”Türk bankaları, krize rağmen iyi performans gösteriyor”

Bankaların oldukça iyi durumda olduklarını belirten Fitch Ratings, bozulmanın devamı ve işsizliğin artması halinde 2010'da sıkıntılar yaşanabileceği uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL/PARİS/LONDRA - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in bugün yayınladığı "Türk Bankacılık Sektörü: Yıllık Gözden Geçirme ve Görünüm" başlıklı raporda Türk bankacılık sisteminin ekonomideki ciddi ölçüde meydana gelen bozulmaya rağmen oldukça iyi performans gösterdiği ifade edildi. Raporda ayrıca yıl sonu itibariyle Türk ekonomisinde yüzde 4.5 oranında küçülme beklendiği kaydedildi.

Bankaların yüksek karlılıklarını koruyup, sermaye yeterlilik oranlarını yükseltmeye devam ettikleri kaydedilen raporda Türk bankalarının tüm dünyayı etkileyen krizde notlarının da bugüne kadar düşmediğine dikkat çekildi.

Fitch'in Finans Kurumları ekibinin tepe yöneticisi Janine Dow ise yaptığı açıklamada "Zorlu ekonomik ortama rağmen, Türk bankacılık sistemi, mevcut karlılık ve sermaye yapılarıyla varlık kalitesinde yaşanacak her türlü bozulmayı abzorbe edecek kadar iyi konumlanmış görünüyor" dedi.

Kredilerdeki büyümenin önlememez şekilde azaldığı dönemde, 2009 ve 2010 yıllarında bankacılık sistemi için en büyük risk olarak varlık kalitesinin göründüğü ifade edilen raporda, Fitch, sorunlu kredilerin oranının 2009 sonunda yüzde 6-7 seviyelerine çıkabileceği uyarısında bulundu. Raporda söz konusu rakamın, işsizlikteki yükseliş ve KOBİ'lerin zorlanmaları halinde 2010'da daha da artabileceği belirtildi.

Bugüne kadar ticari ve kurumsal kredilerin oldukçai iyi performans gösterdiği ifade edilen raporda ekonomik daralmanın devam etmesi halinde perakende ve KOBİ kredileri için risklerin ortaya çıkabileceği belirtildi. Fitch, başta kredi kartları olmak üzere bazı kredi türlerindeki sorunların arttığına da dikkat çekti.

Rapora ait İngilizce basın bültenini görmek için tıklayın