Türkiye'nin mobilya merkezini inşa edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), mobilyanın kalbi olarak bilinen Kayseri'de, mobilya üretiminin ve satışının modern tesislerde gerçekleştirilerek, rekabet gücünün arttırılması amacıyla iki ayrı projeyi uygulamaya koydu. İnşaatı devam eden Mobilyakent projesi ile mobilyacılar modern şartlarda üretim imkânına kavuşacak. Türk Mobilya Merkezi projesi ile de üretilen mobilyaların pazarlanacağı mağazalar inşa edilecek. Türk Mobilya Merkezi'nde kurulacak trijenerasyon sistemi ile doğalgazdan üretilen elektrik işyerlerinde kullanılabilecek. Atık suların da geri dönüşümü sağlanarak yeniden kullanımına imkân verilecek. 

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, Kayseri'de mobilya üretimi yapan esnafın daha modern şartlarda üretim yapabilecekleri tesislere kavuşması için Kayseri Mobilyakent projesinin inşaat çalışmalarını sürdüren TOKİ, şimdi de Kayseri'de üretilen mobilyaların satışının gerçekleştirileceği "Türk Mobilya Merkezi" projesini hayata geçirecek. Türk Mobilya Merkezi'nin ihale tarihi de belli oldu. TOKİ, Türk mobilyacıların rekabet gücünü arttıracak projenin ihalesini 16 Eylül'de İdarenin Ankara Bilkent'teki merkezinde gerçekleştirecek. 

Mobilyakent'in temelini Başbakan attı
Temeli geçen yıl, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan Mobilyakent, Kayseri Şeker Fabrikası ve Kuzey Çevre Yolu arasında bulunan arsa üzerinde inşa ediliyor. Üretim alanlarının yaklaşık 425 bin metrekare kapalı alanda oluşması planlanıyor. Kayserili mobilyacılara modern şartlarda üretim imkânı sunacak proje kapsamında farklı tiplerde 688 işyeri ve 2 cami inşa edilecek. Muhtelif büyüklükteki bu işyerlerinin en küçüğü 92, en büyüğü ise bin 847 metrekare genişliğinde olacak. İşyerleri ‘zemin+asma tavan' şeklinde tasarlandı. Prefabrik nitelikte olacak işyerlerinden 16'sı betonarme inşa edilecek. 

Mobilya merkezi 300 bin metrekare
Yaklaşık 300 bin metrekare alan üzerine kurulması planlanan "Türk Mobilya Merkezi" 458 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. 227 mobilya satış mağazasından oluşacak merkezde yılın 365 günü fuar mantığı ile ev ve ofis mobilyasını tamamlayacak tekstil ürünleri, halı, perde, aydınlatma, beyaz eşya gibi sektörlerde çeşitli büyüklüklerde stant şeklinde 200 mağaza yer alacak. 
Türk Mobilya Merkezi'nde mağazalarının yanı sıra fuar alanı, banka şubeleri, market, sosyal alan, kafeler, yüzme havuzu, spor salonları ve mobilya sektörüyle ilişki içerisinde olabilecek sektörlere kiralanabilecek alanlar bulunacak. Ziyaretçiler için 12 panoramik asansör ve 24 adet yük asansörünün yanı sıra 4 ayrı noktada yürüyen merdiven ve rampa sistemi ile 48 adet merdiven projede planlandı. 
Mobilya merkezi trijenerasyon sistemi ile donatılacak. Trijenerasyon sistemi sayesinde doğalgazdan elektrik üretimi sağlanacak, açığa çıkan ısıdan iklimlendirme için enerji geri dönüşümü sağlanacak. Mobilya merkezi, yenilenebilir enerji sistemleri ile yapı enerji verimliliği konusunda A sınıfı sertifika almaya aday olacak. Ayrıca atık kullanım suyu filtre istasyonu sistemi kurularak, suyun geri dönüşümlü olarak kullanılması da amaçlanıyor.