Ukrayna ile 11. anlaşma imzalandı

DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Ukrayna Ekonomik iş birliği toplantısında konuşan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, “Savunma sanayide yatırımların boyutu artarak devam edecek.” dedi. Toplantıda ticari ve ekonomik işbirliği anlaşmasının 11’incisi imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA)

DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Ukrayna Ekonomik iş birliği toplantısında ticari ve ekonomik işbirliği anlaşmasının 11’incisi imzalandı. İş birliği toplantısında Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Stepan Kubiv konuştu.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli , Ukrayna’nın her açıdan son derece önemli bir ülke bir ülke olduğuna dikkat çekerek “Stratejik ortağımız bir çok alanda kader birliği yaptığımız bir ülke. Aramızda örnek gösterilebilecek siyasi ve ekonomik alanda ilişkilerimiz mevcut. Bu anlamada Ukrayna’nın dostluğuna çok önem veriyoruz. Aramızda hiçbir siyasi problem olmaması da çok önemli bir değer. Diğer alanlardaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacak ivme kazandıracak bir durum. Son yıllarda Ukrayna ile Türkiye arasın bütün alanlarda çok hızlı gelişmeler söz konusu. Bugün Ticari ülkelerimiz arasında ticari ve ekonomik işbirliği anlaşmasının 11. sini imzaladık. bunlar ilişkilerimizin gelişmesine katkı sağlayacak gelişmeler” dedi.

“Savunma sanayide yatırımların boyutu artarak devam edecek”

Savunma alanı konusunda da Ukrayna’nın çok güçlü bir üretim alt yapısı olduğunu altını çizen Canikli, “ Özellikle son yıllar içerinde ciddi somut projeleri birlikte çalışıyoruz onlar kısa zamanda meyvesini verecek. Önümüzdeki kısa dönem içerisinde somut projelerin bir kısmını tamamlamış daha büyük projelere başlamış olacağız. Her iki ülkenin de katma değeri yüksek ürünler üretmesinin önünü açacak bir alt yapı olduğuna inanıyoruz. Ürünün ismini zikretmeyelim ama sofistike katma değeri yüksek ve her iki ülkenin savunma alt yapısını güçlendirecek savunma ürünlerinin bu çalışmadan çıkacağına inanıyoruz. Çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Karşılıklı olarak Türkiye’nin son yıllarda yaptığı yatırımlar dikkat çekici bunların boyutu artarak devam edecek Türkiye olarak savunma sanayi alanında kendi kendine yetebilir bir noktaya gelmek istiyoruz. Belli aşamalarda bunu sağladık” vurgusunu yaptı.

Savunma sanayi alanında 2002 yılında Türkiye’nin kendi kendine yeterlilik oranı yüzde 18 iken bugün yüzde 65 i aştığını dile getiren Canikli, “Savunma alanında büyük oranda dışa bağımlılıkla risklerin ortadan kaldırılması güvenlik probleminin çözülmesinin mümkün olmadığını acı tecrübelerle yaşadık gördük Kıbrıs harekâtı bunlardan bir tanesi. Terörle mücadelede ihtiyaç duyduğumuz çok kritik silaha sistemleri ve bunların üretiminde kullanılan parçaların örtülü bir şekilde ambargo uygulanmasında ciddi sıkıntılar yaşadık. Ukrayna ile birlikte bu alanlarda en son teknolojiyi yakalayarak ve birlikte geliştirerek hedeflere ulaşmaya çalışacağız. Önemli bir aşmaya getirmiş olacağız. Daha somut projelerin hayata geçmesini sağlayacağız” dedi.

Kubiv: İlişkilerimiz birbirini tamamlıyor

Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Stepan Kubiv iş adamlarının özellikle yabancı yatırımcıların iş yapabilmesi için elimden geleni yatığını belirterek, “Yatırımların çoğalmasının ve kooperatif şeklinde de faaliyetin yapılmasına ilişkin konuşmamız oldu bakanla. Bizim ilişkilerimiz birbirini tamamlayan rekabeti olmayan şekilde devam etmelidir” dedi.

Ukrayna’da iş ortamının düzeldiğini söyleyen Kubiv, “ İşletmelerin haklarını korumaya çalışıyoruz bugünde toplantıda dile getirdiğim tarım sektöründe çalışmalarımız olacak. Türkiye’ye güveniyoruz” ifadelerini kullandı.

Kubiv şu konuşmasında şu ifadelere yer verdi , “Savunma sanayide etrafımızdaki durumu göz önünde bulundurarak istikrarı elde edebilmek için sanayiye ilgi göstermemiz gerekiyor parlamento ve ekonomi bakanlığımız olarak ortaklıklara her zaman kapımız açık .İşletmelerin büyümesi ekonominin gelişmesi için yatırımlara davet ediyoruz. Türkiye’nin altyapı lojistik alanlarında yatırımlarını Ukrayna'ya getirmesini istiyoruz. Enerji alanında da ortaklığımızın iki tarafın menfaatine olacak bir kooperatif söz konusu.bu alanların dışında kozmik uzay araştırmaları hidroelektrik biyoenerji turizm inşaat altyapının özel bir yeri var”

Bu konularda ilginizi çekebilir