Turkcell'de atamalar yapılmazsa, SPK yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Turkcell'de yönetim kurulunun kendi iradesiyle toplanıp iki kişi atamalarının yapılamaması halinde, bu atamaların SPK tarafından yapılacağını açıkladı. 

Ertaş, Capital ve Economist dergileri tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Turkcell'de genel kurul toplantısının ertelendiğini ilişkin bir soru üzerine Vahdettin Ertaş, "Bundan sonra izleyeceğimiz adımlar için kararları aldık. Mevzuatta olan hükmü, şirkete tebliğ ettik ve SPK kurul kararı tarihinden başlamak üzere şirkete, 30 gün süre verdik. Bu süre içerisinde Genel Kurulu toplamalarını, süresi bitmiş yönetim kurulu üyeleri yerine, üyeleri seçmelerini söyledik. Eğer seçmezlerse, mevzuat ne diyorsa o uygulanacak. Şu anda 3 kişi var. Şirketin yasal sözleşmesine göre yönetim kurulu 7 kişiliktir. Karar alması için asgari nisab 5'tir. Geriye kalan 2 kişi, eğer şirket kendi iradesi ile toplanıp atamalarını yapmazsa, bu atamalar SPK tarafından yapılacaktır" diye yanıtladı. 

Mecbur kalrsak böyle bir görevi ifa edeceğiz
Turkcell'in, kendi Genel Kurulu'nu toplamak suretiyle ortaklarının karar almasını, kendilerine ihtiyaç duyulmamasını arzu ettiklerini dile getiren Ertaş, ancak mecbur kalmaları halinde böyle bir görevi ifa edeceklerini açıkladı. Ertaş, şöyle devam etti: 
"Düşünün ki bir şirket, Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri ve yönetim kurulu yok. Mecbur kalırsak, böyle bir görevi ifa edeceğiz. Etmemiz de gerekiyor, çünkü Türkiye'nin en fazla abonesi olan şirketi. Türkiye'nin en büyük halka açık şirketlerinden biri. Türkiye'nin marka değeridir, çok sayıda yatırımcısı var. Böyle bir şirkete duyarsız kalmak mümkün değil. Turkcell bir Türk firması, yabancı ve Türk ortaklara açığız. Bizim istediğimiz Türk mevzuatına göre şirketin işletilmesidir." 
 
Şirket Genel Kurulu'nun iradesine bağlı
Ertaş, Turkcell'e verilen 30 günlük sürenin sonunda nelerin olacağı yönündeki bir başka soruya, "Bu konuda kararımız çok net. Şirket kendi iradesiyle Ticaret Kanunu hükümlerine göre, Genel Kurulu'nu toplayıp atama yapıncaya kadar, bizim atayacağımız üyeler görevlerinin başında olacaktır. Dolayısıyla bu sürenin ne kadar olacağı, şirket Genel Kurulu'nun iradesine bağlı" karşılığını verdi.