Türkler bu kez yatırımla Malta Adası'na yöneliyor
Avrupa Birliği'nin en küçük üyelerinden Malta'ya Türk yatırımcıların ilgisi artıyor. Ülkede başta inşaat olmak üzere yatırım imkanlarının elverişli olduğu belirtiliyor.
Gamze ŞENER
İSTANBUL - Malta, son dönemde uluslararası alanda daha çok ilgi çekmeye başlarken Türk şirketleri de ülkede yatırım için girişimlerde bulunuyor. Malta menşeili hukuk bürosu ve danışmanlık şirketi EMD'nin Türkiye Danışmanı, Ezgi Harmancı,Malta'da Yıldırım Holding'in Malta Freeport ile ortaklığı bulunduğnu belirterek, Malta'da yatırım yapmak için Türk yatırımcıların artık daha cesaretli olduğunu söyledi. Harmancı, AB ülkelerinde derinleşen krizin birçok Avrupa ülkesinin yatırımlarını Malta'ya yönlendirdiğini bu durumun Malta aracılığıyla Avrupalı şirketlerin Türkiye'ye çekilmesi için önemli bir imkan yarattığını kaydetti.
Malta'da EMD şirketinin yıl sonuna kadar sonuçlanması beklenen 3 inşaat projesinin olduğu, projelerin arasında 100 milyon euro değerinde yaşam kent projesi, 25 milyon euro'luk otel projesi ve 4 milyon euroluk bir ihalenin bulunduğu belirtildi. Malta menşeili hukuk bürosu ve danışmanlık şirketi EMD'nin Türkiye Danışmanı, İstanbul Barosu Dış İlişkiler Merkezi Malta Temsilcisi ve DEİK Türkiye-Malta İş Konseyi Sekreteri Ezgi Harmancı, "Çok sayıda Türk şirketle görüşüyoruz. Şirketlerin ismini veremem ancak Türkiye'de oldukça önemli projelere imza atmış büyük firmalar var" açıklamasını yaptı. Harmancı, önümüzdeki yıl ülkeye ilişkin yeni girişimlerin sözkonusu olacağını söyledi.
Harmancı, 2 yıldan bu yana Malta ve Türkiye arasında yatırım ağının hızla gelişmeye başladığını kaydederek, "Malta için parlayan yıldız, inşaat sektörü. Mimari zevkleri henüz yerleşmemiş. Yeni bina inşa ederken büyük sıkıntı çekiyorlar. Perakende sektörü yeni gelişen bir sektör. Yurtdışında mağazası olan büyük Türk markaları Malta'da kendine kolaylıklayer bulacak. Ayrıca lüks alışkanlıkları yeni yeni gelişen bir ülke. Perakendeciler Malta pazarından memnun kalabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Malta'nın özellikle kurumlar vergisinde büyük avantajları olduğunu belirten Harmancı, "Ekonomi Bakanlığı'na bağlı Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi'nin (JETCO) Malta'da kurulması için de adım atıldı. Kurumlar vergisi yüzde5 düzeyinde. Aynı zamanda AB üyesi bir ülkeye yatırım yaptığınız için AB'de ticaret yaparken de daha avantajlı oluyorsunuz. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Yıldırım Holding-Malta Freeport ortaklığının ardından şakayla karışık da olsa ‘Türkler Malta'ya yeniden mi geliyor?' sorularıyla karşılaştım. Ben de onlara ‘Evet, Türkler bu kez yatırımlarıyla Malta'ya gelecek' diye cevap veriyorum. Malta'da hala eskimeyen bir Osmanlı algısı var" diye konuştu.
Avrupa'nın ilgi odağı Harmancı, AB'deki kriz sonrası başta İtalya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin yatırımlarını Malta'ya taşıdığını dile getirerek "Krizden sonra vergiler artınca Malta'ya kaymaya başladılar. Türkiye'ye açılmak isteyen İtalyan şirketler oldu. Yatırımlar için ortağa ihtiyaçları var. Türkiye'nin ekonomisinin gelişmesi de onları bu yönde yüreklendiriyor. Malta aracılığıyla krizdeki Avrupalı yatırımcıyı da çekebiliriz" yorumunu yaptı.Harmancı Malta'nın AB krizinden çok fazla etkilenmediğini sözlerine ekledi.
Türkler ortak istemiyor
Türk yatırımcıların Malta'da iş yapış şekillerinde en göze çarpan özellik, büyük bütçeler olmadığı sürece yerel ortağa sıcak bakılmaması. Sermayeyi kendileri koymak isteyen Türk işadamları, yerel bir şirketle çalışmanın avantajlarını, sadece ciddi rakamlı işlerde değerlendirmek istiyor. Tek bir sektörde yatırım yapıp, farklı sektörlerle yola devam etmek isteyen Türk şirketler de var. Malta, Akdeniz ülkesi ama İngiliz disiplinine sahip. Maltalı işadamlarının İş disiplininden taviz vermediği belirtiliyor.