Türk-İş: İşsizlik felakete dönüştü, acilen harekete geçilmeli

Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısının ardından, istihdamı artırmak için doğrudan ve dolaylı tüm tedbirleri almasının zaruri olduğuna dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - Türk-İş Başkanlar Kurulu, işsizliğin "Bir felakete dönüştüğü" belirtilerek, bu konuda Hükümetin acilen harekete geçmesini istedi.

Konfederasyon genel merkezinde gerçekleştirilen Başkanlar Kurulu toplantısının ardından yayımlanan bildiride, işsizliğin "Bir felakete dönüştüğü" belirtilerek, bu konuda Hükümetin acilen harekete geçmesi istendi.

Hükümetin, ekonomik krize ilişkin aldığı önlemlerin yetersiz olduğu savunulan bildiride, sosyal ve ekonomik politikaların birbirinden bağımsız düşünülmesi halinde, krizin ve işsizlik sorununun altından kalkılmasının mümkün görünmediği ifade edildi. Bildiride, ekonominin çalışanlar ve üretenler gözetilerek yeniden organize edilmesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye'nin bir an önce Ulusal İstihdam Stratejisi uygulamasına geçmesi, istihdamı artırmak için doğrudan ve dolaylı tüm tedbirleri almasının zaruri olduğuna yer verilen bildiride, "Türk-İş Başkanlar Kurulu, Hükümeti ülkenin gerçek gündemine, yani işsizlik ve yoksulluğun çözümüne odaklanmaya davet etmektedir" denildi.

Yaklaşan 1 Mayıs kutlamalarına da değinilen bildiride, şunlar kaydedildi:

"Türk-İş Başkanlar Kurulu, 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesini ısrarla istemekte, yasaksız bir biçimde, bayram havasında kutlanması gerektiğine inanmaktadır. Türk-İş Başkanlar Kurulu, İstanbul Taksim Meydanı'nın kutlamalara açılmasını, yasaksız bir Türkiye için ve bir travmanın geride bırakılması açısından gerekli görmekte, ancak Taksim tartışmalarının 1 Mayıs'ın İstanbul'da kutlanmasına engel oluşturmasını da doğru bulmamaktadır. Türk-İş'in İstanbul'da yapacağı kutlamaya tüm emek ve meslek örgütleri davetli olacaktır. İstanbul'da yapılacak merkezi kutlama dışında Türk-İş, örgütlü olduğu her yerde yerel kutlama komiteleri içinde aktif olarak yer alacak ve 1 Mayıs kutlamalarını ülke sathına yayacaktır."

"Sendikamdan elini çek"

Türk-İş'in son dönemde bazı saldırılarla karşı karşıya olduğu savunulan bildiride, şu görüşlere yer verildi:

"Türk-İş Başkanlar Kurulu, bir kez daha Türk-İş'e bağlı sendikaların yandaş konfederasyon aracılığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı başta olmak üzere AKP Hükümeti destekli bir saldırı ile karşı karşıya olduğu tespitini yapmıştır. Bu nedenle Başkanlar Kurulu ilk adım olarak, Türk-İş Yönetim Kurulu'nun Başbakan Erdoğan'ı ziyaret etmesini, soruna çözüm üretilmemesi halinde 'Sendikamdan elini çek' sloganı ile Ankara'da Türk-İş Başkanlar Kurulu önderliğinde AKP Genel Merkezi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ziyaret edilmesini, illerde ise AKP il teşkilatlarının kitlesel olarak ziyaret edilmesini kararlaştırmıştır."

Bildiride, kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri sürecinin hızlandırılması için oluşturulan tekliflerin en kısa zamanda Hükümete sunulmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Bildiride, ayrıca ATV-Sabah, Toros Tarım Fabrikası, Edirne Giyim A.Ş. ve E-Kart iş yerlerinde sürdürülen grevlerin, Mersin Limanı, DESA Deri iş yerlerindeki örgütlenme mücadelesinin, Orman-İş, Tekgıda-İş ve Hava-İş sendikalarının hukuki mücadelelerinin desteklendiği kaydedildi.