”Tutsat konusundaki yatırımımızı değiştirmeyeceğiz”

ING Bank Genel Müdürü Eminsoy, gayrimenkul sektörünün, uzun vadeli perspektif gerektiren bir konu olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - ING Bank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, krize karşın tutsat (mortgage) konusundaki yatırımlarını, desteklerini değiştirmediklerini ve değiştirmeyeceklerini, bu ürüne uzun vadeli olarak inandıklarını bildirdi.

Eminsoy, 1. Mortgage Zirvesinde, gayrimenkul sektörünün, hem yatırım hem de finansman açısından uzun vadeli perspektif gerektiren bir konu olduğunu belirtti.

Zirveyi, gayrimenkul sektörüne biraz daha belirginlik kazandırmak amacıyla düzenlediklerini ifade eden Eminsoy, bugüne kadar Türkiye'de gayrimenkul sektörünü oluşturan kurumların, bireysel yapılar olarak kaldığını söyledi.

ING grubunun, 50'den fazla ülkede, 125 bin çalışan ile hizmet veren bir kuruluş olduğunu anlatan Eminsoy, şunları kaydetti:

"Türkiye pazarında 16,9 milyar liralık bir aktife sahibiz. 2008 sonu itibariyle tutsat kredilerimizin büyüklüğü ise 1,5 milyar lira. Ülkemizin GSMH'si yaklaşık olarak 950 milyar liradır. Tutsat kredilerinin toplamı ise 39 milyar lira. Yani tutsat kredilerinin GSMH'ya oranı ülkemizde yüzde 4,1'dir. Bu oran, Avrupa Birliği ülkelerinde 2008 sonu itibariyle yüzde 49,1, Hollanda'da ise yüzde 107,5'tir."

"Mortgage" isminin, uluslararası anlamda olumsuz bir popülariteye sahip olduğuna dikkati çeken Eminsoy, Türkiye'de verilen tutsat ürünlerinin, yurt dışındakilerden farklılıklarının bulunduğunu ifade etti.

Tutsat ürününün, Türkiye'ye geç gelmesinden dolayı bazı eksikliklerinin giderilerek sunulduğunu belirten Eminsoy, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki tutsat ürünlerinin vade yapısı, yurt dışına göre oldukça kısadır. Tüketiciler, yurt dışında ortalama 25 yıllık vade tercih ederken Türkiye'de tercih edilen vade ortalaması 7 yıldır.

Türkiye'de ev bedelinin, yüzde 75'i, 80'i kredilendirilirken, yurt dışında bu oran, yüzde 110'lara hatta yüzde 120'lere kadar çıkmaktadır. Türkiye'de sağlanan tutsat ürününün, dokümantasyonu da oldukça basittir. Çok fazla aracı yoktur.

Ayrıca, ülkemizde konut finansmanının, yüzde 94'ünü TL üzerinden sağlıyoruz. Bu, hem kaynak açısından, hemde faiz açısından daha az risk taşımaktadır."

"Tutsata özel bir önem veriyoruz"

Hakan Eminsoy, faiz ve para piyasalarında yaşanan likidite sıkıntısıyla, uzun vadeli finansmanda, geçici de olsa bankacılık sektöründe bir duraklamanın yaşandığını ancak, ING'nin bu durumu bir fırsat olarak düşünerek inandıkları uzun vadeli tutsat ürününe desteklerini kesmediklerini bildirdi.

Yılın ilk 4,5 aylık döneminde, verdikleri kredilerde, sektörde yüzde 6,3'lük bir büyüme sağladıklarını dile getiren Eminsoy, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu da pazar payımızda yüzde 10'luk bir artışa neden oldu. Bugün pazar payımız, sektörde yüzde 4,4'e çıkmıştır. Bu büyümemiz, bankacılık sektörünün, konut finansmanında binde 3 oranında daralma yaşadığı bir dönemde olmuştur. Biz, tutsata özel bir önem veriyoruz. Konut finansmanına özel bir organizasyon kurduk.

Krize rağmen tutsat konusundaki yatırımımızı, desteğimizi değiştirmedik değiştirmeyeceğiz de. bu ürüne uzun vadeli olarak inanıyoruz ve bu böyle devam edecek. Gayrimenkul sektörü, gelişmeye başladı. Bu gelişimin, devam edeceğine ve yurt dışındaki seviyelere geleceğine inanıyorum."

ING Bank Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vincent van den Boogert de, emlakçılar için önemli konuların tartışıldığı bir platform yaratmayı amaçladıklarını bildirdi.

Boogert, ING Bank Türkiye'nin, ING grubunun gücünü ve deneyimini de arkasına alarak, Türkiye konut kredisi pazarında daha etkin bir rol üstlenmeyi hedeflediğini belirterek, "Diğer bankacılık hizmetlerinde olduğu gibi konut finansmanında da müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda kolay, ulaşılabilir, akıllı, duyarlı ve kararlı çözümler sunan bir banka olma hedefiyle çalışıyoruz" şeklinde konuştu.