Turkcell net karını % 44 arttırdı

Turkcell'in ikinci çeyrekteki net karı 531,7 milyon YTL'ye yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Turkcell'in ikinci çeyrekteki net karı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 44 oranında artarak, 531,7 milyon YTL'ye yükseldi. 

Turkcell'in ikinci çeyrek sonuçları, düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. 

Gelirini, geçen yılın ikinci çeyreğine oranla, YTL bazında yüzde 9 yükselten Turkcell, bu çeyrekte 2 milyar 181 milyon YTL gelir elde etti. 

Şirketin net karı ise geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 44 artışla, 531,7 milyon YTL'ye ulaştı. 

Şirketin abone başına elde edilen bileşik aylık geliri, 18,5 YTL, aylık ortalama kullanımı ise 92,6 dakika olarak gerçekleşti. 

"Pazar payında yüzde 56'lardayız"

Turkcell Üst Yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv, Turkcell'in ikinci çeyrek sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında, Turkcell'in başarılı bir ikinci çeyrek geçirdiğini, net gelirlerini yüzde 17 artırarak yaklaşık 1,8 milyar dolara çıkardığını, şirketin 641 milyon dolar amortisman, vergi ve faiz öncesi karı (AVFÖK) elde ettiğini bildirdi. Türkiye'de toplanan 171 milyar YTL verginin 5 milyar YTL'sinin Turkcell'in katkılarıyla toplandığını ifade eden Ciliv, şirketin bu dönemde 119 milyon dolar vergi ödediğini, net karının ise yüzde 56'lık artışla 426 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Ciliv, Turkcell'in pazar payının yüzde 56'larda olduğunu bildirdi. Turkcell'in, devamlı en iyi alternatifi sunan operatör olmak için çalıştığını kaydeden Ciliv, abone sayısının ise 202 bin artarak 35,4 milyona ulaştığını belirtti.

"Gelirimizi % 10 büyüteceğiz"

Konuşmasında Turkcell'in yurt dışı faaliyetleri hakkında da bilgi veren Ciliv, şirketin yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da önemli başarılar kazandığını belirterek, son olarak Belarus'ta BeST şirketinin yüzde 80'ini aldıklarını hatırlattı. Ukrayna'daki gelişmelerinin de sürdüğünü, buradaki gelirlerinin ikinci çeyrekte 110,1 milyon dolara ulaştığını bildiren Ciliv, yüzde 18,7'lik pazar payına sahip oldukları Ukrayna'da, 10 milyon aboneleri bulunduğunu söyledi. Kazakistan, Azerbaycan, Moldova ve Gürcistan'da da ciddi gelişmeler sağladıklarını anlatan Ciliv, burada abone sayısında yüzde 40'lık artış olduğunu, konsolide gelirlerinin ise yüzde 33 oranında arttığını bildirdi. Kuzey Kıbrıs'ta da 286 bin aboneleri bulunduğunu, burada çok ciddi bir fark yarattıklarını dile getiren Ciliv, 3. nesil lisansını 10 milyon dolar ödeyerek aldıklarını hatırlattı. Ciliv, 14 Ekim 2008 tarihinde 3. neslin ticari uygulamasına başlayacaklarını, bu teknolojiye 14,7 milyon YTL'lik yatırım yapacaklarını söyledi.

Çok ciddi rekabete rağmen çok başarılı bir ikinci çeyrek geçirdiklerini ifade eden Ciliv, şöyle devam etti:

"Bazı fiyatların düşmesinden gelir kaybımıza rağmen bu büyümeyi sağladık. Önümüzdeki dönemde önceliklerimiz, hızlı interneti Türkiye'ye getirmek, vergilerin düşmesi konusunda çalışmalarımıza devam etmek, numara taşınabilirliğine hazırlanmak, alt yapı yatırımlarımızı artırmak ve adil rekabet ortamının devamı için çalışmaya devam etmek olacak. Kendimize 2008 yılı için bazı hedefler koyduk; YTL bazında çift haneli büyümek... Gelirlerimizi en az yüzde 10 büyüteceğiz diyoruz. Bunu yaparken de karlılığımızı sürdürerek yıl sonu AVFÖK'ü yüzde 38 oranında tutabiliriz diye bir hedef koyduk."

"3. nesilde müşteri bizi tercih edecek"

Gazetecilerin sorularına da yanıtlayan Ciliv, Turkcell'in pazar payına ilişkin bir soru üzerine, 4-5 yıldır pazarda pay kaybettiklerini, ancak pastayı büyütürken işlerini de büyütmeye odaklandıklarını anlattı. Numara taşınabilirliğine ilişkin bir soru üzerine Ciliv, Turkcell'in başından beri numara taşınabilirliğine karşı durmadığını, ihaleye girerek bunu kabul etmiş olduklarını anlattı. 3. nesile hazır olacaklarını ve bunun da bir fırsat olduğunu ifade eden Ciliv, "Müşterilerin burada bizi tercih edeceklerine inanıyorum" şeklinde konuştu. Bu teknolojiye 1 yıl önce geçilmesi gerektiğinin altını çizen Ciliv, 3. nesile geçiş konusunda ilgili tarafların kararlı olduklarını anlattı.

Teknolojinin ve rekabetin artmasından memnun olduklarını dile getiren Ciliv, ancak Turkcell'in hedefinin dünyanın önemli teknoloji şirketleri arasında yer almak olduğunu, lider olmak için de rekabette kazanıyor olmak gerektiğini söyledi. Ciliv, "Yeni teknoloji gelsin, en iyi teknolojiyi sunan kazansın" dedi.