Türkiye'de imalat PMI 10 ayın en yükseğinde

İmalat PMI Kasım'da 52.2'ye yükselerek Şubat'tan bu yana en hızlı büyümeye işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - İmalat sanayi PMI üretim ve yeni siparişlerde hızlanan büyümeye paralel olarak Kasım ayında 51.5'ten 52.2'ye yükselerek Şubat'tan bu yana en yüksek değeri aldı. İmalatçıların girdi ve çıktı fiyatlarında yükseliş sürmesine karşılık artış tarihsel ortalamaların altında yer aldı.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Haziran ve Temmuz ayındaki daralmadan bu yana dört aydır aralıksız yükselerek büyümeye işaret eden 50 düzeyinin üzerinde yer alıyor.

Yeni siparişlerde Mayıs ile Ağustos ayları arasındaki daralma sonrasında büyüme üçüncü ayına girerken, endeks Kasım'da 51.3'ten 51.8'e yükselerek Şubat ayından bu yana en yüksek değeri aldı.
              
İhracat siparişleri alt endeksi Ekim ayındaki 49.9 düzeyinden 50.4'e yükselmesine karşılık son altı ayda sadece iki defa artışa işaret etti. İmalatçılar Orta Doğu ülkelerindeki istikrarsızlığın ihraç pazarlarındaki talebi azalttığını ifade ettiler.
              
İmalatçıların üretimini gösteren alt endeks ise Ekim'deki 52.9 düzeyinden 53'e yükselerek yine Şubat ayından bu yana en yüksek değeri aldı. İmalatçılar üretimdeki artışı iç ve ihracat pazarlarında iyileşen talebe bağladılar.
              
İmalatçıların girdi fiyatları Kasım ayında endeksin tarihsel ortalamasının altında kalarak dört ayın en düşük seviyesini görürken, fabrika çıkış fiyatları da tarihsel ortalamanın altında yer aldı.
              
İmalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir