”Türkiye krizden en az etkilenen ülke”

Bakan Çağlayan, kriz ortamında yatırımların devam etmesi ve insanların işini kaybetmemesi için 40'ın üzerinde tedbir aldıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KIRIKKALE - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin, bütçe disiplini ve bankacılık sistemiyle krizden en az etkilenen ülke olduğunu söyledi.

Çağlayan, Kırıkkale'nin Hasandede beldesinde Grofen İleri Yapı Teknolojileri ve İzolasyon Maddeleri fabrikasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, 27 yıllık sanayici olduğunu ve Ankara Sanayi Odası başkanlığı yaptığını hatırlatarak, yönetim, yatırım, istihdam, çek ve senet ödeme, işçinin maaşının alın teri kurumadan ödenmesinin ne demek olduğunu gayet iyi bildiğini vurguladı.

Kriz ortamında yatırımın yapmanın ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, "Türkiye'ye hükmetmek için değil, hizmet için görevdeyiz. Başbakanımızın da dediği gibi, 'taş üstüne taş koyanın başımızın üstünde yeri var.' Bugün dünyada kuş gribi gibi yayılan bir ekonomik kriz var. Amerika'da yaklaşık 20 bankaya ya devlet el koydu ya da bu bankalar battı. Almanya, Fransa ve İtalya'da birçok bankada yatırımcıların mevduatı yüzde 100 devlet garantisi altına alındı. Türkiye, bütçe disiplini ve bankacılık sistemiyle krizden en az etkilenen ülke" dedi.

Türkiye'de yaklaşık 7 yıl önce bankaların battığını anımsatan Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Ben sanayici olarak 3 tane ekonomik kriz gördüm. İktidarımızdan önce kişi başına düşen gayri safi milli hasıla 3 bin dolardı. Biz bunu 10 bin doların üstüne çıkarmayı başardık. Tüm bunlar, bu toprakları canı pahasına bize bırakanlara layık olmak için. Kriz ortamında yatırımların devam etmesi ve insanların işini kaybetmemesi için 40'ın üzerinde tedbir aldık. SSK'da iş veren payını yüzde 5 düşürdük. Bunun kamuya maliyeti 5 milyon lira. Kurumlar vergisini yüzde 50 düşürdük. KOSGEB aracılığıyla KOBİ'lere sıfır faizli can suyu kredisi dağıttık. İhracat destek amaçlı 1 milyar dolar kredi veriyoruz. Uygulamaya 4 bin 500 KOBİ başvurarak 800 milyar dolar kredi talebinde bulundu. Hükümet ve bakanlık olarak sanayicilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. İnanarak ve güvenerek, sanayinin içinden gelmiş biri olarak söylüyorum, bu krizden ilk çıkacak ülke Türkiye'dir. Türkiye, krizden karlı da çıkacaktır. Bunu sağlayacak Türkiye'nin genç nüfusudur."

Açılış törenine, Çağlayan'ın yanı sıra Kırıkkale Valisi Mustafa Bahrettin Demirer, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Turan Kıratlı, ildeki diğer bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.