”Türkiye'de her üç operatörün de ayrı kuleleri var”

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, ayrı kulelerin çok büyük bir kaynak israfı ve onun da ötesinde çevre kirliliği olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de her üç GSM operatörünün de ayrı baz istasyonları bulunduğunu, bunun çok büyük bir kaynak israfı ve onun da ötesinde çevre kirliliği olduğunu ifade ederek, "Bunu üçüncü nesil lisanslarda sağlam kazığa bağladık ama eskiye yönelik maalesef olan olmuş" dedi.

Yıldırım, CNN Türk'te katıldığı programda yöneltilen bir soru üzerine, bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma Bakanlığı arasında gerçekleştirilecek "Çamlıca Tepesi TV Kulesi ve Entegre Tesisleri" protokolünün imza töreninin, İstanbul'daki sel felaketi nedeniyle ertelendiğini belirtti.

İmzalanacak protokole ilişkin bilgi veren Yıldırım, şöyle konuştu:

"İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerimizde televizyon yayınları için analog yayınlardan kalma çelik konstrüksiyon kulelerimiz var. Bunların hepsini kaldıracağız, İstanbul'dan başlıyoruz. Sayısal yayına esas olacak şekilde tek bir emisyon noktasından olacak şekilde... İstanbul'a 2 kule konulacak. Trakya tarafında bir kule var, TÜYAP'ın orada, Büyük Çekmece'de. Bir de Çamlıca tarafına bir kule koyacağız. Bütün televizyonlar buradan hizmet alacak. Radyoların vericileri de buraya konulacak. Burası bir merkezi verici noktası haline getirilecek. Bu görüntü kirliliği de frekans kirliliği de ortadan kalkmış olacak. Bir başka tarafı da oralarda sosyal alanlar oluşturulacak, lokantalar, gezi alanları gibi. Kendi kendini finanse eden biri modelle bunu yapacağız. "

"O benim rakibim, ben ondan önce kuracağım"

"Tüm operatörlerin bir baz istasyonunu kullanması mümkün olabilir mi?" şeklindeki soruya Yıldırım, şu yanıtı verdi:

"Şu anda Türkiye'de her üç operatörün de ayrı kuleleri var. Bu hem çok büyük bir kaynak israfı, onun da ötesinde çok büyük bir çevre kirliliği. Niye böyle diye çok merak ettim. Her tepede üç tane, bir tane olamaz mı? Olur. Niye olmamış? Lisansları verirken 'roaming yapacaksınız' denilmiş. Ama buna riayet etmemişler. Neden? 'O benim rakibim, ben ondan önce kuracağım'. Bu olay mahkemelere taşınmış, mahkemeler onların talepleri doğrultusunda karar vermiş, karar verdikten sonra da iş çığırından çıkmış. Bugün 20 bin kule olacağı yerde 50 bin kule var. Biz bunu üçüncü nesil lisanslarda sağlam kazığa bağladık, çok esaslı şekilde yazdık ama eskiye yönelik maalesef olan olmuş."

Üçüncü nesilde altyapı işi ile operatör hizmetinin birbirinden ayrıldığını, operatörlere hizmet veren altyapı şirketinin tarafsız olduğunu belirten Yıldırım, böylece çevre ve görüntü kirliliğine neden olan bu tür yanlış yatırımların ortadan kalkacağını kaydetti.

"Maalesef bazen siyasetle hakikat örtüşmüyor"

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, devam eden hızlı tren projelerine ilişkin bir soru üzerine de Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin 2,5 yıl geciktiğini, şu anda projenin Bozüyük-Köseköy arasındaki çalışmalarının sürdürüldüğünü anlattı. Herhangi bir sorun olmaması durumunda İstanbul-Ankara hızlı tren projesi ile Marmaray Projesinin 3 yılda tamamlanacağını bildiren Yıldırım, Ankara-Konya hızlı tren projesinin de gelecek yıl bitirileceğini söyledi.

Yıldırım, duble yollarda başlangıçta istedikleri gibi bir planlama yapamadıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maalesef bazen siyasetle hakikat örtüşmüyor. Yerel baskılardan dolayı, talepler oluyor. Önemli olan bu talepleri öncelik sıralamasına sokup, gerektiğinde onlara direnebilmektir. Biz bunu yaparak son 2 yıldır ana güzergahları tamamladık, ana damarları açtık. Ana arterlerin tümü doğudan batıya, kuzeyden güneye bu sene içinde bitecek."

Türkiye'deki motorlu araç sayısının son 5 yılda yüzde 60 artarak 14 milyonu aştığını, kaza oranının yüzde 64, ölüm oranının yüzde 89, yaralanmaların yüzde 73 ve maddi hasar oranının yüzde 65 azaldığını vurgulayan Yıldırım, "İşte bölünmüş yolların sonucu bu. Yolları böldük, hayatları birleştirdik" diye konuştu.

Hürriyet Özgürlüktür treni demokratik açılımı destekleyecek

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bugün İzmir'den hareket edecek "Hürriyet Özgürlüktür" treninin, hem TCDD'nin tanıtımı hem özgürlüklere vurgu yapması bakımından çok önemli olduğunu, insanları kaynaştırdığını ifade etti.

Trenin 29 Ekimde Haydarpaşa Garı'na ulaşacağını bildiren Yıldırım, "Aslında ben bir teklif de yaptım onlar da gayet olumlu karşılandı. 'Malum bir demokratik açılım var, ülkemizde birliği, beraberliği, 72 milyon insanın kardeşliğini öngören, kardeş kavgasına son verecek, ülkenin enerjisini, gücünü kalkınmasına ayırmaya vesile olacak bu projeye de bu tren seyahati destek versin' dedim, bu da olumlu karşılandı" diye konuştu.