Tüketicinin güveni martta arttı

Tüketici Güven Endeksi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3,2 artış gösterdi: 67,8

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TÜİK ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3,2 oranında artış gösterdi. Aralık ayında 63,4 seviyesine kadar gerileyen tüketici güven endeksi, ocak ayında toparlanarak 66,9 seviyesine yükselmiş, şubat ayında ise yönünü tekrar aşağıya çevirerek yüzde 1,8 düşüşle 65,7'ye gerilemişti. Endeks değeri Mart ayında 67,8 oldu.

Hanenin maddi durum beklentisi arttı

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,1 oranında artarak Mart ayında 87,8 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının artmasından kaynaklandı.

Genel ekonomik durum beklentisinde yüzde 5.8 artış

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi Şubat ayında 88 iken, Mart ayında yüzde 5,8 oranında artarak 93,2 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre arttığını gösteriyor.

İşsiz sayısı beklentisi de yükseldi

İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,7 oranında artarak Mart ayında 70,4 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin artmasından kaynaklandı.

Tasarruf etme ihtimali zayıfladı

Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 5,6 oranında azaldı. Şubat ayında 21 olan endeks, Mart ayında 19,9 değerine düştü. Bu azalış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığına işaret ediyor.

İş Yatırım Analizi:
Tüketici güven endeksi Şubat'taki gerileme ardından tekrar yükselişe geçti. Endeksin yakın dönem hareketine bakıldığında dalgalı bir seyir izlediği görülüyor. Tüketici güven endeksinin enflasyon, kur ve risk iştahı göstergeleri gibi kısa vadeli değişkenlerden etkilendiği dikkate alındığında bu dalgalanma şaşırtıcı değil. İlk çeyrek toplamında tüketim tarafında güçlü bir toparlana eğiliminden bahsetmek henüz mümkün değil. Ancak büyümeyi ve istihdamı desteklemek adına atılan adımların etkilerinin hissedilmeye başlanması yılın ikinci çeyreği adına umut veriyor. Gelecek hafta açıklanacak reel sektör güven endeksi ve ay başında gelecek PMI verisi resmi daha net görmemize yardım edecek.