”Türkiye'de kamu maliyesi dayanıklı”

Bakan Çelik, problemin reel sektör ve reel sektörün finans piyasalarıyla, bankalarla ilişkilerinden kaynaklandığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZİANTEP - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye'de kamu maliyesi dayanıklı, bankalarda bir sorun söz konusu değil" dedi.

Çelik, Gaziantep Sanayi Odasını (GSO) ziyaretinde yaptığı konuşmada, özel sektörü önemsediklerini, ülkenin kalkınmasının özel sektörle olacağına inandıklarını vurguladı.

Küresel krizin merkezinin ABD olduğunu belirten Çelik, şöyle konuştu:

"ABD kaynaklı bu kriz son derece önemli. ABD'nin GSYİH 14 trilyon dolar, borcu 30,6 trilyon dolar. Borç üzerine dönen bir ekonomi anlayışı ciddi bir sarsıntı geçiriyor. Sarsıntı geçirdiği alan konut kredileriyle ilgili veya ABD halkının tüketim ekonomisiyle ilgili alan. Bu alan 9,5 trilyon dolar. Bu alanda ciddi sarsıntı var."

Türkiye'de kamu maliyesinin dayanaklı olduğunu, bankalarda bir sorun olmadığını belirten Çelik, "Problem reel sektör ve reel sektörün finans piyasalarıyla, bankalarla ilişkileri. Ve meydana gelen olumsuz hava karşısında reel sektörün çıkış yolu bulmasıdır ki bizim hükümet olarak üzerinde durduğumuz konu budur. Diğer konularda rahatız. Hükümet, reel sektör ve finans sektörü üçlüsünde çözülmesi gereken sorunla karşı karşıyayız. Gelişmeleri takip ediyoruz" şeklinde konuştu.

"Alınacak tedbirler acilen alınmalı"

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer de istihdam ve çalışma hayatı konusunda çok önemli adımlar atıldığını, 1 Ekim'den itibaren primlerin 5 puan indirilmesini de önemsediklerini söyledi. Koçer, şunları kaydetti:

"Ancak bugün dünyada ve Türkiye'de ortaya çıkan sorunları çok iyi tahlil etmek ve önümüzdeki günlerde Türkiye'nin karşı karşıya kalacağı sorunları şimdiden çok acil şekilde masaya koymak zorundayız. Bu tarz sorunları öncelikle iş piyasasında etkisini göstermeye başlıyor. Burada alınacak tedbirler acilen alınmalı.

Hükümetimizin istihdamı korumak, istihdamı artırmak yolunda son ekonomik durumla ilgili alacak tedbiri varsa, bir an önce bunu almakta fayda var. Türkiye'nin en fazla göç alan ili olduğu için Gaziantep'te bir pilot projenin uygulanmasını talep ediyoruz."

Ekonomi yönetiminin yapacağı çalışmalara güvendiklerini ifade eden Koçer, "Özellikle hükümetimizden, piyasada panik yaratan ve reel sektörü rahatsız edici hareketlerde bulunan bankalarımızın dikkatinin çekilmesini talep ediyoruz" dedi. Ziyarette, AK Parti Milletvekili Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı ve AK Parti İl Başkanı Ökkeş Eruslu da yer aldı.