”Türkiye'de satın almalar %30 düştü”

Vardar, Ekim ayında şirket satın almalarının bıçak gibi kesildiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, 2008'in üçüncü çeyreğindeki satın almalar işlem hacminin, geçen yılın aynı döneminden yaklaşık yüzde 30 daha düşük olduğunu açıkladı.

Başak Vardar, yaptığı yazılı açıklamada, küresel piyasalarda deprem yaratan finansal krizin, yılın üçüncü çeyreğiyle birlikte Türkiye'deki satın almalar üzerinde etkisini göstermeye başladığını kaydetti.

2008'in ilk 10 ayındaki yaklaşık 15,5 milyar dolarlık işlem hacminin elektrik dağıtım, Tekel ve liman özelleştirmelerinin yarattığı 5 milyar dolarlık işlem büyüklüğü sayesinde 2007'nin aynı döneminden (18 milyar dolar) çok geride kalmadığını belirten Vardar, yılın ikinci yarısındaki işlem sayısında ise geçen yılın aynı dönemine göre bir azalma gözlendiğini ifade etti.

Vardar, 2008 Temmuz-Kasım döneminde 36 adet olan işlem sayısının 2007 Temmuz-Kasım arasında 59 adet olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"2008'in üçüncü çeyreğindeki işlem hacminin büyük bir bölümü elektrik dağıtım özelleştirmelerinden kaynaklandı. Bu özelleştirmelerin toplam değeri hariç tutulduğunda, 2008 üçüncü çeyrekteki işlem hacminin, 2007'nin aynı döneminden yaklaşık yüzde 30 oranında daha düşük olduğunu görüyoruz. Ekim ayında ise şirket satın almaları bıçak gibi kesildi. Geçen yılın ekim ayında toplam değeri 3,9 milyar dolar olan 12 işlem gerçekleşirken, bu yıl ekim ayında toplam değeri 350 milyon dolar olan 2 işlem açıklandı.

Ayrıca, yılın ilk yarısında açıklanan bazı satın alma işlemlerinin tamamlanamadığı ve devam eden birçok satış sürecinin uzadığı veya askıya alındığı görülüyor. 2008'in ilk yarısında açıklanan Set Çimento, Başkent Doğalgaz, Borusan Telekom ve Akpet gibi bazı satış işlemlerinin iptal edildiğini veya kapanma süreçlerinin uzadığını gözlemliyoruz. Tekstilbank, Yapı Kredi Sigorta gibi bazı özel sektör şirketlerinin satışları ile Milli Piyango, otoyollar, şeker fabrikaları gibi büyük çaplı özelleştirmelerin ertelendiğini görüyoruz. Benzer şekilde, şirketlerini satmayı planlayan birçok şirket sahibi de bu planlarını bir süre askıya almış bulunuyor."

"Krizin etkileri, yılın son iki ayında daha fazla hissedilecek"

Vardar, finansal krizin etkilerinin, yılın son iki ayında daha fazla hissedileceğini savunarak, "Yine de bazı büyük çaplı işlemler ile özelleştirmeler, bu yılın toplam işlem hacmini belli bir seviyeye taşıyacaktır. 2008 yılı toplam işlem hacminin 16 milyar dolar seviyesinde olacağını tahmin etmekteyiz" ifadesini kullandı.

Piyasalardaki belirsizlik ile bankaların kredi kullandırma konusunda tereddütlü davranmaları nedeniyle yatırımcıların önümüzdeki dönemde yatırım kararı alırken daha temkinli olacağını vurgulayan Vardar, finansal krizin etkilerinin, önümüzdeki dönemde hem işlem sayısına hem de değerlemelere yansıyacağını, 2009 yılı toplam işlem hacminde, bazı muhtemel özelleştirme işlemleri hariç tutulduğunda, bu yıla göre yarı yarıya bir azalma olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.