Türk Telekom Teknoloji Laboratuvarı açıldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümdeki hedeflere ulaşmada bilişim sektörü çok önemli" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen "Türk Telekom Teknoloji Laboratuvarı" açılış töreninde konuşan Acarer, bilişim sektörünün 10 yıl öncesindeki rakamlara bakıldığında mütevazi olunmaması gereken bir durumda olduğunu söyledi. 

Acarer, 10 yıl önce toplam 11,5 milyar dolar olan sektörün cirosunun, 2012 yılında 44 milyar dolara yükseldiğini, bu yıl sonunda 48 milyar dolara çıkacağını belirterek, 10 yıl önce 3 bin olan genişbant abone sayısının 34 milyonu geçtiğini ifade etti. 

AB'de en çok konuşan ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Acarer, en yakın rakip Fransa ile aylık 60 dakika fark bulunduğunu, abone başına 323 dakika konuşulduğunu, 3. çeyrekte bu rakamın 350 dakikaya çıkacağını kaydetti. SMS'de rakip olmadığını bildiren Acarer, Türkiye'yi SMS'te tek başına koşan maratonculara benzetti. 

Sektörün geçen yıl yüzde 18 büyüdüğünü, bu yıl yüzde 14 civarında büyüyeceğinin tahmin edildiğini anlatan Acarer, bilişim sektörünün Türkiye gibi genç nüfusuna sahip ülkeler için önemli olduğunu belirtti. 

TÜBİSAB'ın bir istatistiğinde bilişim sektörünün en önemli sorunu sorulduğunda, katılımcıların yüzde 57'sinin yetişmiş eleman dediğini ifade eden Acarer, "O nedenle üniversitelerin bu tür bölümleri, özellikle bu bölümlerdeki laboratuvarlar bu ihtiyacı çok önemli bir şekilde karşılayacak ve Türkiye'nin önünü açacak" diye konuştu. 

Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümdeki hedeflere ulaşmada bilişim sektörünün çok önemli olduğunu dile getiren Acarer, "Çünkü bilişim sektörü, sektör olmanın ötesinde yaşam şekli haline geldi. Bilişim sektörü diğer sektörleri sürüklerse bu hedeflere ulaşacağız. Bu sektörde içerik çok daha önemli, yetişmiş eleman son derece önemli" dedi.  

Laboratuvarın donanımı kadar, verilecek sertifikaların önemli olduğuna dikkati çeken Acarer, yılda iki kez ders vermeye gittiği Almanya'daki üniversitelerde eğitimin sektörün ihtiyaç duyduğu konularda gerçekleştiğini, sektörle üniversitenin iç içe olduğunu söyledi. Acarer, şöyle devam etti: 

"Burada öğrenci, master, doktora yapıyor, tez hazırlıyor. Ne hazırlayanın sektörün ihtiyacından haberi var, ne sektörün bu tezlerden haberi var. Bakın orada 19 öğrenci vardı, hepsi şirket adına çalışıyor, şirketin ihtiyaç duyduğu bir konuda araştırma yapıyor. Eğitimlerin sektörün ihtiyacına göre verilmesi lazım. Üniversitelerin teknoparklarının ticari meta olmaktan çıkarılması lazım." 

Sektördeki bütün keşiflerin ve yeniliklerin 20-30 yaş arasındaki kişilerden çıktığını dile getiren Acarer, "O nedenle sizden bu ülke çok şey bekliyor. Siz sektörü geliştirdiğiniz zaman sektör gelişecek, sektör ülkenin gelişimine hizmet verecek ve bizim 2023 hedeflerine ulaşmamızda önemli katkı sağlayacak" dedi. 

"Boş bir yatırım değil" 

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber de Teknoloji Fakültesinin üniversite bünyesinde en hızlı gelişen bölüm olduğunun altını çizerek, söz konusu laboratuvarın fakülte için çok değerli bir yatırım olduğunu söyledi. Büyükberber, laboratuvarın Türkiye'deki en modern iletişim teknolojisi laboratuvarı olduğuna dikkati çekerek, "Gazi Üniversitesi'ne yapılan yatırım boş bir yatırım değildir. Biz bu laboratuvarı en iyi şeklide kullanacağız" dedi. 

"En anlamlı yatırım" 

Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz da Türkiye'nin son 10 yılda hem bölgede hemde dünyada önemli bir oyuncu olma yolunda çok ciddi adımlar attığını belirterek, bu adımların büyük işbirlikleri ve kararlılıkla atıldığını ifade etti. 

Yılmaz, söz konusu laboratuvarla, lisans alınması durumunda Gazi Üniversitesi'nin internet servis sağlayıcısı hizmeti verebilecek bir alt yapıya sahip olunduğuna dikkati çekerek, "Ülkemizi geleceğe gençler taşıyacak. Bizim için en anlamlı yatırım geleceğimize yani gençlere olan yatırımdır" diye konuştu.  

Büyük bir projeye imza attıklarını ve benzer projeleri desteklemeye devam edeceklerini belirten Yılmaz, öğrencilerin bu laboratuvardan azami düzeyde istifade etmesi gerektiğini söyledi.  

Türk Telekom Operasyon Başkanı Mehmet Atalay ise teknoloji laboratuvarının öğrencilerin bilgi birikimini artıracağını ve teorik bilginin ötesinde pratik yapma imkanı bulacaklarını söyledi. 

Konuşmaların ardından Türk Telekom Teknoloji Laboratuvarı açıldı.