Türkiye'ye yatırıma davet edeceğiz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, LNG ticareti için Cezayir'e gitti.
CEZAYİR - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cezayir ile devam eden LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) kontratını uzatma niyetinde olduklarını bildirerek, "Cezayir'den normal kontratımız dışında spot olarak en az 2 LNG kargosu almak istiyoruz" dedi.
Bakan Yıldız, Cezayir, Libya ve Katar temaslarının ilk durağı olan Cezayir'e giderken uçakta basın mensuplarıyla sohbet etti.
Türkiye'nin enerji ihtiyacının her geçen gün arttığını belirten Yıldız, arzda sorun olmadığını ama kış aylarının daha rahat geçmesi için ihtiyaç spot alımların olabileceğini söyledi.
Cezayir temasları kapsamında öncelikle LNG'de spot alımların görüşüleceğini dile getiren Bakan Yıldız, şu bilgileri verdi"
"Aliağa veya Marmara Ereğlisi'nde takviye gazlara ihtiyacımız olabilecek. Cezayir'de normal kontratımız dışında spot olarak en az 2 LNG kargosu almak istiyoruz. Spot alımı olmazsa gazsız kalmayız ama olması bizim için değerli. Görüşülecek konulardan biri bu. Diğer konu, mevcut kontratı uzatmak. Türkiye'nin doğalgazdaki büyümesi süreceğe benziyor. Bundan dolayı Cezayir ile devam eden LNG kontratımızı uzatmaya niyetliyiz."
Kontrat spot alımlarla takviye edilecek
Türkiye'nin doğalgazda boru hatlarıyla büyümesini sürdürürken, LNG ile alakalı ihtiyaçlarının da devam ettiğini vurgulayan Yıldız, "Türkiye'nin doğusundan, kuzeyinden, kuzeybatısından gaz girişleri var. Batıdan girişi iki noktadan oluyor. Bunlar için de uzun dönemli kontratlara ihtiyacımız var. Türkiye'nin doğalgazdaki büyümesi daha hızlı olacak. Bundan dolayı Cezayir ile kontrat yapmaya niyetliyiz. Kontratımız 4,4 milyar metreküp ve toplam 54 kargo. Yine aynı miktarda olacak bunlar ama spotlarla bunu takviye etmek istiyoruz. Bunlar da sözleşmenin içine konacak" diye konuştu.
Petrol alanında da işbirliği ortamı aranacak
Bakan Yıldız, Cezayir'in günlük petrol üretiminin 1,8 milyon varil olduğunu ve bunun Türkiye tüketiminin iki katına karşılık geldiğine dikkati çeken Yıldız, Cezayir ile petrol üretimi konusunda da işbirliği görüşmelerinde bulunabileceklerini söyledi.
Cezayir'in Türkiye'nin doğalgaz aldığı 5 ülkeden biri olduğunu anımsatan Yıldız, Katar'ın daha büyük üretici olmasına karşın Türkiye'nin Cezayir'den daha fazla alım yaptığını, bu ülkeyle çok daha iyi ilişkiler geliştirebileceklerini dile getirdi.
LNG tesisi için Saros kıyıları düşünülüyor
Spot LNG alımlarının Katar'dan da yapılmaya devam edileceğini bildiren Yıldız, şunları kaydetti:
"Katar'dan Türkiye'de yatırım yapmasını talep edeceğiz. Türkiye'de bir LNG tesisi kurulmasını isteyeceğiz. Özel sektör bu konuyla ilgileniyor. Özel sektörün yapmaması durumunda, kamu bu yatırımı yapacak. Halen LNG yatırımı için lisans alanlar ve almaya çalışan şirketler var. Türkiye'nin ihtiyaçlarını sorunsuz şekilde karşılaması için Saros kıyılarında bir LNG tesisi kurmasının, hem kendisine hem bölgesine yararlı olacağını düşünüyoruz. Bu boğazlardaki gemi trafiğini de rahatlatır. Yunanistan ve Bulgaristan için de bu iyi olur. Yıllık minimum 5-6 milyar metreküplük LNG tesisi uygun olabilir."
Fukuşima'daki nükleer kazanın nükleer santrallerden çok LNG piyasasını (fiyat olarak) olumsuz etkilediğini ifade eden Yıldız, kazanın ardından doğalgaz fiyatlarının yaklaşık yüzde 20 arttığını söyledi.
Libya'dan yeni petrol sahaları istendi
Libya ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bakan Yıldız, Libya'da petrol ağırlıklı olmak üzere elektrik iletim ve dağıtım alanlarında çalışmaların olabileceğini dile getirdi.
Türkiye'nin Libya'da yeni petrol sahaları alması gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Yeni siyasi yönetimin bize güvendiğini görüyoruz. TPAO'nun mevcut sahaları var zaten. Fizan Bölgesi'nde yeni sahalar istedik. Libya bundan sonra petrolde Türkiye'nin en önemli tedarikçilerinden biri olur. Libya bizim için geçici bir ülke değil, kalıcı bir ülke olur. İran'dan azalan miktarı buradan karşılayabiliriz. Şu anda 1 milyon ton alıyoruz ama bunu 1 milyon tonun üzerine çıkaracağız" ifadelerini kullandı.