'Türkiye'de zehirli yumurta' iddiasına tepki

Haber ajansları Reuters ve dpa, pek çok ülkede görülen Fipronil bulaşmış yumurtalara Türkiye'de de rastlandığını iddia etti. Söz konusu habere sert tepki gösteren sektör temsilcileri iddialar için "Son günlerde yaşanan siyasi gerginliklerin bir ürünü" değerlendirmesinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Muhammed KAFADAR - DUNYA ONLINE

Hollanda ile Belçika'nın başı çektiği bazı Avrupa Birliği ülkelerinde görülen ve kısa sürede 24'ü AB üyesi toplam 40 ülkeye yayılan böcek ilacı Fipronil bulaşmış yumurtalara Türkiye'de de rastlandığı iddia edildi. Alman haber ajansı dpa ve İngiliz Reuters'ın servis ettiği haberde, Türkiye Fipronil tespit edilen ülkeler arasında sayıldı.

Sektör temsilcileri ise söz konusu iddiaya tepki gösterdi. DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) Başkanı Hasan Konya, Türkiye'deki yumurtalarda Fipronil bulunmadığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili analiz çalışmalarını hassasiyetle yürüttüğünü ifade eden Konya, yapılan incelemeler neticesinde Fipronil'e rastlanmadığını bildirdi. Söz konusu haberin son günlerde yaşanan siyasi gerginliklerin bir ürünü olabileceği değerlendirmesinde bulunan Konya, AB ülkelerinde Fipronil vakalarının ortaya çıkmasından sonra bu ülkeler ile rekabet edilen pazarlarda Türkiye'nin satışlarının yüzde 15 civarında artış kaydettiği bilgisini verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Avrupa'nın bazı ülkelerinde üretilen yumurtalarda böcek ilacı Fipronil maddesinin bulunmasıyla başlayan krizin ardından, çeşitli bölgelerdeki farklı üreticiler ve marketlerden alınan numuneleri analiz etmiş, yapılan testler sonucunda Türkiye'de üretilen yumurtalarda Fipronil tespit edilmemişti.

İki Hollandalı tutuklandı

Öte yandan, Hollandalı çiftlik temizlik şirketi Chickfriend'ın, Belçikalı haşere kontrol firması Poultry Vision'dan aldığı Fipronil ihtiva eden ilaçları yumurta çiftliklerinde kullanmasına dayanan krize ilişkin soruşturma kapsamında, Chickfriend'ın başında bulunan iki Hollandalı tutuklandı.

Fipronil krizinden etkilenmeyen yalnızca dört AB ülkesi bulunurken (Litvanya, Portekiz, Kıbrıs, Hırvatistan), Amerika, Rusya, Güney Afrika, Hong Kong ve Güney Kore zehirli yumurta görülen ülkeler arasında yer alıyor.

Milyonlarca zehirli yumurta market raflarından kaldırılırken, bazı yetkililer bu yumurtaların mayonez, bisküvi, salata ve pastalar gibi işlenmiş yiyecekler aracılığıyla çoktan besin zincirine girmiş olabileceğini söylüyor. Söz konusu ilacın yumurtalar aracılığıyla henüz kimseye zarar verdiğine dair bir kanıt yok. Ancak, Fipronil'in büyük miktarlarda tüketilmesi durumunda böbrekler, karaciğer ve tiroid bezleri üzerinde tehlikeli etkileri olabileceğini belirtiliyor.

Yumurta krizi mayoneze de sıçrayabilirYumurta krizi mayoneze de sıçrayabilir

Yumurta krizi Türkiye için fırsat olur mu?Yumurta krizi Türkiye için fırsat olur mu?

Bu konularda ilginizi çekebilir