Türkiye ekonomisindeki yavaşlama yabancı basında
Financial Times, üçüncü çeyrekteki büyümeyi büyük ölçüde altın ihracatına bağlarken son verilerin çok canlı bir Türk ekonomisinden söz etmemin artık biraz "demode" olabileceğini gösterdiğini yazdı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LONDRA/NEW YORK - Türkiye'de ekonomik büyüme yavaşlarken sanayi üretiminin beklentileri aşan bir oranda gerilemesi, yurt dışında da yankılandı. Financial Times gazetesi, üçüncü çeyrekteki büyümeyi büyük ölçüde altın ihracatına bağlarken "Altın olmasa ekonomi, resesyona girmiş olurdu" yönündeki görüşleri de yansıttı. Wall Street Journal ise, "Türkiye'nin büyümesi baskı altına girdi" derken ekonominin, euro krizi ve bölgesel gerilimlerin bedelini ödediğini savundu.
FT: Canlı ekonomi lafı artık biraz demode
Ekonomi gazetesi Financial Times, Türk ekonomisinin altın ihracatının sayesinde büyüdüğü savını başlığa çıkarttığı haber analizinde "Türkiye'nin, üçüncü çeyrekte sadece yüzde 1.6 olan son büyüme rakamları, çok canlı bir Türk ekonomisi lafının, artık biraz demode olabileceğini gösteriyor" diye yazdı.
Ayrıca büyümenin kaynaklarının da önemli bir faktör olduğunu belirten gazete, büyümenin belirli bir ölçüde altın ihracatından kaynaklandığını öne sürdü.
Altın ihracatı gerçek bir ihracatt mı?
Altın ihracatı gerçek bir ihracat mı?
İngiliz gazetesi, Türk yetkililerinin altın etkisini küçümse de verilerin farklı bir durum gösterdiğini belirterek İran'a yönelik altın ihracatının gerçek bir ihracat ve sürdürülebilir olup olmadığı konusunda soru işaretlerinin bulunduğunu kaydetti.
Bu bağlamda haberde Capital Economics'ten Neil Shearing'in altın satışlarının bu yıldaki ihracat artışının yüzde 60'ını oluşturduğu yönündeki değerlendirmesine dikkat çekildi. Shearing "Altındaki yüksek artışı olmasa ekonomi resesyona girmiş olurdu" sözlerini de kullandı.
Ankara'nın ikilemi
FT, ekonomiyi koruyan diğer bir faktörün hükümet olduğunu savunduğu haberinde Türk yetkililerinin Avrupa'daki açıkları Türkiye'nin mali disiplini ile karşılaştırdıklarını ancak verilerin üçüncü çeyrekte özel sermaye harcamaları yüzde 11.1 düşerken kamu yatırımlarının yüzde 11.2 yükseldiğini, kamu harcamalarının da yüzde 4.4 artığını gösterdiğine işaret etti.
Türkiye'nin diğer yükselen piyasalar gibi sanayileşmiş ekonomilerdeki sıradan performansın sürmesine güvendiğini savunan gazete "Ankara için ikilem, Batı kaynaklı fonların girişinin sürmesini sağlayan ekonomik sorunların, aynı zamanda Batı'nın Türk mal ve hizmetlerine olan iştahını azaltıyor olmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.
WSJ:Büyüme baskı altına girdi
ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Türkiye'de yayımlanan son ekonomik verileri "Türkiye'nin büyümesi baskı altına girdi" başlıklı haber analizinde irdeledi.
WSJ, politika yapıcıları Temmuzdan bu yana Türk ekonomisinin "yumuşak bir iniş" gerçekleştirdiğini, ihracat artırılırken iç talebini kısaltarak bir denge sağlandığını söylese de son verilerin revize 2012 hedeflerine ulaşılamayabileceğini gösterdiğini savundu. Gazete şöyle devam etti:
"Euro bölgesi krizinden kaynaklanan belirsizlikler, Ankara'nın en büyük ticaret ortağı olan Avrupa Birliği'ne satışları düşürüyor ve Suriye ihtilafı gibi bölgesel gerilimler, Türkiye'nin iç talebini olumsuz etkiliyor."
ABD'li gazete, Standard Bank'ın yükselen piyasalar araştırma bölümü başkanı Tim Ash'ın verilerin Türkiye'nin küresel trendlerine bağışık olmadığını gösterdiğini belirterek bir dize faktörlerin Türk ekonomisini "dramatik" biçimde yavaşlattığına dikkat çekti. WSJ, yatırımcıların yeni bir faiz indirimi beklentisi olduğunu belirtti.