TZD: Açılımın en önemli ayağı GAP olmalı
Yetkin, "Demokratik Açılım ve Güneydoğu Anadolu'nun Ekonomik Gerçekleri" adlı raporu, gelecek hafta başında hükümete sunacaklarını bildirdi.
ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, demokratik açılım sürecinin kağıt üstünde kalmaması için ekonomik önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, Güneydoğu Anadolu Kalkınma Projesi'nin (GAP) bu bağlamda özellikle üzerinde durulması gereken bir önem taşıdığını savundu.
İbrahim Yetkin, başkanı olduğu TZD'nin "Demokratik Açılım" çalışmalarına ilişkin görüşlerini yansıtan "Demokratik Açılım ve Güneydoğu Anadolu'nun Ekonomik Gerçekleri" adlı raporunu Ankara İçkale Otel'de düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
"Yalnızca bir etnik gruba hitap etmemeli"
Yetkin, söz konusu açılımın yalnızca bir etnik gruba hitap etmemesi üzerinde dururken, açılımın devlet ve kurumların demokratikleşmesini, sivil hakların özgürce kullanılmasını sağlaması, yargılama, sorgulama ve hukuki ceza sistemlerinin baskı ve şiddet unsurlarından arındırılması gerektiğini savundu.
Yetkin, son dönemlerde GAP'a yeniden önem verildiğini gösteren olumlu verilerin mevcut olduğunu anlatarak, açılımın ekonomik ayağının tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ve GAP olduğu görüşünü dile getirdi.
"GAP'ın finansmanının, İşsizlik Fonu'ndan karşılanması uygun değil"
Hükümetin, GAP'a 2008 yılında 1,3 milyar lirası İşsizlik Sigortası Fonun'dan olmak üzere, 2,3 milyar lira kaynak aktardığına dikkat çeken Yetkin, GAP'ın canlandırılması doğru bir yaklaşım olmasına karşın, söz konusu girişimin finansmanının, işsizliğin çığ gibi büyüdüğü günümüzde, İşsizlik Sigortası Fonun'dan karşılanmasını uygun bulmadıklarını ifade etti.
GAP için kaynağın, lüks tüketim mallarına konulacak ek vergi ya da yeni bir fon oluşturularak sağlanabileceğini öne süren İbrahim Yetkin, GAP'ın yeniden canlandırılmasında, eksik sulama yatırımları, eğitim, yayım, kırsal örgütlenme, toprak reformu, hayvancılığın canlandırılması, kombinaların yeniden faaliyete geçirilmesi, kooperatiflerin ve Kobi'lerin desteklenmesi gibi adımların büyük önem taşıdığını vurguladı.
Sulama başta olmak üzere GAP yatırımlarının tamamlanması durumunda, tarımsal ürün ithalatında yıllık 2 milyar dolar kadar tasarruf hesaplandığını anlatan Yetkin, söz konusu tasarrufun özellikle bölgedeki tarımsal sanayiye yıllık sağlayacağı katkının 17 milyar doları bulacağını öne sürdü.
Açılım raporu haftaya Hükümete sunulacak
Yetkin, demokrasinin en önemli koşullarından birinin insanların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Açlığın sefaletin hüküm sürdüğü, insanların yalnızca karınlarını doyurma uğraşı verdikleri, belirli ve düzenli bir gelire ya da işe sahip olmadıkları, yaşamlarını ancak aşiret ya da benzeri topluluklara mensup olarak sürdürebildikleri koşullarda gerçek demokrasi gelişemez.
Bu açıdan geçtiğimiz yıllarda yatırımları durma noktasına gelen Güneydoğu Anadolu Kalkınma Projesi (GAP) üzerinde durulması gereken bir önem taşımaktadır"
Hükümetin, "Demokratik açılım" çalışmaları sırasında, Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde 40'nı oluşturan tarım toplumunu temsil eden ziraat odaları ve derneklerini ziyaret etmemesini eleştiren TZD Genel Başkanı Yetkin, TZD'nin "Demokratik Açılım" çalışmalarına ilişkin görüşlerini yansıtan "Demokratik Açılım ve Güneydoğu Anadolu'nun Ekonomik Gerçekleri" adlı raporunu, gelecek hafta başında hükümete sunacaklarını bildirdi.