Türk Hava Kurumu'nda yetki tartışması

THK Başkanı Öktem, "rüşvet" ve "suç gelirlerini aklama" iddiasıyla tutuklanan eski THK Genel Başkanı Osman Yıldırım'ın 2018'e kadar THK Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığı'nı sürdürecek olması nedeniyle sıkıntıların yaşandığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Hava Kurumu (THK) Başkanı Vacit Öktem, "Genel Kurulda seçilmiş olsak da eski THK başkanı Osman Yıldırım ve THK Vakfı Mütevelli Heyeti'ndeki akrabaları bize söz hakkı tanımıyorlar" dedi. 

Öktem, THK Yüksek İstişare Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "rüşvet" ve "suç gelirlerini aklama" iddiasıyla tutuklanan eski THK Genel Başkanı Osman Yıldırım'ın 2018'e kadar THK Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığını sürdürecek olması nedeniyle sıkıntıların yaşandığını söyledi.  

Yıldırım'ın THK Vakfı Mütevelli Heyet Başkanlığından istifa etmesini isteyen Öktem, Kurumun tüm mal varlığının ve gelirinin söz konusu vakıf üzerinde olduğunu kaydetti.  

 7 kişiden oluşan THK Vakfı Mütevelli Heyet'nin 2'sinin Osman Yıldırım'ın akrabası olduğunu anlatan Öktem, "Bu yönetim, Vakfı idare ediyor. Genel Kurulda seçilmiş olsak da Osman Yıldırım ve THK Vakfı Mütevelli Heyeti'ndeki akrabaları aracılığıyla bize söz hakkı tanımıyorlar. Bu çok ciddi sıkıntı yaratıyor. Benimle iletişim kurmuyorlar" diye konuştu. 

Öktem, Osman Yıldırım'ın vakıftan çekilmesi için şube başkanlarının biraraya gelerek dün deklarasyon yayınladıklarını ifade etti. 

"Yıldırım, cezaevinden kurumu idare eder vaziyette" 

Kurumda yaşanan sıkıntıların aşılması amacıyla yasal girişimde bulunduklarını anlatan Öktem, şöyle konuştu: 

"Osman Yıldırım, cezaevinden kurumu idare eder vaziyette. Biz, bunun için hem yasal girişimlerde bulunduk hem de Vakıflar Genel Müdürlüğüne başvurduk. Vakıflar Genel Müdürlüğünün müfettişleri vakıfta incelemede bulunuyorlar. Halkımız bize güvensin." 

THK Üniversitesi Mütevelli Heyeti'nin de kendisine sorulmadan seçildiğini belirten Öktem, söz konusu heyette ilkokul mezunlarının da bulunduğunu, bu kişilerin bilim yuvasını idare etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. 

Genel başkanlığın ve genel merkezin onayı olmadan görev yapılmasının doğru ve etik olmadığını ifade eden Öktem, "Biz, üniversiteyi geliştirmek, eğitim kadrosunu artırmak istiyoruz. Üniversiteyi ülkenin en sevilen, en tutulan üniversitelerinden biri yapmak istiyoruz" şeklinde konuştu.  

THK'daki usulsüzlük iddialarıyla ilgili 28 Ekim 2014'te operasyon düzenlenmiş, yürütülen soruşturma kapsamında 31 Ekim 2014'te kurum Başkanı Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi tutuklanmıştı.