Tüm ihracatçılar yanlarına bir de faktoring şirketi almalı

Yeni pazarlara güvenle açılmanın tek yolunun faktoring olduğunu söyleyen Finans Faktoring Genel Müdürü Nergis A. Bumedian, dili, hukuku, yapısı belirsiz ülkelerle ticaret yapan KOBİ’lerin yanlarına mutlaka faktoring şirketi de alması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UĞUR YILMAZ - BORSA / FİNANS SERVİSİ

Finans Faktoring Genel Müdürü Nergis Ayvaz Bumedian ihracat yapan tüm şirketlerin alacaklarını garanti altına almak için yanlarına bir de faktoring şirketi alması gerektiğini söyledi. “Yeni pazarlara güvenle açılmanın” tek anahtarının faktoring olduğunu bildiren Bumedian, “Dilini bilmediğin, yapısını bilmediğin, hukuki ortamını bilmediğin ülkeye ihracat yapıyorsun, genelde ihracat yaptığın şirket senden daha büyük. Mal mukabili, açık hesap ticaret yapıyorsun. Senet yok, sepet yok. Paranı tahsil edememe riskin çok yüksek. Altını kalın kalın çizerek söylüyorum, ihracat yapan tüm orta ölçekli şirketler yanlarına bir de faktoring şirketi almalı” dedi.

Yeni bir pazara faktoring şirketi ile girmenin karşı taraf için bir yaptırım anlamına geldiğini kaydeden Bumedian, “Tahsilat yapamazsan, faktoring şirketinin avukatları devreye giriyor. Alacak garantisi var ise zaten sen daha tahsil etmeden alacağını ödüyor faktoring şirketi. Bizim bütün ihracatçı KOBİ’lerimizin istisnasız faktoringle çalışması lazım. Bankacılıktan çok farklı bir yol bu. Bizim şirketlerimiz için faktoring, genellikle nakit sıkışıklığını aşmanın son çaresi. Ancak gelişmiş ülkelerde faktoring işi, orta boy şirketlerin tüm alacak yönetimlerini devrederek nakit sıkışıklığı yaşamadan ticaretlerini geliştirmek için kullanılan bir yol” diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra ilk olarak Yapı Kredi’de kariyerine başlayan Nergis Ayvaz Bumedian, 1997’de Finansbank’ta çalışmaya başladıktan sonra genel müdür yardımcılığına kadar yükselmeyi başarmış bir iş kadını. 2009 yılında Finans Faktoring’in kurulma kararı alınınca bu görev Bumedian’a verilmiş. O tarihten bu yana genel müdürlük görevini sürdüren Bumedian, aynı zamanda kadın çalışanlarının kariyerlerini geliştirmek için onlarla birlikte planlar yapıyor.

“Yatırımlar durdu, bu yıl karamsarım”

Bu yıl başından itibaren piyasada dolaşan para miktarı hissedilir derecede azalmış durumda. Faiz tartışmaları, genel seçimler, küresel belirsizlikler derken her şeyin üst üste geldiğini dile getiren Bumedian, “ Bu yıl karamsarım, aslında karamsar olmayı hiç sevmem ama geçen senenin son çeyreğinden itibaren yaşadıklarımıza bakarsanız her şey üst üste geldi. Petrolün düşmesi, Rusya’nın krize girmesi, döviz dalgalanmaları, Irak – Suriye problemleri. Güneydoğu’daki ticaretin durumu, faiz tartışmaları ve seçimler derken herkes yatırımlarını durdurup beklemeye geçti. Büyüme için beklenti yüzde 3 civarında ama o bile gelmeyecek. Türkiye’nin yüzde 3 bile büyüyemediği bir ortamda her şey yolunda diyemeyiz” ifadelerini kullandı.

İflas ertelemeler patladı 

Faktoring sektörü olarak ticaretin tam kalbinde olduklarının altını çizen Bumedian, “ Piyasada talep az, yani ticaret yavaşladı. Bu aynı zamanda üretimin yavaşlamış olabileceğine dair bir gösterge. Ayrıca ödenmeme riski çok yükseldi. Ödenmeme riskinin yükselmesinde bir çok şirketin ifl as erteleme istemesi de etkili oldu. İfl as erteleme o kadar çoğaldı ki… Başvuran herkes de alıyor. Her geçen günün bununla daha fazla karşılaşıyoruz. Ancak ifl as ertelemeye girip de borçlarının erteleyerek belini doğrultan şirketle karşılaşmadım maalesef” diye konuştu. 

Piyasada herkesin birbirine hatır çeki vererek kredi kullanmaya çalıştığına dikkat çeken Bumedian, “Piyasada çok fazla hatır çeki dolaşmaya başladı. Bankalar bunlardan birinin üzerine gittiğinde domino etkisiyle hepsi birer birer yıkılıyor. Zincir çöküyor. Eskiden her sektörün zayıf halkaları olurdu ama artık batışlar sektör sektör geliyor. ‘Halıcılar krizi’, ‘balıkçılar krizi’ gibi sektör krizleri yaşanıyor. Ama ben yine de Türkiye ekonomisinin bunun altından kalkabileceğine inanıyorum, bu sadece bir süreç. Yine de bu durum bankaların kredi sürecinde daha ince eleyip sık dokumasına neden oluyor o da reel sektörün daha az fonlanmasına yol açıyor. Daha az fonlanan da daha az üretiyor” dedi.

