”Türkiye'nin bağlantı kuramadığı nokta kalmaması lazım”

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Karlıtekin, 2010-2013 arasında 15-20 dış hattın daha devreye gireceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

CAKARTA/ANKARA - Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, 2-3 yıl içinde 15-20 civarında yere daha uçmaya başlayacaklarını belirterek, "Türkiye'nin bağlantı kuramadığı nokta kalmaması lazım" dedi.

THY'nin Endonezya'nın başkenti Cakarta'ya düzenlediği ilk sefere katılan basın mensuplarıyla sohbet eden Karlıtekin, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde son yıllarda sağladığı sempatinin ve istikrarlı yapının THY'ye ciddi şekilde yardımcı olduğunu, İstanbul'un suni değil, doğal bir hat olmasının da avantaj teşkil ettiğini söyledi.

Havacılıkta 2 artı 2'nin her zaman 4 etmediğini kaydeden Karlıtekin, THY'nin de bu anlayış içinde davrandığını ve gerek yetişmiş insan gücü, gerek filosu, gerekse gelir kaynaklarıyla optimal ölçeğe taşındığını söyledi.

Küresel kriz nedeniyle dünyada kargo taşımacılığında yüzde 25, yolcu sayısında ise yüzde 15'e varan düşüşler meydana geldiğini vurgulayan Karlıtekin, şöyle devam etti:

"Buna karşılık THY, kapasitesini yüzde 16, yolcu sayısını ise yüzde 10 arttırdı. Nazar değmesin. 2. dönemde de bunun altına düşmeyiz. İlk yarıyı karla kapattık. Kar rakamı geçen yıllara göre düşük ama küresel kriz ortamında bunlar zor günlerdi. İster istemez fiyatta taviz veriyorsunuz. İkinci 6 ay kesinlikle daha pozitif olur. İlk 6 ayın üzerinde gelişme sağlanır."

"2-3 yıl içinde yeni uçuş noktalarında seferler başlatılacak"

THY Yönetim Kurulu Başkanı Karlıtekin, 2-3 yıl içinde yeni uçuş noktalarında da seferlerin başlatılacağını, bu şekilde 2010-2013 arasında 15-20 dış hattın daha devreye gireceğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Yönetim Kurulunda karar vermemiz lazım ama THY, daha da büyüyecek. Türkiye Cumhuriyeti olarak bağlantı kurmadığımız nokta kalmaması lazım. Türkiye'yi bütün ülkelere bağlamak esas hedefimiz.

Bu çerçevede batı tarafında Amerika'da açacağımız hatlar var. Toronto günlük olacak. Los Angeles ve Washington DC'ye gideceğiz. Yeni uçaklar geliyor. Filomuza 12 uçak daha dahil olacak.  Brezilya hattını Dakar'dan ayırıp, Sao Paulo'ya direk uçacağız.

Doğuda Hindistan'da 3'üncü belki 4'üncü nokta açılabilir. Çin'de 2-3 nokta zaten belirlenmişti. Örneğin Guangzhou. Burada şu anda Sivil Havacılık müsadesi tamamlanmak üzere. Pekin ve Şanghay'da hafta 5'ten günlük sefere geçeceğiz. Kamboçya'ya uçacağız. Vietnam'da Hachi Minh City'e gideceğiz. Afrika'da Tanzanya'da Darüs Selam'a sefer düzenleyeceğiz. Yine Kinshasa (Kongo Cumhuriyeti) ayrı bir uçuş noktamız olacak. Srilanka'da Kolombo'ya uçmayı planlıyoruz. 

Avrupa'da da yeni noktalara uçulacak. İtalya'da Bologno, İngiltere'de Glasgow, Avusturya'da Salzburg bunlar arasında. Karadağ'da Potgarica'ya, Yunanistan'da 2. nokta olarak Selanik'e gideceğiz. Estonya'da Tallin, Letonya'da Vilnuus'a uçarız. Bir başka uçuş noktamızı ise Slovakya'da Bratislava olarak düşündük.

2012'de yeni hatları açma işlemini tamamlamış oluruz."

Karlıtekin, Türkiye'nin Ermenistan'la ilişkileri normalleştiğinde, THY olarak kendilerinin üzerlerine düşeni yapacağını da ifade etti.

Karlıtekin, THY'nin 5 yıldızlı olmak gibi bir düşüncesi bulunmadığını, ancak 5 yıldızlık hizmet vermeyi amaç edindiğini de söyledi.

