Türkiye-Azerbaycan nakliye bedelinde yüzde 40 indirim yapıldı

Ekonomi Bakanı Elitaş, Türkiye-Azerbaycan nakliye bedellerinin toplamında yüzde 40 indirim yapıldığını ve en yakın zamanda uygulamanın başlayacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri Ticaret Odası'nca düzenlenen "Kayseri'nin geleceği" konulu istişare toplantısında sanayicilerle bir araya geldi. Burada konuşan Elitaş, Azerbaycan'ın, Rusya'nın Türk TIR'larına engel koyunca sınır kapısında bekleyen 300 TIR'ın eskort eşliğinde güvenli geçişlerini sağladığını, bu konuda Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e de teşekkürlerini sunduğunu söyledi.

Azerbaycan'a yaptıkları ziyarette Türkiye-Azerbaycan transit geçişleriyle ilgili gelişme sağlandığını belirten Elitaş, "Türkiye-Azerbaycan nakliye bedellerinin toplamında yüzde 40 indirim yapıldı. O da en yakın zamanda uygulanacak. Vize ile ilgili problemler vardı, onlar da düzelecek. Geçiş ücretlerinin yüzde 40'ı bu haftadan itibaren başlayacak diye tahmin ediyorum. Azerbaycan ile aramızdaki tercihli ticaret anlaşması Sayın Başbakanımızın isteği ve Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla inşallah hızlandırılacak" diye konuştu.

Elitaş, 25 Kasım'dan itibaren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ve Yaş Meyve ve Sebzeciler Birliği Başkanı ile acil toplantı yaptıklarını, yolda ne mal var, gümrükte hangi mal bekliyor, indirilmeyi bekleyen mallar, bozulma eğilimi gösteren mallar hangileri bunun tespitini yaptıklarını, öncelikle acil olarak yaş meyve ve sebze ihracatı yapanları mağdur etmemek üzere planlar hazırladıklarını anlattı. Elitaş, "Bizim Rusya'ya yaptığımız ihracat 5 milyar dolar. 2014 yılında 6 milyar dolardı. İthalatımız 25-26 milyar dolar. Bu senede 25 milyar dolar ithalat bekliyoruz. Büyük çoğunluğu enerji ürünleri. Dünyada doğalgaz ve petrol ihraç eden ülkeler Katar, Azerbaycan, Kuzey Irak ve diğer ülkelerle yapılan görüşmeler sonucunda önümüzdeki yıllar içinde Rusya'ya olan enerji bağımlılığımızı minimize edecek şekilde çalışma yürütüyoruz" dedi. Elitaş, Türkiye'ye yeni pazarlar bulmak için çalışacaklarını, buna yönelik bir ekip oluşturulduğunu söyledi.