”Türkiye'de toparlanma ancak 2010'da”

"2009 Türkiye Yatırım Ortamı ve Finansman Fırsatları" konulu seminer, İzmir Ekonomi Üniversitesi konferans salonunda yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ekrem Keskin, küresel kriz nedeniyle Türkiye'nin finansal koşullarının bozulduğunu, bunun etkilerini silmenin zaman alacağını belirterek, "Türkiye'de ancak 2010'da toparlanma olacağı görülüyor" dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Sosyal Bilimler Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen "2009 Türkiye Yatırım Ortamı ve Finansman Fırsatları" konulu seminer, üniversitenin konferans salonunda yapıldı.

Seminerin moderatörlüğünü yapan eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, krizin ne boyutta olacağını 2008 yılının başında kimsenin bilmediğini söyledi.

Kriz uyarıları bizde dikkate alınmadı

Dünya genelinde resesyon olacağına dair bir kanı bulunduğunu, ancak IMF'nin yaptığı çalışmalar sonucunda dünyanın büyük bir duraksamaya gireceği anlaşılana dek kimsenin bu durumu öngöremediğini belirten Erçel, "Bunu öngörenler ise devlet başkanlarını uyardılar. Ama bizde bu çok önemsenmedi" dedi.

Keskin, 2008 yılının mayıs ayına göre iç ve dış piyasanın beklentilerinin yüzde 50 bozulduğunu, aslında krizin Türkiye'yi de etkileyeceğinin o tarihlerde belli olduğunu anlattı.

Keskin, şunları kaydetti:

"Bu krizde finansal koşullarımız bozuldu. Bunun olumsuz etkilerini silmemiz zaman alacak. Kamu kesiminde borçlanma ihtiyacı artacak. Finansal piyasalarda iyileştirme yapılmalı. Türkiye'de toparlanma yılı 2010 olarak görülüyor. Türkiye, bu krizi aşmak için uluslararası işbirliğini artırma yollarına gidebilir. Bankacılık faizini düşürmeli ve IMF ile ilişkilerini iyileştirmelidir."

Bu kriz öncekilerden uzun sürebilir

IMF Araştırma Bölümü Makro Finansal Bağlantılar Birimi ekonomisti Dr. Ayhan Köse ise ABD'nin 1960 yılından bu yana 7 kez durgunluk yaşandığını, ama bunların en fazla 4 çeyrek sürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Bu kez daha derin ve büyük. Bu nedenle buna 'büyük depresyon' adı verildi. Sanayi sektöründe ve tüketimde büyük düşüşler var. Emlak fiyatlarında yüzde 30 düşüş yaşandı. Bu düşüş işsizlikle doğrudan bağlantılı. Kredi sarsıntılarıyla gelen durgunluk ise daha derin olacak ve bu yüzden durgunluk süresi de 3 ay artacak. 2009'da iflaslar olabilir. Bu da işsizlik oranlarının 2009'da dünya genelinde yüzde 9 daha artışa neden olacak. Tüm dünya için 2009 yılı çok zor bir yıl olacak. Eğer sıkıntı böyle büyüyerek devam ederse 4 çeyrek daha sürer. Öncelikle finansal sektörün iyileştirilmesi gerekir."

"Kötümser olmak için çok sebep var ama yine de iyimser olmalıyız" diyen Köse, 2008'in ikinci çeyreğinde başlayan durgunluğun, 2009'un son çeyreğine kadar süreceğini öngördüğünü kaydetti.