Ukrayna krizi bebe-çocuk konfeksiyoncularını vurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Kırım'ın Rusya'ya bağlanacağının açıklanması, Ukrayna'da yaşanan kriz ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar bebe-çocuk konfeksiyoncularını da olumsuz etkiledi. Türkiye üretiminin yüzde 80'inin karşılandığı Bursa'da bebe konfeksiyoncuları, sezon başı itibariyle yüzde 70 oranında durgunluk yaşıyor.

Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, son 20 günde, İstanbul'da Laleli piyasasına yönelik üretim yapan fabrikaların yüzde 20'sinin üretimini durdurduğunu söyledi. Eyyüpkoca, söz konusu firmaların ağırlıklı ev tekstili, ayakkabı ve bebe-çocuk konfeksiyon sektörlerinde faaliyet gösterdiğini bildirdi. Ukrayna'daki sıkıntının tüm piyasayı olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Eyyüpkoca, bu sıkıntıyı 'tedirgin' bekleyişe bağladı. "Bu gibi durumlar, Rusya topluluklarından ayrılan cumhuriyetlerde domino etkisi yaratır" öngörüsünde bulunan Eyyüpkoca, sektörün İstanbul'da yüzde 35-40 daraldığını, Bursa'da ise bu oranın yüzde 50-70 düzeyine çıktığını kaydetti. Şirketlerin bu sıkıntılı süreci çalıştığı bölgelerle sıcak temasta bulunarak aşabileceği önerisinde bulunan Eyyüpkoca, "Sık sık Ukrayna'daki müşterilerimizi arayıp, morallerini yüksek tutmaya bakıyoruz. Yakın diyaloglar kuruyoruz. Gezi Parkı olayları sırasında da her gün müşterilerimizi arayarak rapor verdik. Gerçeğin televizyonlarda gördüklerinden farklı olduğunu aktararak, durumu aydınlığa kavuşturduk. Şimdi ise tarafl ardan biri Rusya olduğundan ne zaman duracağını, ne zaman harekete geçeceğini kestiremiyoruz. Ancak sorunun uluslararası arenaya taşınmış olması konunun daha hızlı çözüleceğini düşündürüyor. Dolayısıyla şu an bekle-gör politikasından başka yapabileceğimiz bir şey yok" diye konuştu.

Nisan sonu toparlanma bekleniyor

Bebe Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici İş Adamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay da "Gelecekten umutluyuz. Birkaç hafta daha sıkıntılı süreç geçirebiliriz, ancak sezon kapanmadan bu sorunların çözüleceğini düşünüyorum" dedi. Bursa'da imalatını durduran firma bulunmadığını ifade eden Atalay, "Üretimde düşüşler söz konusu olabilir. Ancak bu sadece Kırım meselesi değil. Dünyanın genelinde bir takım sıkıntılar var. Mısır'da, Libya'da da ciddi sorunlar var. Bu bölgeler de bizim önemli pazarlarımız. Bursa'da sektörümüzde üretimin yüzde 50 civarı durduğunu söylemek mümkün" şeklinde konuştu. Atalay, nisan ayı sonu itibariyle durumların düzeleceğini öngördüklerini belirtti. Piyasalardaki bu tür tıkanıklıkların kabuk değiştirmek adına faydalı olduğunu savunan Atalay, "Bu süreci kendimizi yenileme adına fırsata çevirebiliriz. Sektör bu süreçte aynaya bakma ihtiyacı duyuyor ve ihtiyaçlara göre kendini yeniliyor. Bu sıkıntıyı yenilenmeye yönelik bir fırsat olarak değerlendireceğiz" dedi.

Rusya pazarı da Ukrayna krizinden etkilendi

Piyasada yaşanan sıkıntının sezon başına gelmesi nedeniyle Bursa'da sektörün büyük yara aldığını anlatan Bebetto Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Okyay, Rusya pazarının da Ukrayna'daki krizden etkilendiğini kaydetti. Okyay, "2009 krizinden sonra önceki dönemlere nazaran yüzde 30 daralma yaşanan sektörümüzde özellikle doğu bloku, Rusya, Türk cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika mevcut pazarlarımız arasında kalan bölgeler oldu. Doğu bloku ve Türk cumhuriyetleri Rusya'nın attığı her adımdan ister istemez etkileniyor. Ukrayna ve Kırım olayından sonra hem siyasi gerginlik hem de Kırım süreci içinde yüzde 20-25 oranlarında bir devalüasyon oluştu. Sezonumuz da sektörümüz de sıkıntıda. Son duruma baktığımızda biraz yumuşama var. Ukrayna Kırım'dan geri çekilmeye başladı. Taşlar yerine oturuyor, umutluyuz" dedi. 2009 krizi sonrası yüzde 70 olan iç piyasanın yerini yüzde 70'lik ihracata bıraktığını anımsatan Okyay, "Durum böyle olunca dünyadaki siyasi hareketlerden oldukça fazla etkileniyor" değerlendirmesinde bulundu.