Türkiye, hurda altın işlemede merkez oluyor
Uluslararası standartlarda altın rafinasyonu yapan ve Londra Külçe Piyasası Birliği'ne üye rafinerileri bulunması nedeniyle Türkiye, hurda altın işlemede birçok ülke tarafından tercih edilmeye başlandı.
En çok Almanya ve BAE'den hurda altın gelirken, küresel sıkıntılar nedeniyle hurda altın ithalatı bu yıl önemli miktarda artan Türkiye'nin, ithal ettiği 114.7 tonluk altının 46.6 tonunu hurda oluşturdu.
Yıldız TAŞDELEN ERLİ
İSTANBUL - Son dönemlerde dünya genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar hurda altın arzını artırdı. Dünyada altın tüketiminde ilk 5 ülke içerisinde, mücevherat ihracatında ise İtalya'dan sonra Avrupa'da ikinci sırada yer alan Türkiye, altın ihtiyacının bir kısmını yurtdışından hurda altın ithalatı yoluyla karşılıyor.
Hurda altın ithalatı bu yıl büyük miktarda artan Türkiye, rafinasyonda önemli bir merkez haline gelirken, Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) üyesi olmayan rafinerileri geride bırakarak Alman ve İsviçreli firmalarla rekabet eder hale geldi. Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar uyarınca Türkiye'ye yurtdışından hurda altın (standart dışı altın) ithalatı serbest. Yine aynı karar uyarınca en az 995/1000 saflıktaki uluslararası onaylı rafinerilerce üretilen külçe altınların (standart altınların) ithali sadece İstanbul Altın Borsası (İAB) üyesi kıymetli maden aracı kuruluşları tarafından yapılıyor. Aracı kuruluşlar ithal ettikleri standart ve standart dışı altınları 3 iş günü içinde Borsa'ya teslim etmek zorunda. Söz konusu mevzuat kapsamında Türkiye'ye yıllardan beri hurda altın ithal ediliyor. İAB, faaliyete geçtiği 26 Temmuz 1995'den bu yana standart altın ithalatı kayıtlarına, 17 Kasım 2011'den itibaren de standart dışı altın ithalatı kayıtlarına sahip.
İAB üyelerince geçen yıl 79.70 ton altın ithal edilirken, Kasım 2011'den itibaren yürürlüğe giren mevzuat değişikliği sonucu yılın son 2 ayında Borsa üyelerinin yaptığı hurda altın ithalatı 1.76 ton oldu. Bu yıl 14 Kasım itibariyle Borsa üyelerince gerçekleştirilen altın ithalatı 114.76 tona yükselirken, söz konusu miktarın 46.67 tonunu hurda altın ithalatı oluşturdu. Yatırım amaçlı yurtiçi veya dışı tüketicilere sunuluyor İAB Başkan Vekili Osman Saraç, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'ye en çok Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) hurda altın geldiğini belirterek, hurda altında Türkiye'nin tercih edilmesinin nedeninin; uluslararası standartlarda altın rafinasyonu yapan ve LBMA üyesi 3 rafinerinin bulunması olduğunu, İstanbul Altın Rafinerisi, Nadir Metal Rafineri ve Atasay Kuyumculuk'un; ithal edilen hurda altınları istenen saflık ve ağırlıkta külçelere dönüştürdükten sonra tüketicilerin hizmetine sunduğunu anlattı. Saraç, ithal edilen hurda altınların yurtiçinde mücevher imalatında hammadde olarak kullanılmasının yanı sıra uluslararası onaya sahip söz konusu rafinerilerde işlenerek standart külçe haline dönüştürüldüğünü, böylelikle yatırım amaçlı olarak yurtiçi veya dışı tüketicilere sunulduğunu kaydetti.
Saraç, ithal edilip Türkiye'de işlenen hurda altınların yurtdışına gönderilerek ihracata katkı sağladığını da ifade etti. İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Dış Ticaret Müdürü Erman Dönmez de ithal edilen hurda altın miktarının özellikle bu yıl arttığını, artışın dünyadaki ekonomik krizden kaynaklandığını ifade ederek, standart altın ithalatının geçen yıla kıyasla 2012'de önemli oranda yükseldiğini hatırlattı. Dönmez, hurda altınların en çok Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden geldiğini belirterek, hızlı servis ve rekabet nedeniyle Türkiye'nin tercih edildiğini bildirdi.
Hurda italatının artan altın ihracatına katkısı oldu Dönmez, hurda altının rafine edildikten sonra birkaç şekilde lokal ve uluslararası talebe göre değerlendirildiğini, yurtdışına külçe olarak ihraç edilebildiğini, iç piyasada takı üretiminde tüketilebildiğini ya da gram altın olarak üretilip tüketicinin tasarruf etmesinin sağlandığını anlattı. İthal edilen hurda altın miktarındaki artışın Türkiye'nin bu yıl artan altın ihracatına katkısı olduğunu da dile getiren Dönmez, "Özellikle yılın başına bakacak olursak İAR'ın İngiltere'ye 2,5 ton külçe altın ihracatı bulunmaktadır" dedi. Nadir Metal Rafineri Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tütüncü ise ithalatta standart gelen altınların formunun değiştiğini hatırlatarak, iç piyasada tüketilmeyen hurda altınların işlendikten sonra genellikle ihraç edildiğini, bu yıl yüzde 65 doluluk oranıyla çalıştıklarını söyledi.