”Türkiye'nin sıkıntısı talep daralması”

Küresel krizin gerçekten tüm dünyayı ve insanları vurmaya başladığını dile getiren Çelik, krizin Türkiye'yi de bir nebze olsa etkilemeye başladığını anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, küresel ekonomik krize ilişkin, "Türkiye'de bankalar, kamu maliyesi ve Merkez Bankası rezervi sağlam. Türkiye'nin sıkıntısı finansal ve talep daralmasıdır" dedi.

Bağcılar Kaymakamlığı, Bağcılar Belediyesi, İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü ve Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce hayata geçirilecek "İstihdam İçin Mesleki Eğitim Projesi İşbirliği"nin protokol imza töreni, Bağcılar Halk Sarayı'nda yapıldı.

Törende konuşan Bakan Çelik, bu uygulamayı, dünyayı kasıp kavuran küresel krizin yaşandığı bir zamanda hayata geçirdiklerini belirtti.

Küresel krizin gerçekten tüm dünyayı ve insanları vurmaya başladığını dile getiren Çelik, krizin Türkiye'yi de bir nebze olsa etkilemeye başladığını anlattı.

Krizin dünyadaki etkileriyle Türkiye'deki etkilerine bakıldığında arada çok fark olduğunun görüleceğini kaydeden Çelik, "Fakat ortada bir kriz var. Bu herkesçe iyi bilinmeli. Bizden kaynaklanmıyor. Türkiye'den, Bağcılar'dan, Hükümet'ten kaynaklanmıyor. Bu krizin kaynağı Amerika'dır" diye konuştu.

Amerika'da mortgage ile ortaya çıkan ve 2007'de yayılmaya başlayan krizin, 2008'de finansal krizden küresel krize dönüştüğünü ve tüm dünyayı etkilediğini dile getiren Çelik, Amerika'da 2008'de 2 milyon 600 bin kişinin işsiz kaldığını, bu yılın ocak ayında 598 bin, şubat ayında ise 651 bin insanın işini kaybettiğini, toplamda ise 14 ayda 4 milyon insanın işini kaybettiğini aktardı.

Dünyanın patronu ve devi olarak nitelendirilen Amerika'nın geldiği noktanın bu olduğunu söyleyen Çelik, küresel dünyada birbirine entegre ekonomilerin ister istemez birbirinden etkilenir hale geldiğini belirtti.

Ürettiğimiz ürünü satmakta zorlanıyoruz

Dünyada bankaların battığını, finans ve kamu maliyesi sistemlerinin çöktüğünü, insanların intihar ettiğini ve işsizliğin arttığını anlatan Bakan Çelik, "Türkiye'de bankalar, kamu maliyesi ve Merkez Bankası rezervi sağlam. Türkiye'nin sıkıntısı finansal ve talep daralmasıdır. Yani İstanbul'da, Bağcılar'da ürettiğimiz ürünü satmakta zorlanıyoruz. Eskiden Bağcılar'da ürettiğimiz malı Rusya'ya, Almanya'ya veya Fransa'ya satarken, bugün talep daralması nedeniyle satamıyoruz" diye konuştu.

Bazı insanların rastgele değerlendirmeler yaptıklarını anlatan Bakan Çelik, hiçbir hükümet yetkilisinin başka bir ülkenin pazarını dizayn etme yetkisine sahip olmadığını söyledi.

Yaşanan bu daralmanın istihdama etki ettiğini dile getiren Bakan Çelik, Hükümet olarak istihdam daralmasını engellemek için çeşitli adımlar attıklarını anlattı.

Birçok ülkenin paketler açtığını, çünkü banka ve finans sistemlerinde çökmelerin olduğunu, bazı devletlerin geleceğini göremez hale geldiğini, Türkiye'de böyle bir sorun olmadığını ifade eden Bakan Çelik, şöyle devam etti:

"(Krizin) Türkiye'de işsizliğe dönüşmemesi ve zararın minimize edilmesi için bazı düzenlemeler yaptık. Neler yaptık? Çalışan vatandaşlarımızın işini kaybetmemesi için işverenin prim yükünü azalttık, borçlarını taksitlendirdik, idari yükünü azalttık. Ve işverene dedik ki 'Çalışanın maaşını da biz ödeyeceğiz. İnsanları işten çıkarma'. Ne zaman yaptık bunu? 2008'in ortasında. Yani Türkiye'nin iktidar partisine kapatma davası açıldığı dönemde. Çeşitli bahanelerle işçi çıkarmaya yeltenenlere karşı birlikte durmalıyız."

İşten çıkarılan vatandaşlar için işsizlik ödeneğinden aylık 533 TL ödediklerini ve hiç işi olmayanlar için de mesleki eğitim kursları düzenlediklerini ve kurs süresince 330-350 TL aylık verdiklerini anlatan Çelik, bugün protokolü imzalanacak projenin, iş garantili bulunması açısından önemli olduğunu ifade etti.

Hükümet olarak sosyal güvenlik ve istihdam alanında çok önemli işler yaptıklarını söyleyen Çelik, yeni sistemde kişinin ödediği prim oranında emekli maaşı alacağını anlattı.

Yeni yasada memur, işçi veya diğer sosyal güvenlik sistemine tabi olanların 1 ay prim ödemeleri halinde sağlık sisteminden yararlanmasının yolunu açtıklarını dile getiren Çelik, ancak geçmiş dönemlerde her sosyal güvenlik sisteminin farklı prim ödeme günü olduğunu, bunun sıkıntılara yol açtığını anlattı.

Türkiye'nin çok genç bir nüfusa sahip olduğunu dile getiren Çelik, Hükümet olarak bu genç nüfusu nitelikli hale getirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da ilçenin, 720 bin nüfusuyla, İstanbul'da değişimin ve dönüşümün yüzü olduğunu, belediye yönetiminde insan merkezli bir anlayışı sergilediklerini söyledi.

Belediyecilikte birçok ilke imza attıklarını dile getiren Çağırıcı, 1992'den bu yana ilçenin hiçbir arazisinde kaçak yapıya izin vermediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Bakan Çelik ile Belediye Başkanı Çağırıcı, Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul ve İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun arasında protokol imzalandı.

Törene, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem ve İŞKUR Genel Müdürü Namık Ata ile bazı iş adamları katıldı.

Proje hakkında

Proje kapsamında 1 yıl içerisinde 3 bin kişiye aşçılık, bakıcılık, cilt bakımı ve güzellik, duvarcılık, moda tasarımı, modelistlik, sıvacılık, tıp sekreterliği gibi 35 alanda mesleki eğitim kursu verilecek.

10-24 kişilik gruplar halinde uzmanlar tarafından verilecek kursa, 15 yaşını dolduran tüm işsiz vatandaşlar başvurabilecek. Kursiyerlere kurs süresince her gün için 15 TL cep harçlığı verilecek. Kurs, 30 Martta başlayacak.