“Büyümek için herkese para vermeyeceğiz"

Finans Faktoring’in hedefleri hakkında bilgi veren Nergis Ayvaz Bumedian, “Banka ile birlikte oluşturacağımız bir stratejik plan çerçevesinde halka açılarak fonlama imkanlarımızı artırmak istiyoruz. Bu yıl halka açılmak için çok uygun değil, gelecek yıl da çok uygun olmayacak gibi görünüyor” dedi. Rasyoları bozmadan büyümek istediklerini kaydeden Bumedian, “Geçen seneyi 1.7 milyar TL ciro ile, 450 milyon TL alacak bakiyesi ile kapattık. Bu yıla kadar 4 senede alacak bakiyesinde yüzde 30, ciroda da yüzde 40 büyümüşüz. Sektör de yüzde 10-15 büyümüş. Bu sene de yüzde 25-30 büyüme bekliyoruz ama illa büyümektense sağlıklı büyümeyi hedefliyoruz. Daha dikkatli fonlamalarla rasyolarımızı, karlılığımızı bozmadan büyümeye devam edeceğiz. KOBİ’lerle büyüyeceğiz. Büyümüş olmak için herkes para vermeyeceğiz. Bir misyonla hareket ediyoruz çünkü. İhracata ağırlık vermek istiyoruz. İki yıldır ihracata bakıyoruz bu sürede muhabir ilişkilerimizi kurduk” dedi.

Kadın çalışanların kariyer planlarını şahsen hazırlıyorum 

İş dünyasında kadınların ve erkeklerin farklı özellikleri olduğuna ve iş yaparken şirketlerin bu özelliklerin tümüne ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Nergis Avyaz Bumedian, kadın çalışanlarının hamilelik nedeniyle kariyerini kaybetmemesi için birlikte plan yaptıklarını bildirerek şu ifadeleri kullandı: “Bizde çalışan kadın erkek oranı eşit. Kadın çalışanlarımıza özel kariyer planlarını şahsen ben hazırlayıp sunuyorum. Çünkü doğanın bir kanunu: Bu arkadaşlar bir gün çocuk yapacaklar. Çocuk yaptıklarında bir süre ara vermek durumdalar. İşverenlere büyük sorumluluk düşüyor. Bir kere her şeyden önce ticari müesseseler işletsek de olaya insani yaklaşmalıyız. Daha çok yeni bir arkadaş için bir çalışma planı yaptık. ‘Ben kadın eleman çalıştırmıyorum, kadın eleman, evleniyor, hamile kalıyor izne çıkıyor’ gibi düşünceler yanlış. Biz konuşuyoruz. ‘Gel sen bir sene şu maaşla şu pozisyonda şu görev tanımında çalış, ondan sonra bebeğini yap. Doğum iznine çık geri gel, terfi ni planlayalım’ diyoruz. Bu sistem çok iyi işliyor. Çocuğunu da yaparsın, kariyerini de planlarız. Ben açıkçası şirketimdeki arkadaşlarımı planlı olmak kaydıyla çocuk sahibi olmalarını teşvik ediyorum. Yokluklarını yedeklemek ve kaydırmaları yapabilmek için bizimle de bu isteklerini paylaşmalarını istiyoruz. Şu zamana kadar bunu başarıyla sürdürdük.”

Eşitlikte tercih edilmiyorsunuz erkeklerden daha iyi olmalısınız

Pozitif ayrımcılığı doğru bulmadığını vurgulayan Nergis Ayvaz Bumedian, “Bir çok şirket kadın dostu politikalar işletmeye başladı. Kadın erkek konusunda ne ayrı ücretlendirme ne de özlük haklarında farklı bir politika güdüyoruz. Kimseyi kimseden ayırmadan herkesin biyolojik ve sosyolojik durumlarına göre davranıyoruz. Türkiye kadın istihdamı konusunda çok kötü bir noktada değil. Erkek dominant kültür kadınları çalışma hayatından soğutabiliyor ama cam tavan gibi bir takım engeller var. Ama bununla mücadele edilebilir. Bunda da asıl görev erkeklerden ziyade kadınlara düşüyor. Şöyle bir şey var; eşitlikte tercih edilmiyorsunuz. Eğer rakibiniz erkekse ondan daha iyi olmak zorundasınız. Ben bunu kabul ediyorum şu anda. O yüzden kadınlarımız kendilerini biraz daha göstersin, çekinmesinler. Girişimci olsunlar. Hırslı yapılarını kaybetmesinler. ‘Erkek gibi yapmak’ değil ‘kadın gibi yapmak’ çok önemli. Kadın, kadın gibi erkek, erkek gibi iş yaptığında şirketler muhteşem bir bütünlüğe kavuşuyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir