Türkiye 'yatırım'da 2 basamak atladı

Türkiye'ye 2015'te uluslararası doğrudan yatırım girişi yüzde 36 arttı. Bu sonuçla Türkiye en fazla yatırım çeken ülkeler sıralamasında iki basamak yükselerek 20. oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin 2015 yılında aldığı uluslararası doğrudan yatırım (UDY) global trende bağlı olarak yüzde 36 artışla 16.5 milyar dolar olarak gerçekleşirken; Türkiye en fazla yatırım çeken ülkeler sıralamasında iki basamak yükselerek 20. sırada yer aldı.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü'nün (UNCTAD) tüm dünyada eş zamanlı açıklanan "2016 Dünya Yatırım Raporu" na göre; 2015 yılında tüm dünyadaki uluslararası doğrudan yatırım akışı yüzde 38 artışla 1.76 trilyon dolar olurken; yükselişin en önemli nedeni sınır ötesi birleşme ve satın alma işlemleri oldu.

Türkiye'deki tanıtımı YASED tarafından gerçekleştirilen rapora göre; 16.5 milyar dolar yatırım alan Türkiye dünyada en çok doğrudan yatırım çeken 20. ülke oldu. Türkiye, küresel UDY akışından aldığı yüzde 1'lik payı 2015'te de korudu.

Türkiye'nin coğrafi avantajı ve taşıdığı potansiyeli gözönüne alındığında yüzde 1'lik payın yeterli olmadığını söyleyen YASED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tankut Turnaoğlu, "Türkiye'nin en fazla uluslararası yatırım çeken ilk 10 ülke arasına girmesini sağlamak istiyorsak bunu yüzde 3'lere çıkarmamız gerekiyor. Türkiye'nin yüzde 3 pay alması her yıl 45-50 milyar dolar doğrudan yatırım çekmesi anlamına gelmekte" dedi ve ekledi:

"Türkiye'de bu kaldıraç etkisini yaratacak en büyük fırsat, Türkiye'nin bölgesel bir merkez niteliği kazanması. Bu hem büyümeyi katalize edebilmek, hem de ihracat hacminde istenen artışı sağlayabilmek adına stratejik önem arz etmekte. Türkiye'nin orta ve uzun vadeli büyüme stratejisini bölgesel bir merkez alarak temellendirmesi ve bu bağlamda edinilmesi gereken yetkinliklerini ve yol haritasını belirleyerek hızla bu hedefe odaklanması çok kritiktir."

'Türkiye olumsuz etkilenebilir'

Rapora göre, 2016 yılında küresel doğrudan yatırımlarda yüzde 10-15 gerileme; 2017 yılında ise yüzde 5-10 artış bekleniyor.

Türkiye'ye yönelik 2016 UDY beklentisi ile ilgili bir soru üzerine Turnaoğlu, ilk dört aydaki düşüşe karşın şu anda yılsonu için bir öngörüde bulunmanın zor olduğunu; ancak Türkiye'nin her yıl küresel UDY'den aldığı yüzde 1 payı koruduğu düşünüldüğünde, küresel UDY'de gözlenecek trendin belirleyici olacağını söyledi.

Rapora göre; 2015 yılında Türkiye'ye yönelik UDY girişlerinde ilk üç sırayı gayrimenkul, imalat sanayi ve finans sektörleri aldı.

Türkiye'nin toplam küresel UDY akışından aldığı pay uzunsü redir yüzde 1 seviyesinde gerçekleşirken; küresel doğrudan yatırımlarda 2016 yılında beklenen yüzde 10-15 gerileme, bu yıl Türkiye'ye girişleri de olumsuz etkileyebilir.