Türk Telekom, Avea hisseleri için teklif verdi

Türk Telekom şirketi, Avea'daki İş Bankası ve diğer ortakların sahip olduğu yüzde 10'luk payı satın almak için bağlayıcı olmayan teklif verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Telekom, Avea İletişim'in yüzde 10'luk kısmını temsil eden payların satın alınması için bağlayıcı olmayan teklif verdi. 

Türk Telekomünikasyon AŞ'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında, Avea İletişim'in yüzde 10'luk kısmını temsil eden payların satın alınması için bağlayıcı olmayan teklifte bulunulduğu bildirildi. 

Avea'da yüzde 89,99 hisseye sahip Türk Telekom'un açıklamasında, "Şirketimiz, Türkiye İş Bankası, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları, Trakya Yatırım Holding, Anadolu Hayat Emeklilik, Efes Holding ve Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi'nin ellerinde bulundurdukları Avea İletişim Hizmetleri'nin çıkarılmış sermayesinin yüzde 10,0035'lik kısmını temsil eden, toplam 820.294.269,73 TL nominal değerdeki payların satın alınması için bağlayıcı olmayan teklif vermiştir" ifadelerine yer verildi. 

İş Bankası'nın Avea'da halka arza gitme hakkı bulunduğuna dikkat çeken analistler, zarar yazan Avea'nın halka arzda başarılı olamayacak olması nedeniyle Türk Telekom'un hisse alımına gitmeyi planladığını belirtiyor.               

Türk Telekom, cep telefonu operatörü Avea'da İş Bankası ile iştirakleri Şişecam, Anadolu Hayat Emeklilik, Anadolu Sigorta, Trakya Yatırım Holding ve Efes Holding'in sahip olduğu 820.3 milyon lira nominal değerli yüzde 10 payı satın almak için bağlayıcı olmayan teklif verdi. KAP'a yapılan açıklamada, teklifin tutarı belirtilmedi.               
Diğer yandan bu sabah ilk çeyrek sonuçlarını açıklayan şirket, kur giderlerinin etkisiyle yüzde 93 düşüşle 26.7 milyon lira net kâr açıkladı. Ancak kur etkisi kenara bırakıldığında güçlü operasyonel sonuçlar açıklayan şirketin satışları yüzde 7.5 artışla 3.43 milyar liraya ulaştı.               

Türk Telekom'un Avea ile faaliyet gösterdiği mobil taraftaki gelir artışı yüzde 22 ile güçlü yükseliş kaydederken; sabit taraftaki gelir artışı yüzde 1.6'da kaldı. Analistler, 310,000 yeni abone elde eden Avea'nın yüzde 18 olarak gerçekleşen FAVÖK marjının geçen seneye göre 700 baz puan iyileşmeye denk geldiğine işaret etti.                             

Halka arzın mümkün görünmediği Avea'da İş Bankası hisse satacak

İş Bankası ve Türk Telekom arasındaki anlaşmaya göre, İş Bankası'nın 2015 yılında Avea'da halka arz isteme hakkına sahip olduğunu belirten TEB Yatırım Analisti Toygun Onaran, "Avea, kârlı bir operasyon olma yolunda ilerlese de, mevcut durumda kâr etmeyen bir şirket. Hazır faaliyet kârı ve marjları iyileşmeye başlamışken, İş Bankası'nın hisseleri elinden çıkarmak istemesi mantıklı" dedi ve ekledi:               

"Ancak SPK mevzuatına göre bir şirketin halka açılması için kâr açıklıyor olması lazım. Avea ise daha yeni faaliyet kârı elde etmeye başladı. Bu durumda İş Bankası'nın şirket halka açılmayacaksa, elindeki hisseleri Türk Telekom'a satmak istemesi sürpriz olarak değerlendirilmemeli."               

Avea'nın 2012 yılındaki sermaye artışına İş Bankası'nın katılmamış olmasının, grubun şirketten çıkmak istemesinin bir sinyali olduğunu söyleyen Yatırım Finansman Analisti Kenan Turan ise, "Avea zarar eden bir şirket. Henüz halka arz edilebilecek bir şirket değil. Dolayısıyla buradan hiçbir kazanç elde edemeyen İş Bankası'nın çıkması mantıklı. Çıkış yaptığı takdirde buradaki parası serbest kalacak. Banka için gelir üretmeyen bir aktifin satış sonrası elde edilecek tutarla, faiz geliri elde edebilecek bir aktife yatırım yapılabilir" dedi ve ekledi:               

"Diğer yandan Türk Telekom da grup bünyesinde bir entegrasyon süreci başlatmıştı. Yönetimsel ve organizasyonel değişikliklere gitmişti. Avea'daki kalan yüzde 10 hisse için yapılan teklifin, Türk Telekom'un entegrasyon sürecinin de bir parçası olduğunu düşünüyoruz."               

Türk Telekom yüzde 10 hisse için yapılan teklifin tutarı konusunda bilgi vermedi. Ancak İş Bankası'nın Avea için temel aldığı defter defterine dikkat çeken analistler, şirketin olması gerekenin çok üzerinde değerlendiğine dikkat çekiyor.               

Turan, "Türk Telekom Avea'nın yüzde 10 payını 451.2 milyon lira defter değeri ile izliyor. Buna karşın İş Bankası grubu ise yüzde 10 payı yaklaşık 880 milyon TL defter değeri ile izliyor. Bu da Avea'nın tamamı için 8 milyar liranın üzerinde bir değerlemeye denk geliyor ki, bu Avea için çok yüksek" dedi.               

Onaran da, henüz kâr edemeyen ve borçlu bir şirket konumundaki Avea için 8 milyar liralık değerlemenin çok yüksek olduğunu, kendi değerlemelerinin 3.5 milyar lira seviyesinde bulunduğunu söyledi.            

Kur etkisi Türk Telekom'da net karı süpürdü

Diğer yandan, Türk Telekom'un 2014 sonunda 8.88 milyar lira olan finansal borcunun ilk çeyrek sonu itibariyle 9.97 milyar liraya yükselmesi, şirketin ilk çeyrek bilançosunu da baskıladı.               

Satış ve EBITDA'daki artışa karşın net kâr yüzde 93 düşüşle 26.7 milyon lira oldu. Şirketin finansman giderleri 1.2 milyar lira olarak gerçekleşirken; finansman gideri öncesi faaliyet karı ise 777.3 milyon lira oldu. 

Şirket EBITDA marjını geçen yıl aynı döneme göre bir puan artırarak yüzde 39'a çıkarmasına karşın karşın; net kâr marjı yüzde 12'den yüzde 1'e geriledi. Satışlar ise yüzde 7.5 artışla 3.43 milyar lira olarak gerçekleşti.