TZOB, marketlerdeki üretici-tüketici fiyat farkına dikkat çekti

Birlik, üretici ile tüketici fiyatları arasındaki farkın üreticiden kaynaklanmadığını vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında, üretici fiyatları ile tüketicinin ödediği fiyatlar arasındaki farkın, marketlerde, sebze meyvede yüzde 464,7'ye, kurutulmuş ürünlerde yüzde 332,4'e, baklagillerde yüzde 314,8'e, pirinçte yüzde 268,4'e, hayvansal ürünlerde yüzde 212'lere kadar çıktığını belirtti.

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, mevcut sistemde tüketicinin ödediği fiyatın, üreticiye yansımadığı gibi bu durumdan ne üretici ne de tüketicinin karlı çıktığına dikkat çekti.

Tüketicinin ödediği fiyatlardan üreticilerin yeterince yararlanamadığını ortaya koymak, fiyat artışlarının üreticiden mi yoksa aracı veya perakendecilerden mi kaynaklandığını ortaya koymak amacıyla, bazı gıdalardaki aylık fiyat gelişmelerini açıkladıklarını hatırlatan Şemsi Bayraktar, üretici ile tüketici fiyatları arasındaki farkın üreticiden kaynaklanmadığını belirtirken, şöyle devam etti:

"Tüketicilerimizin gıda ürünlerini pahalıya tüketmesinin sorumlusu, üretici değildir. Ürünün tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının fiyat artışlarında önemli rol oynadığı anlaşılmaktadır."

Açıklamadaki verilere göre, üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki en yüksek farkın, marketlerde olduğu belirlendi. Üreticide kilogram fiyatı 0,50 YTL olan domates, halde 0,90 YTL, pazarda 1,47 YTL, markette 2,36 YTL'ye satılıyor. Üretici fiyatı ile hal fiyatı arasında yüzde 80, pazar fiyatı arasında yüzde 194, market fiyatı arasında yüzde 372 fark bulunuyor.

Salatalıkta ise üretici fiyatı ile hal fiyatı arasındaki fark yüzde 86'ya, pazar fiyatındaki fark yüzde 273,1'e, market fiyatındaki fark yüzde 464,7'ye çıkıyor.

Bayraktar, üretici fiyatı ile tüketici fiyatı en fazla olan 5 ürünün, yüzde 464,7 ile salatalık, yüzde 372 ile domates, yüzde 348 ile mandalina, yüzde 346,9 ile elma, yüzde 341,6 ile patlıcan olduğuna işaret ederken, bu fiyat farklarının tümünün marketlerde tespit edilmesi dikkat çekti.

Sistem böyle devam ettiği sürece, enflasyon artışının körüklendiğini, dar gelirli insanların bu ürünlere ulaşmasının giderek zorlaştığını belirten Bayraktar, "Halkımızın alım gücü dikkate alınarak sağduyulu davranılmalıdır. Aksi takdirde tüketicilerimiz daha da zorlanacaktır. Ayrıca gıda üretim ve tüketim yerleri denetlenerek, denetim boşluğu ortadan kaldırılmalı, gıda denetimi sahipsiz bırakılmamalıdır" görüşlerine yer verdi.