”Türkiye'yi krizden koruyacak adımlar hayata geçirilmeli”

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Yalçıntaş, Obama'nın ziyareti sonrasında Türkiye ile IMF arasında bir anlaşmanın imzalanmasına kesin gözüyle bakıldığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, "Türkiye'yi mevcut küresel krizin etkilerinden koruyacak, yerel makro dengelerin korunmasına katkı sağlayacak adımlar ne ise, bunlar geciktirilmeden hayata geçirilmeli. Buna IMF anlaşması da dahil" dedi.

İTO Meclis Toplantısında konuşan Yalçıntaş, geçen iki hafta içinde Türkiye'nin de içinde bulunduğu son derece önemli uluslararası toplantılar gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Yalçıntaş, düzenlenen bu toplantıların Türkiye'nin önemini, etkinliğini ve vazgeçilmezliğini ortaya koyması bakımından çok önemli olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Aslında bu toplantılar vesilesiyle biz şunu gördük. Siyaset ve ekonomi bir birinden ayrılmaz iki parçadır. Tıpkı bir kuşun iki kanadı gibidirler. İstikrarlı bir yükseliş için her iki kanadında dengeli bir şekilde kullanılması gerekir. İşte bu toplantılar, dünyanın bu iki kanadının nasıl kullanılarak, hangi ufuklara doğru yol alacağını gösteriyordu.

Bu nedenle uluslararası ekonomi ve diplomasi çevreleri, içinde bulunduğumuz Nisan ayının bu ilk yedi gününü uzun bir süre unutmayacaktır. 2 Nisan'da Londra'daki G-20 Zirvesi ile başlayıp, ardından NATO Zirvesi'yle devam eden süreç, Türkiye'nin sıklıkla gündeme geldiği gelişmelere sahne oldu. Ardından, ABD'nin 44. Başkanı Obama Prag'da AB liderleri ile bir araya geldi ve Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki kararlı bir duruş sergiledi."

ABD Başkanı Barack Obama'nın göreve geldikten kısa bir süre sonra, ilk deniz aşırı ikili temasını Türkiye'de gerçekleştirmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Yalçıntaş, Barack Obama'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ve diğer platformlarda Türkiye'nin önemine yönelik mesajlarının uluslararası diplomasi çevreleri tarafından kayda alındığını söyledi.

ABD Başkanı Barac Obama'nın ziyareti

Murat Yalçıntaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Obama'nın ziyareti şunu bir kez daha açık bir şekilde ortaya koydu. İçinde bulunduğumuz yüzyılın, en azından ilk çeyrek dönemi için Türkiye, öncelikle Avrasya, ardından da dünya siyasi dengeleri açısından büyük önem taşımaktadır.

Bu nedenle, başta Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan ülkeler olmak üzere, herkesin, 'G-20 sürecinin içinde yer alan, dünyanın ekonomik ve politik dengelerinin şekillendirilmesinde söz sahibi olmayı hak eden bir Türkiye'ye alışması gerekecek. Çok açık ki, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan ülkeler, aslında AB'nin de küresel bir aktör olmasını engelliyorlar."

Türkiye'nin de içinde bulunduğu G-20 Zirvesi'nin, gelişmekte olan ekonomilere umut olduğunu belirten Yalçıntaş, "Bu toplantıyla birlikte IMF yeni mali imkanlara kavuşturuldu. Böylece ABD ve AB'nin önde gelen ekonomilerinden çok, Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilere yarayacak bir adım atıldı. Zirve'nin bir başka önemli başlığı ise uluslararası bankacılık endüstrisi için, finans sistemi için yeni kuralların belirlenmesiydi" diye konuştu.

Yalçıntaş, G-20 üyesi ülkelerin mutabakata varılan paket çerçevesinde, öncelikle IMF ve diğer kalkınma amaçlı çalışan kuruluşlara 1,1 trilyon dolar kaynak aktarılması konusunda anlaştıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu anlaşmaya göre, IMF'ye zordaki ülkelere kredi verebilmesi için 250 milyar doları hemen olmak üzere, 500 milyar dolar destek verilecek. Ayrıca, yine IMF'nin Özel Çekim Hakkı (SDR) için 250 milyar dolar daha ek kaynak sağlanacak.

Bu yıl yüzde 10 ve hatta üzerinde daralmasından endişe duyulan dünya ticaretinin finansmanı için ise Dünya Bankası'na 250 milyar dolar verilecek. Son olarak, Asya ve Afrika kalkınma bankaları gibi çok uluslu kalkınma bankaları aracılığıyla da düşük gelirli ülkeler için de 100 milyar dolarlık ek kredi hattı açılacak.

IMF'e ilk etapta aktarılacak 250 milyar dolarlık kaynağın 40 milyar dolarını Çin, 100 milyar dolarını Avrupa Birliği, 100 milyar dolarını ise Japonya vermeyi taahhüt etmiş durumda..."

"Türkiye'yi mevcut küresel krizin etkilerinden koruyacak, yerel makro dengelerin korunmasına katkı sağlayacak adımlar ne ise, bunlar geciktirilmeden hayata geçirilmeli. Buna IMF anlaşması da dahil" diyen Yalçıntaş, Türkiye'nin küresel krizin etkilerini, içine kapanık bir anlayışı benimseyerek değil, bölgesel lider olma rolüne uygun bir anlayışla çözüme kavuşturması gerektiğini belirtti.

IMF'den 30 milyar dolar

Yalçıntaş, Türkiye'nin IMF ile bir uzlaşıya vararak en az 30 milyar dolar almasının beklendiğini ifade ederek, bu yöndeki beklentilerin özellikle G-20 Zirvesi ve ABD Başkanı Obama'nın ziyareti sonrasında daha güçlendiğini ve Türkiye ile IMF arasında bir anlaşmanın imzalanmasına kesin gözüyle bakıldığını bildirdi.

Murat Yalçıntaş, ABD Başkanı Barack Obama'nın küresel sorunları daha uzlaşmacı, diğer ülkelerin haklarına da saygı göstererek çözme eğiliminde olduğunu ortaya koyduğunu dile getirerek, şunları ifade etti:

"Başkan Bush'tan sonra ABD yönetimine gelen Barack Hüseyin Obama, sadece ABD için değil, barış dolu bir dünya için de yeni ve önemli bir şans olarak görülmeli. Obama'nın TBMM'de yaptığı ve benim de izlediğim konuşmasında verdiği mesajlar, ABD'nin küresel meselelere yaklaşımında önemli bir kurgu değişikliğinin ipuçlarını verdi.

Başkan Obama, Orta Avrupa'dan Çin'e kadar uzanan Avrupa coğrafyasında, Türkiye'nin 'ekonomi ve ticaret diplomasisi' becerisinin önemini bir kez daha perçinledi. Bu mesajlara paralel olarak da Türkiye ile ABD arasında güçlendirilecek müttefiklik ilişkisinin de 'model ortaklık' olacağını söyledi. Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyelik sürecini kuvvetli bir şekilde desteklediklerinin altını çizdi."

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'ye verdiği değerin, Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği ve perçinlediği ekonomik ve siyasi büyüklüğünün de bir sonucu olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin küresel kriz karşısında bile çok fazla zedelenmeyen güçlü ekonomisi, başarılı siyasi çıkışları ve dış politikasıyla, göz ardı edilemeyecek bir ülke olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Murat Yalçıntaş, 3-5 Haziran 2009 yılında yapılacak olan Dünya Odalar Kongresinde bu yıl da uluslararası projeler dalında yarışmaya "İhracata İlk Adım" projesi ile müracaat ettiklerini de sözlerine ekledi.