”Türkiye 2010'da yeniden büyüme trendine girecek”

Bakan Çağlayan, EGD tarafından bu yıl ilki düzenlenen Ekonomi Basını Başarı Ödülleri, töreninde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL -  Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 2010 yılında krizin etkilerinden arındırılmış, yeniden büyüme trendine girmiş bir Türk sanayisiyle karşı karşıya kalınacağını belirterek, "Çok net ifade etmek isterim ki; Türkiye, bu krizden en erken çıkacak, küresel krizi, bir yerde fırsata çevirecek bir ülke" dedi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından bu yıl ilki düzenlenen Ekonomi Basını Başarı Ödülleri, sahiplerini buldu.

İstanbul Ticaret Odasının (İTO) Kandilli'deki tesislerinde düzenlenen EGD'nin ''Yaza Merhaba'' etkinliğine, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri ve EGD Genel Başkanı Celal Toprak ve çok sayıda iş adamı ile gazeteci katıldı.

Zafer Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, EGD'nin ''Yaza Merhaba'' etkinliklerine her sene hiç aksatmadan katıldığını belirterek, ''Kendimi burada ev sahibi gibi hissediyorum'' dedi.

Küresel krizin Türkiye'yi etkilemeye devam ettiğini dile getiren Çağlayan, işletmelerin, sanayicinin ve KOBİ'lerin korunması ve krizi en az zararla atlatması konusunda, bugüne kadar 55 adet tedbir aldıklarını ifade etti.

Otomotiv, mobilya ve beyaz eşya sektörlerine yönelik yapılan uygulamaların, ciddi şekilde meyvesini vermeye başladığına dikkati çeken Çağlayan, ''15 Mart itibariyle başlayan bu uygulamalar, önce eldeki stokları eritti. Şu anda da otomobil fabrikalarının hepsi, 24 saat kesintisiz çalışmaya başladılar. Bir kısım otomobil fabrikaları, kısa çalışma ödeneğini almaktan vazgeçtiler ve şu anda eylül ayına kadar otomotiv fabrikaları ful olarak çalışmaya devam ediyor'' diye konuştu.

Mobilya sektörünün de üretimlerini kesintisiz bir şekilde sürdürmeye devam ettirdiğini vurgulayan Çağlayan, ortaya çıkan bu durumun, mayıs ve haziran aylarındaki üretim endekslerine, kapasite kullanımına ve istihdama yansıyacağını ifade etti.

Sanayi üretim endekslerinde ve kapasite kullanımındaki düşüş ile işsizlikteki artışın, dip yaptığını belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

''Yani, gidebileceği en kötü noktaya gitmiştir. Bu saatten sonra daha gidebileceği negatif bir nokta yok. Bunu derken, hemen yarın krizden çıkacağız, hemen yarın ekonomi büyümeye başlayacak anlamında söylemiyorum ama gidebileceği en kötü noktayı görmüştür. Nitekim; açıklanan kapasite kullanım rakamları ve sanayi üretim endeksleri, bir önceki ayda, daha pozitife doğru döndüğünü, sanayi üretim endeksinde yüzde 13,4'lük bir iyileşme görüldüğünü ifade etmiştim. Otomotiv, mobilya ve beyaz eşya sektörlerine yapılan KDV ve ÖTV indirimleri, mayıs ayı rakamlarında kendini daha net gösterecektir.

İstihdam rakamları, ocak ve şubat ayı rakamlarıdır. Krizin, Türkiye'yi en fazla etkilediği ve mevsimsel etkilerin olduğu dönemdir. İnanıyorum ki; temmuz ayında istihdam konusunda da kötüye gidişin durduğunu göreceğiz. Kötüye gidiş durmuştur. Artık, o kötüye gidişten sonra, yeniden sıfıra doğru bir gidiş var. Bu yılı en az hasarla atlatıp, 2010 yılında artık krizin etkilerinden arındırılmış, yeniden büyüme trendine girmiş bir Türk sanayisiyle karşı karşıya kalacağız. Çok net ifade etmek isterim ki; Türkiye, bu krizden en erken çıkacak, küresel krizi, bir yerde fırsata çevirecek bir ülke.''

İhracat konusunda da Türkiye'nin artık yeni pazarlara yönelmeye, komşu ve çevre ülkeler stratejisini hayata geçirmeye başladığını vurgulayan Çağlayan, ''Bu çerçevede Türkiye'nin, geçmiş olduğumuz 6 yılda, öncüsü olduğu ihracatı yeniden artıracağımızı ve ihracatla birlikte yeniden büyüme trendine gireceğimizi ifade etmek istiyorum'' diye konuştu.

Çağlayan, ''Kurlar ne olacak?'' sorusunu da şöyle yanıtladı:

''O konuda bir şey söylemek için falcı olmam lazım. Döviz kurları, dalgalı bir kur. Ancak şunu söyleyebilirim ki; keşke bu döviz kurları 3-4 yıl önce olsaydı. Keşke Merkez Bankası o tarihlerde döviz-faiz politikasını daha proaktif bir şekilde gösterseydi ve ihracatçımız son 3-4 yılı sıkıntıyla geçirmeseydi. Ancak, bunları geçmişte bıraktık. Önümüzdeki dönemde, Türkiye'nin lokomotifi olan ihracatı hep birlikte izleyelim.''

Ödüller

Daha sonra geçilen ödül töreninde, En İyi Haber Dalında Milliyet Gazetesinden Serkan Arman'ın, ''Başbakan one minute dedi. Unakıtan'ın oğlu marka yaptı'' haberi ile ödüle layık görüldüğü açıklandı. Arman ödülünü Zafer Çağlayan'ın elinden aldı.

Başarı Hikayesi dalında Sabah Gazetesi'nden Şah Tanyeri ve Aksiyon Dergisi'nden Zafer Özcan'a ödül verilirken, Jüri Özel Ödülüne ise Milliyet Gazetesi'nden Bülent Yardımcı değer görüldü.