Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği değişti

Değişikliğe göre birçok üründe "mikrobiyolojik kriterlere ilişkin ekler" yürürlükten kaldırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi tebliğlerinde değişiklik yaptı.

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe giren düzenlemeler ile et ürünleri, krema ve kaymak, baharat, yumurta, bebek formülleri, devam formülleri, bebek ve küçük çocuk ek gıdaları, çiğ kanatlı eti ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları, çiğ kırmızı et ve hazırlanmış kırmızı et karışımları ile çiğ süt ve ısıl işlem görmüş içme sütüyle ilgili Gıda Kodeksi Tebliğlerindeki, "mikrobiyolojik kriterlere ilişkin ekler" yürürlükten kaldırıldı.

Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği de, yeniden düzenlendi.

Buna göre, mikrobiyolojik analizlerde partiden bağımsız ve rastgele seçilen 'n' numunesi alınarak, buna göre işlem yapılacak. Numune alımında uluslararası kabul görmüş analiz metotları uygulanacak.

Numunedeki mikroorganizma sayısı, yine Tebliğ ile belirlenen değerleri aşamayacak. Gıda maddelerinde patojen mikroorganizmalara ait limitlerin geçilmesi, mikrobiyolojik kriterler açısından sağlığın korunması ilkesinin ihlali sayılacak.

Söz konusu ürünlerle ilgili bakteriyel toksinler ve mikotoksinler de, Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerindeki Bulaşanların Maksimum Limitleri Hakkında Tebliğ hükümlerine uygun olacak.

Tebliğ kapsamındaki ürünleri üreten ve satan işyerleri, tescil ve izin, ithalat işlemleri, kontrol ve denetim sırasında da Tebliğe uygun hareket edecek. Buna aykırı davranan işyerleri hakkında Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca işlem yapılacak.

Bu arada Tebliğe eklenen bir geçici madde uyarınca, işyerleri, 6 ay içinde yeni düzenlemeye uyumlu hale gelecek.