Tüketici güveni, temmuzda 5 puan yükseldi

GFK Türkiye'nin araştırmasına göre Tüketici Güven Endeksi, Temmuz ayında 71,4 puana ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - GFK Türkiye'nin araştırmasına göre, Haziran 2008'de 66,4 olan Tüketici Güven Endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre 5 puan yükselerek 71,4 düzeyine yükseldi.

Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa Birliğine (AB) üye ve aday ülkelerin ekonomik konjonktürlerini takip etmek amacıyla yürütülen ''İşyeri ve Tüketici Araştırmaları Ortak Uyumlu AB Programı''nın Tüketici Araştırmasını Avrupa Komisyonu adına yürütün GFK Türkiye, Temmuz ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksini açıkladı.

Buna göre, Haziran ayında 66,4 seviyesine gerileyen endeks, Temmuz ayında ''hafif'' bir yükselişle 71,4 seviyesine çıktı.

Araştırmaya göre, tüketiciler Haziran ayında ''AK Parti'nin kapatılma davası, Ergenekon davası, ekonomi, terör ve türban sorunları'' son bir ay içerisinde Türkiye'nin gündemindeki en önemli olay ve konu olarak belirttiler.

Türkiye içinde yaşanan siyasi gelişmeler de tüketici güveninin azalmasında unsurlar olarak öne çıktı.

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında ise Temmuz ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumu bir önceki aya göre 6,2 puan artarak 83'ten 89,2'ye çıktı. Genel ekonomik durum 9,7 puan artarak 79,3'ten 89'a çıkarken, işsizlik oranı 3,6 puan artarak 64,4'e yükseldi. Tasarruf eğilimi ise 43,2 puan seviyesinde gerçekleşti.

AB ortalamasına bakıldığında ise küresel pazardaki ekonomik gelişmelerin 2007 yılının yaz aylarından bu yana tüketici güveni üzerindeki olumsuz etkisi sürdüğü görüldü. Haziran ile karşılaştırıldığında Avrupa Birliğinde Temmuzda 3 puanlık bir düşüş görülürken İngiltere ve İtalya'da 6, Almanya'da 3 ve Fransa'da 2 puanlık düşüşler gözlendi.