Türk ekonomisi hassas dengede

The Economist Intelligence Unit raporunda Türkiye gibi dış finansman ihtiyacı olan ülkelerde riskin daha fazla olduğu yer aldı. Rapora göre, Türkiye ekonomisi hızlı büyüme trendine de girmeyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Didem ERYAR ÜNLÜ

İSTANBUL - Economist Conferences tarafından düzenlenen, medya sponsorluğunu DÜNYA Gazetesi’nin yaptığı, “Türk Hükümetiyle 17. Yuvarlak Masa Taplantısı”, önceki gün Hyatt Regency Oteli’nde yapıldı. Konferansta The Economist Intelligence Unit tarafından yayınlanan “Ülke Tahminleri Raporu” katılımcılarla paylaşıldı. Raporda özellikle, küresel ekonomik şartların daha kötüye gitmesi halinde, Türkiye gibi dış finansmana ihtiyacı olan ülkelerin daha da zor durumda kalacağına vurgu yapıldı.

Türkiye’nin dış finansman ihtiyacını karşılaması için de IMF anlaşması önerildi. IMF anlaşması yapılırsa yabancıların güveninin yükseleceğine, yapılmazsa Türkiye’deki risklerin artacağına dikkat çekilen raporda, “Anlaşma olmaması halinde TL beklenenden daha fazla değer kaybeder, enflasyon yükselişe geçer, Merkez Bankası para politikasını sıkılaştırmak zorunda kalır, bu da likidite sorununa yol açar” denildi. Türkiye’nin bu yıl yüzde 4.5 küçüleceği belirtilen raporda açıklanan rakamlar, büyümenin hızlı bir trend göstermeyeceğini de ortaya koydu. 2010 için yüzde 1.2’lik büyüme öngören EUI, yüzde 4.0’lük büyüme rakamına ancak 2013’te ulaşılabileceğini belirtti.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde