Turizmciler de Mısır'a gidiyor

Mısır, tekstilcilerden sonra turizm yatırımcılarının da gözdesi haline geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nurdoğan ARSLAN ERGÜN

İSTANBUL - Tekstil sektörünün rağbet ettiği Mısır, şimdi de turizmciler için gözde pazar oldu. Türkiye'de yeteri kadar destek bulamayan ve otel yenilemekte zorlanan turizm yatırımcıları devletin özel önem gösterdiği Mısır'a yatırım yapmak için harekete geçtiler. Tur operatörleri Pegas ve Tez'in yatırım için Mısır'a gittiği ve burada ya otel yapacakları ya da çalıştıkları otellerden bazılarını kiralayacakları söyleniyor. Papilon ve Delfin Grubu'nun da Mısır'da yatırım yapmak için görüşmeler içinde olduğu belirtiliyor. Son günlerde bu konudaki en somut adımı ise Fame Grubu attı.

Mısır'da teşvik çok

 

Fame Hotels Genel Koordinatörü Erkut Kara, 5 yıldızlı bir otel yapmak için İstanbul'daki bir danışman firma aracılığıyla Mısır'da görüşmelere başladıklarını açıkladı. "Mısır, boş uçan uçaklara dahi parasını veriyor. Kriz dönemlerinde özel destek uyguluyorlar. Mısır'da 3 yıl boyunca vergi muafiyeti var. Personel maliyeti 50 dolar seviyesinde. Yüzde 51 Mısırlı ortak alırsanız, arsa da bedava. Mısır'da bu kadar destek varken, Türkiye'de yatırım yapmanın anlamı yok" diyen Kara, Mısır'da kuracakları otel için 80 milyon dolarlık kaynak ayırdıklarını söyledi.

Maliyetler yüksek

Türkiye'deki yatırım maliyetlerinin yükseldiğini ve turizmciye yeteri kadar destek olunmadığını söyleyen Kara, "Mesela turizmde KDV düşürüldü ama iki gün sonra elektriğe yüzde 19 zam yapıldı. Mesela 154. madde. Oteller misafirleri için kumsallara şezlong koyuyor ve bu şezlonglar için metrekare başına 2 YTL ödüyordu. Şimdi bu para Antalya'da 5.5 YTL'ye, Çeşme'de 6.5 YTL'ye çıktı. Bu kadar fiyat artışının mantığı yok. Bu da turizm yatırımcısı için artı bir maliyet. Brüt kar yüzde 25'e düştü. Turizm yatırımcısı bu maliyetler yüzünden otellerini bile yenilemekte zorlanıyor" dedi.

Yükselen trend oldu

AKTOB eski Başkanı Osman Ayık ise "Yatırımcılar doğal olarak kar elde edebilecekleri bölgelere yönelecektir. Mısır şu anda hem Ortadoğu, hem de Rusya pazarı açısından yükselen bir trend sergiliyor. Ayrıca Mısır'da ciddi anlamda sağlanan teşvikler de var" diyerek turizm yatırımcılarının Mısır'a yöneldiklerini kaydetti. Magic Life, Cem Kınay'a ait olduğu dönemde Mısır'da yatırım yapmıştı. Sözbir Royal Residence Otel yetkilileri ise Üsküdar'daki otellerinin bir benzerini Mısır'a kurmayı planladıklarını ve bunun için 10 milyon dolarlık bir bütçe ayırdıklarını açıklamıştı.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde