”Türkiye’nin notu artabilir”

Moody's, bütçe açığı ve borç dinamiklerinde beklenen kötüleşmenin, Türkiye'nin "Ba3" notuyla uygun olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunun, hükümetin geçmiş birkaç yıldaki mali teşvik planları kontrol edebilmek için gerçekçi planları hayata geçirmesine bağlı olarak artabileceğini belirtti.

Moody's'den yapılan açıklamada, küresel kriz Türkiye'yi 2001'deki mali krizden daha fazla etkilese bile, ekonomisi dış finansa bağlı Türkiye'de kamu finansmanının, küresel krizi göreceli olarak iyi atlattığı belirtti.

Dalgalı kuru da kapsayan daha esnek bir mali politikanın, güçlü mali görünüm ve döviz rezervlerinin, daha sağlıklı bankacılık sektörü ve daha düşük enflasyonun, kamu finansmanının, daha önceki herhangi bir dış şoka nazaran daha az etkilenmesini sağladığı belirtilen açıklamada, benzeri görülmemiş şekilde düşen faiz oranlarının sürdürülebilirliğine ilişkin durumun, hükümetin kredi notunun gelecekteki görünümü için önemli olduğuna işaret edildi.

Türkiye'nin durağan görünümün, hükümetin küresel krizin etkilerini yönetebilmesi kabiliyeti ve kredi göstergelerinde derin ve devam eden bozulmasını önleyebilmesine dayandığı vurgulanan açıklamada, şu anda bütçe açığı ve borç dinamiklerinde beklenen kötüleşmenin, Türkiye'nin "Ba3" notuyla uygun olduğu kaydedildi.

"Türkiye'nin kredi notu, hükümetin geçmiş birkaç yıldaki mali teşvik planları kontrol edebilmek için gerçekçi planları hayata geçirmesine bağlı olarak artabilecek" denilen açıklamada, ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın hükümetin borç göstergelerini bozması halinde Türkiye'nin kredi notunun aşağı yönlü revize edilmesine yol açacağı uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, ekonomideki mevcut yavaşlamanın, başlıca sermaye akışının tersine dönmesiyle açıklanabileceği, 2008 yılının ilk yarısında 27 milyar dolar olan sermaye girişinin bu yılın aynı döneminde 5,5 milyar dolara gerilediğine işaret edildi.

Moody's, ayrıca Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasıla daralma beklentisini yüzde 5,5 olarak revize ederken, gelecek yıl için ise yüzde 2,5 büyüme bekliyor.