Türk yöneticiler, ücrette Avrupa'yı yakaladı

Orta ve üst düzey yöneticilere Türkiye içinden gelen tekliflerde, % 15 ile % 30 arasında artış içeriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul'daki yöneticiler arasında yapılan araştırmaya göre, Avrupa'daki meslektaşlarıyla aynı seviyede ücret aldığı açıklandı.

Yönetici seçme ve yerleştirme alanında faaliyet gösteren Antal International'ın Türkiye ofisinden yapılan açıklamaya göre, şirketin İstanbul merkezli 65 uluslararası firmanın 146 yöneticisi üzerinde yaptığı araştırma, Türkiye'de görev yapan yöneticilerin yurt dışından gelen teklifleri kabul etme nedenlerinin, ücretten ziyade kariyer beklentisi olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, İstanbul'da görev yapan yöneticilerin büyük çoğunluğu Avrupa'daki meslektaşlarıyla aynı seviyede ücret alıyor. Orta ve üst düzey yöneticilere Türkiye içinden gelen teklifler, ücretlerde yüzde 15 ile yüzde 30 arasında artış içeriyor. Araştırma sonuçlarına göre, gerek yurt dışındaki pozisyonlar, gerekse de Türkiye'ye yeni gelen yatırımcılar için, iyi yöneticilerin bulunabileceği en önemli kaynağı ise iş dünyasının merkezi olarak kabul edilen İstanbul oluşturuyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 92'si, yatay bir değişiklik yapmayı bir kariyer fırsatı olarak gördüklerini belirtirken, bu yöneticilerin yüzde 19'u, mevcut ücretinin yüzde 20 fazlası teklif edilirse iş değiştireceklerini belirtiyor. Diğer yöneticiler ise bu oranın üzerinde bir ücret artışı karşılığında yurt dışında bir görevi kabul edeceklerini belirtiyor. Yurt dışından gelen tekliflere olumlu bakabileceğini belirtenlerin yüzde 33'ü ise yüzde 50 ya da daha üzerinde bir ücret artışı istiyor.

Antal International Türkiye Genel Müdürü Mine Batıyel, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'ye yeni yatırım yapan yabancı firmaların İstanbul'daki ücret seviyeleri karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediklerini belirtti. İş değişikliği yapmak isteyen üst ve orta düzey yöneticilerin, Türkiye içinde yeni bir pozisyona geçerken yüzde 15 ile yüzde 30 arasında bir artış ile teklif alabileceklerini belirten Batıyel, şunları kaydetti:

''Ancak bir yurt dışı teklifinin bu seviyelerde ücret artışı sunuyor olması pek kolay görünmüyor. Üst yönetici (CEO), CIO, CFO gibi çok üst düzey pozisyonları bir kenara bırakacak olursak, yöneticilerin yurt dışı tekliflerine kariyer açılımı mantığıyla yaklaşmaları onlar için kazanç olacaktır. Genç yaşta farklı tecrübeler edinmeleri ilerisi için önemli bir yatırımdır. Artık eskisi gibi, 'yurt dışına gidip para biriktirip dönerim' anlayışının değişmesi gerekiyor. Çünkü yurt dışında alabilecekleri ücretleri bugün ülkemizde de kazanabiliyorlar.''

Genç yöneticilerin yüksek ücret beklentileri nedeniyle yurt dışındaki Türk yönetici oranının azalma olasılığının bulunduğunu belirten Batıyel, genç yöneticilerin, herhangi bir yurt dışı fırsatı doğduğunda, firmalardan gelen teklifleri değerlendirirken değişik taleplerde bulunabildiklerini ifade etti. Yöneticilerin, ev kirası, mobilya masrafı, çocukların okul giderlerinin karşılanmasını isteyebildiklerini kaydeden Batıyel, bu durumda özellikle çok sayıda farklı ulustan çalışanları olan firmaların, Türk yöneticilerden gelen bu talepleri karşılayamadığını ve bu nedenle Türk çalışanların yurt dışında yeni açılımlar elde etmelerinin giderek zorlaşabileceğinin altını çizdi.