”Türk halkı kredi kartına güveniyor”

İmece, düzenlediği basın toplantısı ile MasterIndex'in 10. Yıl Araştırmasının sonuçlarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece, Türk halkının kredi kartına güvendiğini belirtti.

İmece, Four Seasons Hotel'de düzenlediği basın toplantısı ile MasterIndex'in 10. Yıl Araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

İmece, 11 ilde bin kişinin katılımıyla yapılan araştırma ile tüketicilerin kart kullanım alışkanlıklarının, yatırım ve tasarruf eğilimlerinin geçmişten günümüze gözler önüne serildiğini bildirdi.

"Türk Halkı Kredi Kartına güveniyor" diyen İmece, MasterIndex araştırmasına göre, kredi kartını güvenilir bir araç olarak görmeyenlerin oranının, 2004 yılında yüzde 45 olduğunu, bu oranın Ocak 2009'da ise yüzde 5'lere gerilediğinin görüldüğünü kaydetti.

İmece, bu değişimde Türkiye'nin 2007 yılında dört haneli şifre kullanımı (chip&PIN) uygulamasına geçişi tamamlayarak en üst güvenlik düzeyine ulaşan sayılı Avrupa ülkeleri arasına girmesinin etkisinin büyük olduğunu söyledi.

Alışverişlerde süpermarket harcamalarının yüzde 72'sinin, giyim harcamalarının yüzde 71'inin ve akaryakıt harcamalarının da yüzde 55'inin kredi kartı ile yapıldığını dile getiren İmece, "Kredi kartı tercih edilen diğer harcama kalemleri arasında beyaz ve elektronik eşya, lokanta, restoran, hava yolları, otel, konaklama, seyahat acentası ve mobilya mağazası harcamaları geliyor" dedi.

"Erkekler kartı daha sık kullanıyor"

İmece, araştırmanın erkeklerin kadınlara oranla kredi kartlarını daha sık kullandıklarına ortaya koyduğunu belirterek, "Kadınlar kredi kartlarını ayda ortalama 6,1 kere kullanırken bu rakam erkeklerde ayda ortalama 8,4'e çıkıyor. Türk halkının gelecekle ilgili beklentisi ise kredi kartlarını ayda ortalama 11,1 kez kullanmak" diye konuştu.

Kredi kartını kullanım tutarlarına bakıldığında ortalama 21 liralık ödemelerden sonra kartların cüzdanlardan çıkarıldığının görüldüğünü aktaran İmece, tüketicilerin kredi kartları ile alışveriş başına harcama ortalamaları ise 111 lira olduğunu, nakit kullanmayı tercih edenlerin oranının yıllar içerisinde düştüğünü bildirdi.

"Altına yatırım çok yüksek"

Türk halkının geleneksel yatırım araçlarına ve özellikle altına yöneldiğini ifade eden, İmece, "2000'li yılların başında tercih edilen tasarruf araçları arasında son sırada yer alan altın, son dönemdeki popülerliğini sürdürüyor. 2000'li yıllarda yüzde 1 olan 'altına yatırım yaparım' seçeneği 2009 yılı başında yüzde 11'e yükseldi" şeklinde konuştu.