Hava ulaşımında müşterinin ne istediğinin önemli olduğuna işaret eden Karlıtekin, "Müşteri istiyorsa 10 yıldızlı yapalım ama istemiyorsa... Dünyada seyahat etme, har vurup harman savurma dönemi geçti. En azından 8-10 yıl için geçti. Hiçbir şeyi abartmamak lazım. İnsanları 1 noktadan 1 noktaya taşıyacaksın. Sizin ortalama bir servis seviyesi tutturmanız lazım. Biz 4 yıldızda olup, 5 yıldızlık hizmet vermeyi tercih ediyoruz" dedi.

Yolcular için yeni bir sınıf geliyor

THY'nin First Class uygulama yapmayacağını da belirten Karlıtekin, yeni dönemde yeni sınıfların da devreye sokulacağını bildirdi.

Karlıtekin, bu konuda da şu bilgileri verdi:

"Business Class devam edecek. Business ile ekonomi sınıfları arasında yeni bir sınıf oluşturulacak. Adı premium veya comfort olabilir. Ekonomi sınıfında koltuklar 16-17 inc, yeni sınıfta 20 inc olacak. Koltuk eni normalde 30-32-33 inc, bu da yeni sınıfta 43-44-45 ince çıkacak. Dar gövdeli uçaklarda 3'lü koltuklar 2'li büyük koltuklarla değiştirilecek.

Yeni uygulamada business'de de business plus hizmet verilmeye başlanacak."

"Yabancı pilot alımına başladık"

Uçak sayısına paralel pilot ihtiyaçlarının da arttığına dikkat çeken Karlıtekin, bu amaçla yabancı pilot alımına başladıklarını, bu pilotlara sözleşmeli olarak THY kadrosunda yer verildiğini söyledi.

Bin 500'ün üzerinde pilotları bulunduğunu ifade eden Karlıtekin, THY'nin yüzde 10 oranında yabancı pilot çalıştırabileceğini vurguladı. Karlıtekin, "İhtiyacımızı şu an iç piyasadan karşılamak istemiyoruz. Çünkü o zaman diğer firmalardaki pilotlardan bize geçiş olacak. Ayrıca Uçuş Akademisini iyice oturttuk. Türk pilotlar yetiştikçe ihtiyacımızı içeriden karşılayacağız" dedi.

Petrol fiyatlarıyla ilgili görüşlerini de açıklayan Karlıtekin, fiyatların 147 dolarlarda duramayacağını bildiklerini, şu anki değerleri bile yüksek bulduklarını anlattı.

Bu çerçevede kullandıkları petrolün yüzde 10'unu hedge ettiklerini belirten Karlıtekin, "Bunu yönetim kademeli olarak yüzde 20'ye, yüzde 30'a yükseltebilir. Ama hiçbir zaman yüzde 70'e yükseltmeyiz" dedi.

Anadolu Jet'te uçak sayısı artacak

Karlıtekin, Anadolu Jet'in de belli bir pazara uygun olarak hizmet verdiğini ve orta halli kesime yöneldiğini ifade etti.

6 uçakla hizmet vermeye başlayan Anadolu Jet'in günümüzde 8 uçağa sahip olduğunu belirten Karlıtekin, bu rakamın önce 10'a, sonra da 12'e çıkacağını bildirdi.

Söz konusu hatlarda yüzde 85'lik bir doluluk bulunduğunu kaydeden Karlıtekin, "Ankara hatlarında eskiden yüzde 60'larda uçarken neredeyse göbek atıyorduk. O dönem Ankara'dan 125 kalkış vardı, şimdi 230 oldu. En zayıf hattımız Ankara-Samsun'du, şimdi o bile doldu" açıklamasında bulundu.

Teknik hizmetlere de büyük önem verdiklerini dile getiren Karlıtekin, Sabiha Gökçen'de 370 bin metre karelik alan üzerinde inşa edilecek Bakım Onarım ve Uyarlama Merkezi için yakında ihaleye çıkacaklarını belirtti. Karlıtekin Pratt and Whitra ile ortaklık şeklinde kurulan motor fabrikasının da Aralık ayında hizmete gireceğini söyledi.

"İşi gücü bırakıp tasarruf edeceğim mantığıyla ayağa kalkamazsınız. Tasarruf diye yapmanız gerekenleri yapmama durumunuz olamaz" diyen Karlıtekin, bir soru üzerine THY'de toplu sözleşme görüşmelerinin henüz başlamadığını vurguladı. Karlıtekin, "Ocak'ta personele yüzde 6 zam verdik. Mağdur olmasınlar istedik. Kazandık verdik" diye konuştu.