”Türkiye, savunma sanayinde rekabetin işaretlerini veriyor”
Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Belek'teki Sinerjitürk 2008 toplantısında konuştu
ANTALYA - Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Bakanı Ali Koç, "Geçen seneye ait 400 milyon doların üstündeki ihracat performansımız ve 2011 yılında savunma ihracatının 1 milyar dolara ulaştırılması hedefi, Türkiye'nin küresel savunma sanayinde rekabet edebileceğinin işaretlerini veriyor" dedi.
Antalya Belek'teki Rixos Premium Otel'de düzenlenen Sinerjitürk 2008 toplantısında konuşan Koç, dünyada değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu belirterek, küreselleşmenin hızla tüm ülkeleri ve bireyleri kavradığını söyledi. Koç, uzun vadede doğuracağı sonuçlarının tartışıldığı bir devirde, küreselleşmenin inanılmaz bir sürat içinde dünya paradigmalarını değiştirdiğini kaydetti.
Türk savunma sanayi
Teknolojik devrimin savaş yöntemlerini, metotlarını, stratejilerini tamamen değiştirdiğini anlatan Koç, küresel savunma sanayindeki büyüme ve sunduğu fırsatlar, ithal eden ülkelerin alternatif tedarik kaynakları arayışı, sektörün ekonomide yarattığı çarpan etkisi değerlendirildiğinde savunma sanayine yatırım yapmanın Türkiye'nin gerçek potansiyeline kavuşmasına, dünyada söz sahibi olmasına büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Koç, "Geçen seneye ait 400 milyon doların üstündeki ihracat performansımız ve 2011 yılında savunma ihracatının 1 milyar dolara ulaştırılması hedefi, Türkiye'nin küresel savunma sanayinde rekabet edebileceğinin işaretlerini veriyor" dedi.
Güçlü bir milli savunma sanayi yaratabilmesi hedefi doğrultusunda hazırlanan 'savunma sanayinde yerel katkı vizyonu'nun sektör oyuncularını teşvik ettiğini belirten Koç, şöyle devam etti:
"Yerel katkı vizyonu şimdiden meyvelerini vermeye başlamıştır. 1990'ların başında tedarik edici rolünde olan Türk Savunma Sanayi, 2000'lerden itibaren üretici konumuna geçişini başlatmıştır. Sektör performansının en önemli göstergesi olarak kabul edilen, Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranının 2007 yılında, bir önceki yıla göre 5 puan artarak, yüzde 41 olarak gerçekleşmiş olması, doğru istikamette ilerlediğimizin kanıtıdır."
NATO savunma projelerinde Türk Savunma Sanayi'nin payının 2011 yılı sonuna kadar dört katına çıkarılmasının hedeflendiğini, 2010 yılı sonuna kadar savunma sistem ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranının da yüzde 50'ye çıkartılmasının amaçlandığını belirten Koç, bunların ulusal şirketlerin kabiliyetlerini geliştirmeleri bakımından çok değerli olduğunu söyledi.
"Otomotiv sektörü, hedef doğrultusunda başarılı bir örnek"
Bunlara karşın savunma sanayinde hedeflenen noktanın çok uzağında olunduğuna işaret eden Koç, dünya çapında rekabet edebilen bir milli savunma sanayi yaratmanın son derece zor ve çetrefilli bir yol olduğunu kaydetti. Bu yolda uzun vadeli planlar, kapsamlı çalışmalar, sabır ve top yekun mücadele gerektiğini dile getiren Koç, otomotiv sektörünün, bu hedef doğrultusunda başarılı bir örnek olduğunu bildirdi
Çok kısıtlı imkanlar, son derece primitif ortamlarda 1950'lerin ortasında montajla başlayan Türk otomotiv sanayinin bugün mevcut Ar-Ge'si ile sıfırdan ileri teknoloji araçlar dizayn ederek dünyanın en rekabetçi üretim ülkeleri arasında yerini aldığını belirten Koç, sektörün, ülke ekonomisinin en önemli itici gücü ve ihracat lideri olduğunu kaydetti.
Dünyanın enerji kaynaklarının ortasında bulunan Türkiye'nin zamanında kartlarını doğru oynamadığı için çok avantajlı konumundan azami faydayı sağlayamadığını savunan Koç, savunma sanayinde aynı hataların yapılmaması gerektiğini söyledi.