Türk su ürünleri Avrupa'da tanıtıldı

Su Ürünler Tanıtım Grubu Başkanı İşliel, "Su ürünleri ihracatında kilogram fiyatımız 6 dolar seviyesinde. Bunu daha da yükseltmek için uğraşmalıyız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nun, Belçika düzenlenen 23. Brüksel Su Ürünleri Fuarı'nda ürünlerini Avrupalıların beğenisine sunduğu bildirildi.  

Ege İhracatçı Birliğinden yapılan açıklamaya göre, Su Ürünleri Tanıtım Grubu, sektörün önemli fuarlarından, Brüksel Su Ürünleri Fuarı'nda tanıtım çalışmalarına devam etti. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, dünya su ürünleri ihracat hacminin yıllık 130 milyar dolar civarında olduğunu, Türkiye'nin su ürünleri ihracatından 700 milyon dolar pay aldığını belirtti. 

Türkiye'nin su ürünleri ihracatında kilogram fiyatının 6 dolar seviyesinde olduğunu ifade ederek ihracat ürünlerinin farklılaştırılması gerektiğini bildiren İşliel, şunları kaydetti: 

"Sürdürülebilir üretim potansiyeli, entegrasyonunu tamamlamış dünya standartlarındaki üretim ve işleme tesislerimiz artık AB pazarında ülkemize büyük bir ayrıcalık getiriyor. Su ürünlerinde en büyük pazarımız Avrupa. Türk su ürünleri firmaları dondurulmuş levrek, çipura ve alabalık üretiminde büyük mesafe katetti. Sektörümüz 2014 yılında 693 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi, 2023 yılında ise 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyoruz." 

"4 çipura ya da levrekten biri Türkiye'den"

Açıklamada görüşlerine yer verilen, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan da Türkiye'nin Yunanistan'ın yaşadığı ekonomik krizden sonra Avrupa Birliği'nin en önemli su ürünleri tedarikçisi olduğunu ifade etti.  

"Türk su ürünleri sektörünün altın çağını yaşadığını" belirten Kızıltan, "Avrupa'da tüketilen 4 çipura ve levrekten birisi Türkiye'den gidiyor. 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 9'luk artışla 172 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Böylece ihracatını artıran sektörler arasında yerimizi aldık. İhracatımızda Avrupa Birliği ülkeleri büyük dilimi oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir