Tüketiciler Birliği: 6 ayda 3 bin 143 kişi şikayatte bulundu
Şikayetlerin dağılımında toplam 710 şikayetle bankacılık sektörü ilk sırada yer aldı
İSTANBUL - Tüketiciler Birliğine yılın ilk 6 ayında 3 bin 143 kişinin çeşitli konularda şikayette bulunduğu, şikayetlerin dağılımında toplam 710 şikayetle bankacılık sektörü ilk sırada yer aldığı bildirildi.
Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu, "2009 Yılı İlk Altı Ayı Hak İhlalleri" raporunu Birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı.
Ağaoğlu, Birlik olarak, şikayet başvurusunda bulunan tüm vatandaşlara ücretsiz hukuki yardımda bulunduklarını belirtti.
Şikayetleri, belli aralıklarla kamuoyuyla paylaştıklarını dile getiren Ağaoğlu, bu yılın ilk altı ayında çeşitli konularda toplam 3 bin 143 kişinin kendilerine şikayet başvurusunda bulunduğunu söyledi.
Ağaoğlu, şikayet konularının ayıplı mal, ayıplı hizmet, kredi kartı, bilgi talebi, kapıdan satış, servis hizmetleri ve diğer konularda yoğunlaştığını ve 788 başvuruyla ayıplı malın en çok şikayet edilen konu olduğunu kaydetti.
Bankaların güven kuruluşları olduğunu, güvenin olmaması halinde bankacılığın yapılamayacağını ifade eden Ağaoğlu, yapılan başvurularda sektörel bazda en çok şikayetlerin bankacılık alanında yoğunlaştığını bildirdi.
Sektörel bazda şikayetlerin bankacılık alanında 710, elektronikte 480, iletişimde 359, dayanıklı tüketim mallarında 231, giyimde 181 ve diğer alanlarda 1182 şeklinde dağıldığını anlatan Ağaoğlu, "Bankalar hukuka aykırı uygulamalara son vermelidir. Tüketicilere kendilerini affettirmelidir. Bankalar tüketicileri kara listeye alıyorlardı. Bundan sonra da tüketiciler bankaları kara listeye almaya başladılar" dedi.
Türkiye'de insanların Tüketicinin Korunması Yasası hakkında yeterince bilgilendirilmediğini dile getiren Ağaoğlu, kredi kartlarının üçüncü şikayet konusu olmasının da bu durumun Türkiye'deki kart sorunun giderek büyüdüğünün göstergesi olduğunu söyledi.
Birçok yargı ve hakem heyeti kararına rağmen bankaların kredi kartı aidatları almaya devam ettiğini belirten Ağaoğlu, bununla ilgili olarak yakın bir süre önce birçok banka hakkında dava açtıklarını hatırlattı.
TOKİ'nin de şikayet edilen kuruluşlar arasında olduğunu anlatan Ağaoğlu, vatandaşlara maketler üzerinden konut satışının yapıldığını ileri sürerek, "TOKİ kendisine çeki düzen vermelidir" diye konuştu.
Türkiye'de tüketici sorunlarının kolay çözülecek konular olmadığını vurgulayan Ağaoğlu, kamu otoritesinin, sivil toplumun ve medyanın işbirliği içerisinde duyarlılık göstererek bu sorunu çözebileceğini kaydetti.
En çok yoğunlaşan konularda 485 şikayetle kredi kartı ilk sırada
Raporda şikayet konuları; ayıplı malda 788 (yüzde 25), ayıplı hizmette 556 (yüzde 18), kredi kartında 501 (yüzde 16), bilgi talebinde 277 (yüzde 9), kapıdan satışta 251 (yüzde 8), servis hizmetlerinde 226 (yüzde 7) ve diğer hizmetlerde 544 (yüzde 17) şeklinde dağılıyor.
Başvuruların sektörlere göre dağılımında ise 710 başvuruyla ilk sırada yer alan bankacılığı; 480 başvuruyla elektronik, 359 başvuruyla iletişim, 231 başvuruyla dayanıklı tüketim malları, 181 başvuruyla giyim ve toplam 1182 başvuruyla diğer sektörler takip ediyor.
Başvuruların yüzde 57'si web, yüzde 26'sı telefon, yüzde 17'si bizzat başvuruyla yapılırken, tüketicilerin daha çok haziran ayında şikayetlerini yoğunlaştırdığı belirtiliyor.
Türkiye'nin 78 kentinden gelen şikayetlerin çoğunluğu, 1228 başvuru ve yüzde 39 oranıyla İstanbul'dan yapıldı. İller arasında en az şikayet ise 26 başvuruyla Gaziantep'ten geldi.
Bankacılık sektöründe en çok yoğunlaşan konular ise; 485 şikayetle kredi kartı, 106 şikayetle ayıplı hizmet ve 66 şikayetle tüketici kredisinde sıralanıyor.