TÜRKSAT 4A'nın ihale süreci başladı

Bu yıl sonunda uydunun üretime başlanması planlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - TÜRKSAT Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ Genel Müdürü Özkan Dalbay, 2011'de uzaya fırlatılması planlanan TÜRKSAT 4A uydusu için ihale sürecini başlattıklarını belirtti.

Dalbay, TÜRKSAT 4A uydusunun yapım ihalesi sürecinde bu ay sonuna kadar potansiyel üretici firmalara nasıl bir uydu istediklerine ilişkin ön şartname göndereceklerini söyledi.

Uydu üreticisi firmaların 1,5 ay içinde çalışmalarını tamamlayarak görüş bildireceğini anlatan Dalbay, şöyle konuştu:

"Biz de onların dosyalarını inceleyeceğiz ve üretici firmaları teklif vermeye çağıracağız. TÜRKSAT 4A'nın yapımı için 2,5 ay sonunda sözleşmeyi imzalamış olmayı ve bu yıl sonunda uydunun üretime başlanmasını planlıyoruz. Yapım ihalesinin sözleşmesini imzaladıktan hemen sonra uydunun fırlatılması işi için ihaleye çıkacağız. Daha önce yapım işi ile fırlatma işini beraber ihaleye çıkıyorduk ve üretici firma fırlatma ihalesine üzerine kar marjını koyarak kendisi çıkıyordu. Artık kendimizi bu ihaleyi yapabilecek nitelikte görüyoruz. 2011 yılının sonunda TÜRKSAT 4A uydusunu uzaya fırlatmış olmayı hedefliyoruz."

TÜRKSAT 4A uydusunun kapasitesinin, TÜRKSAT 3A uydusundan yüzde 10 daha fazla olmasını amaçladıklarını belirten Dalbay, şunları kaydetti:

"Ayrıca TÜRKSAT 4A'da, TÜRKSAT 3A'dan farklı olarak hava hareketlerinin ve bulut yoğunluğunun fazla olduğu ekvator bölgesindeki ülkelerde yayın yapılamasına imkan verecek "C bant" dediğimiz bir özellik olacak. "C bant" ile TÜRKSAT 4A uydusunun kapsama alanına girecek olan Afrika'nın ekvator bölgesindeki ülkelerine de yüksek kalitede televizyon yayını yapılabilecek. Böylece, TÜRKSAT 4A'nın uzaya fırlatılmasıyla uydularımız Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Çin'den sonra Afrika kıtasının da tamamını kapsamış olacak."

TÜRKSAT 1C uzay çöplüğüne gidecek

Türksat 3A'nın tasarım, entegrasyon ve test aşamalarına paralel şekilde yürütülen teknoloji transferi ve eğitim projesinde 22 Türk mühendisin de görev aldığını hatırlatan Dalbay, Türksat 4A'nın tüm üretim süreçlerinde yaklaşık 50 Türk mühendis de görev alacağını söyledi. Dalbay, bu mühendislerin, 2014 sonu ya da 2015 başında uzaya fırlatılması hedeflenen ve tasarımı ile üretimi tamamen Türk mühendisler tarafından yapılacak ilk milli haberleşme uydusunun üretiminde yer alacağını kaydetti.

TÜRKSAT 1C'nin, 31 derece yörüngesinde salınım halinde bulunduğunu ve bazı televizyon kanallarınca yayın geçişlerinde ve data transferinde kullanıldığını hatırlatan Dalbay, TÜRKSAT 4A uydusu uzaya fırlatılması planlanan 2011 yılında ömrünü tamamlayacak TÜRKSAT 1C'nin uzay çöplüğüne gönderileceğini söyledi.

Dalbay, "Bu durumda, 42 derece yörüngesinde Türksat 2A, 3A ve 4A uyduları hizmet verecek. Ancak bu durumda data transferinde kullanmak üzere 31 ve 50 derecede uyduya ihtiyacımız olacak. 1C'nin yerine yeni bir uydu alacağız ya da başka uydu operatörleri ile işbirliği yapıp ortak uydu işletebiliriz. Ayrıca, 31 ve 50 derecede uydu işletmezsek yörünge haklarımız da gidiyor" diye konuştu.