Türklerin %55’i ekonomiden memnun
Marshall Fonu tarafından gerçekleştirilen Transatlantik Eğilimler Anketi’nde ilginç sonuçlar çıktı.
İSTANBUL - Marshall Fonu tarafından bu yıl on birinci kez gerçekleştirilen “Transatlantik Eğilimler 2012 Araştırması”, geçen yıla oranla 8 puanlık bir artış ile Türklerin yüzde 55’inin Başbakan Erdoğan hükümetinin ekonomi politikalarını beğendiğini ortaya koydu.
Transatlantik Eğilimler 2012 Araştırması’na göre; geçtiğimiz yıl boyunca Türklerin, ABD ve AB’ye dair görüşleri daha ılımlı hale gelmeye devam etmesine rağmen, yine de Türklerin çoğunluğu AB ve ABD için olumsuz görüşler besliyor. Geçen yıl olduğu gibi 2012’de de Türklerin çoğu, ABD ile beraber çalışmaktansa, Asya ile çalışmanın ülke çıkarları için daha önemli olduğunu düşünüyor (%46).
Araştırmaya katılan dört Türk’ten sadece biri (%26) ABD liderliğini istediğini söylerken, yüzde 29’u AB liderliği için olumlu görüş bildirdi. ABD ile ilgili olumlu düşünenlerin en az olduğu ülke yüzde 34 ile Türkiye oldu. Öte yandan, ABD’yi destekleyen Türklerin oranı yüzde 22 olduğu 2009’dan beri yavaş da olsa istikrarlı şekilde artış gösteriyor.
Geçen yıla oranla 8 puanlık bir artış ile Türklerin yüzde 55’i Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin ekonomi politikalarını beğeniyor. Bu yüksek oran, AB üye devletlerinin kendi hükümetleri ile ilgili olumsuz görüşleriyle ciddi bir tezat oluşturuyor.
2012 yılında Türkler, ekonomik krizden kişisel olarak etkilendiklerini daha çok ifade eder hale geldi. Ekonomik krizden etkilenenlerin sayısı 2011’de 21 puan düşmesine rağmen, 2012’de 14 puan artarak yüzde 69’a ulaştı.
Türklerin yüzde 44’ü AB üyeliğinin, ekonomileri için iyi olacağına inanmıyor.
Araştırmanın yapıldığı diğer ülkelerin aksine Türkiye’de yanıt verenler, kendi hükümetlerinin uluslararası politikalarına görece daha az destek veriyor. Obama’nın uluslararası politikalarının en az beğenildiği ülkelerden biri yine yüzde 42 ile Türkiye olurken, bu rakam 2008 yılında George Bush için kaydedilen rakama kıyasla beş kat daha yüksek.
Üç Türk’ten biri Obama’nın Afganistan’a istikrarı getirme çabalarından memnunken, dört Türk’ten biri (İran ile ilgili tutumunu beğeniyor, yüzde 36’sı Obama’nın Rusya ile ilişkilerini onaylıyor ve yüzde 32’si Obama’nın terörizmle mücadelesini destekliyor.
Orta dereceli duygularına rağmen Türklerin yüzde 51’i mümkün olsaydı Obama’ya oy vereceğini açıklarken, yüzde 5 tercihini tercihini Romney’den yana kullanmış, yüzde 45’ise yanıt vermemiş.
NATO, Türkiye hariç araştırmanın yapıldığı tüm ülkelerde “halen gerekli” olarak nitelendirilmiş. AB vatandaşlarının yüzde 58’i, Amerikalıların yüzde 56’sı NATO’yu desteklerken, geçmiş senelerde olduğu gibi Türkiye yine NATO için kamuoyu desteğinin en düşük olduğu ülke oldu. 2010 yılına oranla 8 puan artış göstererek Türklerin yüzde 38’i NATO’nun hala gerekli olduğunu ifade etti.
‘İran nükleer silaha sahip olabilir’
İran’ın nükleer silah sahibi olmasından en az rahatsızlık duyan ülke Türkiye. Ancak bu oran geçen yıla göre 10 puan artış göstererek yüzde 48’e ulaştı. Türklerin sadece yüzde 4’ü diğer olası çözümlere karşı askeri harekatı tercih etmektedir. İran’ın nükleer silahlanmasını engellemek için askeri olmayan tüm yolların tüketilmesi durumunda askeri harekata karşı çıkanların yüzde 50’si askeri harekattansa nükleer İran’ı tercih edeceklerini söylemiştir.
Suriye’deki iç savaş Türkiye için birinci derece güvenlik riski teşkil etmektedir. Araştırmanın gerçekleştirildiği Haziran 2012’de üç Türk’ten sadece biri (%32) ülkelerinin Suriye’ye müdahale etmesi gerektiğini düşünürken, yüzde 57’si Türkiye’nin bu işin tamamen dışında kalmasını istedi.
