Tüzmen'den 2009 öngörüsü: İhracat % 17, ithalat % 25 daralır

Tüzmen, ihracatta bu yıl yüzde 20, ithalatta da yüzde 30 düşüş beklediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İhracat açısından önümüzdeki yılın zorlu geçeceğini belirten Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, "2009 yılında ihracatımızda yüzde 17 ithalatta da yüzde 25'lik gerileme öngörüyoruz" dedi.

Bu yıl Kasım ayında ihracatta yüzde 22 civarında düşüş olduğunu anımsatan Tüzmen, "Aralık ayında da düşüş bekliyoruz. Geçen yıl Kasım ve Aralık aylarında ihracatta rekor düzeyde artışlar olduğu için bu yılki düşüşün biraz da nedeni bu. İhracatta bu yıl yüzde 20, ithalatta da yüzde 30 düşüşler bekliyoruz. 2008 ihracatı 125-130 milyar dolar düzeyinde gerçekleşir” diye konuştu.

Türk-Japon İş Konseyi toplantısında bir konuşma yapan ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Tüzmen, 2009'un daha zorlu geçeceğini, Türkiye'nin ihracat yaptığı temel pazarlarda, özellikle AB ülkelerinde büyüme oranlarının negatife dönüştüğünü ve ekonomik projeksiyonların yüzde 40 oranında aşağıya doğru düzeltildiğini ve resesyonun başladığını belirtti.

Tüzmen sözlerini şöyle sürdürdü:

"2009 yılında ihracatımızda yüzde 17 ithalatta da yüzde 25'lik gerileme öngörüyoruz. Eximbank kaynağından ihracat için 1 milyar dolarlık bir kredi sağlayacağız sektöre. Tam yeterli olmasa da diğer tedbirlerle ihracata ivme kazandırmaya çalışacağız. AB pazarlarında gerileme olacağı için Uzakdoğu, Asya, Ortadoğu ve Afrika pazarlarına Türk ihracatçılarının yönelmelerini teşvik ediyoruz ve edeceğiz de. Bunun için ihracatçılarımızın nakit akım tablolarının düzelmesi önemli.Normal seyrine giren YTL bu konuda olumlu etki yapabilir”

"Otomotiv ihracatı olumsuz etkilenecek"

Devlet Bakanı Tüzmen, aşırı değerlenmiş YTL döneminin şimdiye kadar yıkıcı etki yaptığını, ancak bu dönemin sona erdiğini ifade ederek, " AB bölgesine ihracatta önemli azalmalar olabilir. Otomotiv özellikle bu bölgeye ihracatta en önemli kalem. Avrupa'da iç piyasada büyük bir durgunluk yaşandığı için otomotiv ihracatı bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Dolayısıyla kendi iç piyasamızda canlılığı sürdürmek önem taşıyor. Ara malı ithalatı azalacağı için bu durum yerli üretimi teşvik edecektir. Biz uzun bir zamandır komşu ülkelerimize ihracatı hep teşvik etmekteyiz. Bunda ne kadar haklı olduğumuzu da yaşanan küresel kriz nedeniyle görmüş olduk. Şu anda komşu ülkelere ihracat toplam ihracatın yüzde 42'sini oluşturuyor” diye konuştu.