Ülkeler arası işbirliği güçlenmeli
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL- Eşbaşkanlıklarını Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer ile Vodafone Group CEO'su Vittorio Colao'nun yürüttüğü Türk-İngiliz CEO Forumu'nun üçüncü toplantısı dün İstanbul'da gerçekleştirildi.
Yapılan açıklamaya göre, Türkiye-İngiltere ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen "CEO Forum", iki ülkenin üst düzey şirket yöneticilerini bir araya getirdi. Forumda, Türkiye ve İngiltere arasındaki yatırımlar ve ticari ilişkilerin artırılmasının önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik çözüm önerileri görüşüldü.
CEO Forum Eşbaşkanı ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, küresel ekonomi yeniden şekillenirken, ülkeler arasındaki işbirliğinin daha da önem kazandığını kaydetti.
İngiltere'nin hem siyasi, hem de ekonomik açıdan dünyada önemli role sahip olan bir ülke olduğunu belirten Dinçer, Türkiye'nin ise dinamik yapısı, ekonomik ve siyasi istikrarı, güçlü finans sektörü ile bir çekim merkezi konumunda bulunduğunu dile getirdi.
Bu kapsamda Türk-İngiliz dostluğunun sürekliliğinin ve gelişmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Dinçer şunları ifade etti:
"Aramızdaki ilişkinin yarının Avrupa bölgesi açısından da büyük önem taşıdığını düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz dönemde her iki ülke için de pozitif bir ivme ve büyük fırsatlar var. İki ülke arasında var olan pozitif ivmeyi sürdürülebilir ekonomik değer yaratan işbirliklerine dönüştürmemiz büyük önem taşıyor. CEO Forum toplantıları bu işbirliklerinin tohumlarını ekmektedir. Forum'un Eşbaşkanı olarak, yoğun çalışmalarımızın meyvelerini almaya başlamış olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Londra'da iki başarılı toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıların ardından, İstanbul'da ticari ilişkilerin daha da artırılmasının önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik çözüm önerilerini tartışmak gibi önemli bir hedef ile toplandık. Her iki ülkenin de, aradaki ticari engelleri belirleyip kaldırarak, rekabet güçlerinden hiçbir şey yitirmeyecekleri gibi kazanacak çok şeyleri olduğuna inanıyoruz."
"Türkiye, İngiltere'nin ilişkilerini güçlendirmek istediği gelişmekte olan ekonomilerden biri"
Vittorio Colao ise Türkiye'nin son yıllarda dünyanın en cazip iş ortamlarından birisi haline geldiğini dile getirdi.
CEO Forum toplantılarının iki ülke arasındaki olumlu işbirliğinin ekonomik değer oluşturacak şekilde gelişerek devam etmesi adına memnuniyet verici olduğunu belirten Colao, forum üyelerinin büyümenin ve yatırımların önünde halen aşılması gereken bazı gelişim alanları bulunduğunu ancak Türkiye'nin parlak bir gelecek vadettiği konusunda hemfikir olduğunun altını çizdi.
İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green de, Türkiye'nin, İngiltere'nin ilişkilerini güçlendirmek istediği gelişmekte olan ekonomilerden biri olduğunu belirterek, "Bu istek, İngiliz şirketleri için de elverişli olan, Türkiye'nin etkileyici ekonomik performansı ve fırsatlarından kaynaklanıyor" dedi.
İngiltere ve Türkiye arasındaki ticaret hacmini 2015 yılına kadar ikiye katlamayı hedeflediklerini ve İngiliz ve Türk iş dünyasının bu hedefe doğru ilerlemekte olduğunu görmekten çok mutlu olduğunu anlatan Green, "CEO Forum'un, başta Türkiye markası ve enerji konularında olmak üzere, çeşitli çalışma grupları oluşturarak bu konuda oldukça yol almış olduğunu görmekten çok etkilendim; ayrıca, mevcut durumun nasıl daha ileriye taşınabileceğinin tartışılmasını da memnuniyetle karşıladım. Eğer iş dünyası ve hükümetler yakın ilişki içinde çalışırlarsa, bu ülkelerimizi daha güçlü ve verimli ticari ilişkilere yönlendirir" ifadelerini kullandı.
Foruma 16 kuruluş katıldı
Üçüncü CEO Forum katılımcıları, İngiliz CEO'ların hazırladığı, ticaret engellerine ilişkin raporu tartıştılar. Rapora ilişkin konu başlıkları arasında, Türk vergi sisteminin etkinliğini artırmak, Türkiye'de daha öngörülebilir bir yasal zemin oluşturmak, gümrük sürecinin düzeltilmesi ve büyümeyi tetikleyici teşvikler sağlama konuları yer aldı.
İki ülke arasındaki ticaretin artırılması için karşılıklı yatırımların da önemine değinen CEO'lar, bu konularda yürütülen çalışmaları ve potansiyel fırsatları da konuştular.
Türk-İngiliz CEO Forumu, ilk defa 2011 Mart ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron'ın katılımlarıyla Londra'da toplandı.
Türk-İngiliz CEO Forumu'nun üçüncü toplantısına toplam 16 kuruluş katıldı. Türkiye'den Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Gürmen Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür, THY CEO'su Temel Kotil, Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, Vodafone CEO'su Serpil Timuray, Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, Vestel CEO'su Ömer Yüngül, Akkök Grubu CEO'su Mehmet Ali Berkman ve İngiltere'den Vodafone Group Services Limited CEO'su Vittorio Colao, HSBC Turkey CEO'su Martin Spurling, WPP plc CEO'su Sir Martin Sorrell, Arup Group Yönetim Kurulu Üyesi ve MEA Direktörü Ian Gardner, Rolls Royce Uluslararası Direktörü Michael Shipster, BP Türkiye Başkanı Bud Fackrell, Tesco Kipa CEO'su Jeff Adams, Rolls-Royce Türkiye CEO'su Patrick Regis ve Vodafone Grup Dış İlişkiler Direktörü Matthew Kirk katıldı.