Türkiye’nin yüzde 72’si “yarar”ların küçük bir azınlığa gittiğine inanıyor
[PAGE]
Türkiye’nin yüzde 72’si “yarar”ların küçük bir azınlığa gittiğine inanıyor
Araştırmaya göre, ekonomik krizden kişisel olarak etkilendiklerini söyleyenlerin oranı AB’de 4 puan artarak yüzde 65’e (2011’de %61) ulaştı. Bu oran ABD’de 3 puan gerileyerek yüzde 79, Türkiye ise 14 puanlık artış ile yüzde 69 (2011’de %55) olarak gerçekleşti. Amerikalıların yüzde 52’si Obama’nın ekonomiye dair tutumunu beğenmezken, AB’dekilerin yüzde 56’sı ekonomik konularda kendi hükümetlerinin politikalarını beğeniyor. Olumsuz görüşler en çok Avrupa’nın ekonomik açıdan sıkıntılıbölgeleri olan İspanya (%73), İtalya (% 66) ve Portekiz’de (%68) yoğun. Rusya’da hükümetin ekonomiye dair tutumu konusunda görüşlerin eşit bölündüğü ülkelerden olmuştur, kamuoyunun %46’sı hükümeti onaylarken, % 46’sı onaylamamaktadır. Türkiye’de ise geçen yıla oranla 8 puanlık bir artış ile %55’lik bir çoğunluk (2011’de %47) hükümetlerinin ekonomiyi ele alış şeklini beğenmekte.
Almanların yarısı Merkel’den memnun
AB’de yanıt verenlerin %50’si ve Amerikalıların %58’i hükümet harcamalarında daha fazla kesinti olmasını kabul ederken, Türklerin %28’i hükümet harcamalarının azaltılmasını destekliyor. “Ekonomik sistemlerinin herkes için adil mi olduğu yoksa yararların çoğunun küçük bir azınlığa mı gittiği” sorulduğunda AB’de yanıt verenlerin yüzde 76’sı, Amerikalıların %64’ü ve Türklerin yüzde 72’si “yararların küçük bir azınlığa gittiği”ne inandıklarını söylüyor.
Avrupalıların yüzde 61’i AB üyeliğinin ülkelerinin ekonomisi için iyi olduğuna inanırken, euro aynı destekle karşılanmamakta. Araştırmaya katılan AB ülkelerindekilerin sadece yüzde 37’si euro kullanımının veya euro kullanacak olmanın ülkelerinin ekonomisi için iyi olduğuna inanmakta. Geçen seneye göre dört puan artışla yüzde 57’si euronun ekonomileri için kötü olduğunu veya kötü olacağını düşündüklerini söylemiş. Ülkelerinin Euro Bölgesi’nden çıkıp çıkmaması konusu sorulduğunda ise, İspanya’da (%27) ve Almanya’da (%26) yanıt veren dört kişiden biri olumlu yanıt vermiş. Avrupalıların yüzde 52’si Alman Şansölyesi Angela Merkel’in ekonomik krizle mücadeleşeklini onayladığını belirtmiş.
Obama’nın popülaritesi azalıyor
Halen yüksek oranda ifade edilen olumlu görüşlere rağmen, Obama’nın Avrupa’daki popülerliği, göreve geldiği 2009 yılından bu yana azalmaya devam etti. Obama’nın izlediği dış politikaya dair olumlu görüşler, ABD’de sadece 3 puan gerilerken (%57’den %54’e), Avrupa’da 12 puan azaldı (%83’ten %71’e). Türkiye’de Obama’nın dış politikasını beğenenlerin oranı 2009 yılında yüzde 50 iken 2012’de yüzde 42’ye gerilese de geçen seneye oranla 12 puanlık bir artış gösterdi.
Rusya’ya bakış olumsuza döndü
Bu yıl Rusya’ya dair görüşler Atlantik’in iki yakasında da olumludan olumsuza dönüştü. Amerikalıların yüzde 42’si, Avrupalıların yüzde 37’si ve Türklerin yüzde 32’si Rusya hakkında olumlu görüşleri olduğunu söyledi.
Rusların yüzde 50’si ABD hakkında olumlu düşüncelere sahip olduğunu belirtirken, üç Rus’tan ikisi (%64) AB için aynı şeyi ifade etmiş. AB’dekilerin %75’i, Amerikalıların %60’ı ve Türklerin %48’i Rus seçimlerinin seçmenlerin isteğini yansıttığına güvenmediklerini söylerken, bu oran Rusya’da yüzde 46.