güven endeksi, haziranda 84,73 değerine yükseldi. 

İnşaat sektörü güven endeksindeki bu artış, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.  

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 3,4, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi de yüzde 0,4 arttı.