”Tuzla'nın tahliyesi konusunda görüşmeler var”

Bakan Çelik, Tuzla tersanesiyle ilgili kurulan meclis araştırma komisyonu raporunda yer alan 19 öneriden 17'sini uygulamaya koyduklarını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tuzla'nın tahliyesi, rahatlatılması konusunda görüşmelerinin olduğunu belirterek, Gemi İnşa sanayi (Tuzla Tersaneleri) konusunda kurulan meclis araştırma komisyonu raporunda yer alan bakanlığıyla ilgili 19 öneriden 17'sini uygulamaya koyduklarını bildirdi.

Çelik, gemi inşa sanayi konusunda kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporunun görüşmelerinde Hükümet adına söz aldı. Çelik, kapsamlı bir çalışmayı kısa sürede tamamladıkları için Komisyon üyelerine teşekkür ederek, Tuzla tersanelerinde meydana gelen kazalarda ölen işçileri rahmetle andığını söyledi.

Dünya Çalışma Örgütünün (ILO) verilerine göre, iş kazalarının yüzde 72'sinin 50'den az işçi istihdam eden iş yerlerinde meydana geldiğini belirten Çelik, dünyada her 6 dakikada 1 iş kazası meydana geldiğini, her yıl iş kazası ve meslek hastalıklarından dolayı 1 milyon 200 bin kişinin öldüğünü kaydetti.

Türkiye'de 2003 yılında 76 bin 668, 2007 yılında ise 80 bin 602 iş kazasının meydana geldiğini belirten Çelik, iş kazası sayısında artış olmasına rağmen çalışan sayısının artması nedeniyle kaza sıklık hızında düşüş olduğunu söyledi.

Çelik, iş kazalarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına 10 gün içinde bildirilmesi zorunluluğuna yönelik yasal düzenlemenin kısa süre içinde Meclise getirileceğini bildirdi.

Dünyada son 5 yılda yüzde 89 büyüyen gemi sanayinin, Türkiye'de yüzde 360 büyüdüğünü kaydeden Çelik, Türkiye'deki tersane sayısının 37'den 84'e çıkarıldığını, 2013 yılında ise 140'a çıkarılmasının hedeflendiğini, 34 bin 500 kişilik istihdamın ise 2013 yılında 111 bine çıkarılmasının öngörüldüğünü söyledi.

"Eksiklikler büyük oranda giderildi"

Tuzla'daki tersanelerde alan darlığı, alt işveren, kayıt dışı, fazla çalıştırma, kalifiye eleman yetersizliği gibi sorunların bulunduğunu anlatan Çelik, yapılan teftişlerle eksikliklerin büyük oranda giderilmesine çalışıldığını ifade etti.

Tuzla'daki tersanelerin rehabilitasyonu için yoğun çalışma yaptıklarını anlatan Çelik, "Hiçbir zaman müfettiş eksik etmedik. Müfettişler, oradaki iş sağlığı ve güvenliğindeki eksiklikleri gidermek içindi. Oradaki eksiklikler bir bir giderildi, bir sükunet ortamı mevcut. Tuzla'da yaşanan olaylar, önceden de yaşanan olaylardı. 1969, 1977, 1982 tarihleri son derece önemli. İşçi, işveren, Bakanlık olarak ortak yaptığımız çalışmalar, olumsuz şartlara rağmen olumsuzluklar nispeten ortadan kaldırıldı. Tuzla'nın tahliyesi, rahatlatılması konusunda görüşmelerimiz var. Tersanesini yeni bir yere taşımak isteyenler var" diye konuştu.

"Öneriler yerine getirildi"

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlara yönelik yasal düzenleme yaptıklarını anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Bir sorun yaşanıyor. Meclis olarak anında soruna el attık. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlara mesleki eğitim zorunluluğu getirdik. Rapor elimizde. Bu raporda önerilenler, tarafımızdan komisyon kurulmadan tespit ettik. Raporda yer alan 42 öneriden 19'u bakanlığımı ilgilendiriyor. Şu anda bu önerilerden 17'sini uygulamaya koymuşuz. İş sağlığı ve güvenlik elemanların ücretleriyle ilgili önerilerin dışındaki diğer önerilerin yerine getirildiğini ifade ediyorum."

Genel Kurulda, Gemi İnşa Sanayindeki (Tuzla Tersaneleri) İş Güvenliği ve Çalışma Şartlarının Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporunun görüşmeleri tamamlandı.